Duurzaam sokkenbeleid

Ik ben opgegroeid met gestopte sokken en maillots en had daar een gruwelijke hekel aan. Dan zat er ineens zo’n dikke bobbel in de buurt van je kleine teentje die je toch al wat krappe schoen nog krapper maakte. Het was een ware vreugde toen mijn moeder stopte met het stoppen van sokken. Niet voor het milieu, maar daar stonden wij toen nog niet bij stil. Kapotte sokken verdween in het schoenpoetsmandje, was het mandje vol, werden de sokken weggegooid.

Het schoenpoetsmandje van mijn ouders staat tegenwoordig bij mij. Zonder schoenpoets, borstel en zonder kapotte sokken. Ik poets namelijk geen schoenen en kwak kapotte sokken meteen weg. Fout, ik weet het.

Gelukkig compenseert the apple of my eye mijn te snel een sok opgeven gedraag volledig. Hij heeft sokken, die verdienen die term niet eens. Dat zijn gaten met wat draadjes er omheen. Tot vorige week. Ik kocht twee paar nieuwe geitenwollen sokken voor hem, en bekeek de inhoud van zijn sokkenbak eens goed. Tien losse sokken / gaten met stof er omheen verdwenen in de vuilniszak. De overgebleven sokken heb ik in paren verdeeld. Een deel van die paren bestaan uit sokken die echt bij elkaar horen. De rest van de paren, ongeveer 30%, bestaat uit sokken die vaag op elkaar lijken. Bleven er nog een stuk of zes sokken over die in niets op elkaar leken.

Die had ik weg kunnen doen, maar deed dat niet. Ik ken mijn kind en zijn manier van was verzamelen.  Daarbij: de eerste sokken die hij na mijn actie aantrok, waren die zes unieke exemplaren. Want dat ziet toch niemand.  Heel fijn, zo’n houding.

Vandaag heb ik de witte was, inclusief zijn sokken, gedaan. Die heb ik voor de gein paarsgewijs opgehangen. Tot mijn vreugde is het aantal unieke sokken al teruggebracht naar vier. En hangen er geen zeven maar elf paar sokken te drogen. Ik vermoed dat hij nog een voorraadje onder zijn bed heeft gevonden. Met een beetje geluk komen die laatste vier sokken ook nog boven water. Zo niet, verslijt hij ze toch wel. 😉

14 Comments

 1. Onder zijn bed nog een paar exemplaren gevonden. Geweldig. Wie weet wat er nog allemaal meer ligt. Onderzoek het op potentiële leden van de Boyszclub die daar misschien liggen te kwijnen. Over sokken mag ik tegenwoordig niet meer praten. In mijn schoenen steken blote voeten.

  Like

 2. helaas, hier willen de mannen(3) bij elkaar passende sokken.
  Zelfs de paren waarvan er een per ongeluk een kookwas heeft overleeft, worden niet meer als paar gezien en uit de la gemieterd.
  Dun op de hakken, of bij de teen? Weg ermee!
  Vandaar dat ik zeker maandelijks enkele paren sokken koop, wel van het goedkopere soort.
  en zijn ze te opvallend of kriebelig? Worden niet meer gedragen… zucht..
  Ben blij met je zoon die het allemaal geen donder uitmaakt, een sok is een sok is een sok….

  Like

 3. Hier is het ook altijd spannend hoeveel paren ik in de was aantref. En de jongste heeft er een handje van om met grote regelmaat verschillende sokken te dragen. Vind ze leuk. 😉

  Geliked door 1 persoon

 4. Mijn zoon heeft wel eens een zwarte en een donkerblauwe sok aan en die zegt ook dat niemand dat ziet. En dat is ook zo: hij draagt hoge sneakers of veiligheidsschoenen.

  Ik kwam laatst met twee verschillende laarzen op mijn werk: laarzen van hetzelfde merk, die hetzelfde zitten, alleen is het ene paar donkerbruin en het andere paar zwart. Mijn collega’s konden er wel om lachen. Ik ook hoor, maar ik ben na mijn werk gelijk maar naar huis gereden en niet meer om boodschappen, zoals ik eigenlijk van plan geweest was.

  Geliked door 1 persoon

  1. Zoon denkt er ook zo over. Hij heeft zelfs een tijdje bewust, toen hij een hele collectie regenboogsokken had, bewust verschillende kleuren naast elkaar gedragen. Nooit commentaar op gehad.

   Like

  1. Ik vind dat nooit nodig. De buitenwereld en mijn schoenen denken er wellicht anders over. Nou ja, het mandje is er al… Dus wie weet.. 😉

   Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.