Jij maakt het plan!

Aan het begin van de tweede lesdag Social Media was de docent heel stellig. Jij maakt het plan, maar je werkgever kan niet, mag niet verwachten dat je ook voor de teksten zorgt, of de foto’s aanlevert. Daar zijn andere mensen voor. Je kunt niet én coördineren, én schrijven, én fotograferen. Daarbij, een goede schrijver is niet automatisch ook een goede fotograaf. Iedereen heeft een specialiteit. Niemand zit er op te wachten om jouw fotografie-probeersels te bekijken. Bewaar die lekker voor thuis.

Terwijl hij zijn verhaal deed dacht ik, fok-it, jij met je theorie. Ik ben een goede schrijver en mijn foto’s worden ook steeds beter. Ik blijf doen wat ik doe. Lekker puh!

De les over het opstellen van een social media plan ging verder. We werden in groepjes weggestuurd om een opdracht uit te werken. Ik liet een voorbeeld zien van co-creatie. Oftewel, dankbaar gebruik maken van door andere gepubliceerde content of foto’s. Ik liet het Instagram account van een bekend Hollands warenhuis zien, en realiseerde mij dat mijn foto’s het bij verre niet halen bij de door dit account (her)gebruikte foto’s. Niet gemaakt door professionals, maar door amateurs met een scherpe blik en gevoel voor compositie.

Er kwamen nog wat momenten voorbij, waarop het tot mij doordrong dat ik niet de beste fotograaf ever ben. Met een half oor luisterend naar mijn collega-studenten, begon ik aan een social media plan voor She’s Changing Lanes. De conclusie was, euh, verhelderend. Waar het op neer komt is dit. Ik blog omdat ik wil schrijven. Ik gebruik foto’s omdat de kenners dit aanraden. Iets met het oog wil ook wat. Ik gebruik mijn eigen (soms best wel zozo) foto’s vanwege het feit dat de meeste foto’s op het internet auteursrechtelijk beschermd zijn. En hoewel ik fotograferen leuk vind, baal ik soms van de druk om er op uit te gaan, met soms best wel tegenvallende resultaten.

Op basis van het concept social media plan heb ik de eerste wijzigingen op mijn blog doorgevoerd. Nieuwe, logischere categorieën geformuleerd. Alle artikelen opnieuw gecategoriseerd. Op Pixababy, een gratis fotosite, gezocht naar professionele foto’s die bij de categorieën passen. Daar ook een nieuwe header gevonden. Nu de plaatjes geregeld zijn, kan ik mij weer concentreren op het schrijven.  Want zo’n plan, dat hoef je niet dagelijks te maken. Dus die twee combineren, dat lukt wel.  

Maar voordat de fotografen onder jullie nu opgelucht ademhalen. Helemaal stoppen met het plaatsen van eigen foto’s ga ik niet doen. Het weekoverzicht verdwijnt (helemaal), Maand na Maas blijft nog even. Bovendien ga ik er van uit dat er soms best nog wel een publicatiewaardige foto op mijn telefoon staat.

11 Comments

 1. Bij zo’n mooie foto horen vaak ook twintig mislukte exemplaren. En soms heb je gewoon geluk. Als je foto’s ziet van zo’n warenhuis moet je je ook bedenken dat dat het wérk is van de fotograaf. Die doet – inderdaad – de hele dag niets anders.

  En volgens mij is het geen bordje. Een theepotje of ander potje op een bordje?

  Like

  1. Dank je. Ik ben er ook erg blij mee. Al vraag ik mij nog steeds af wat er nu precies op dat bordje ligt.. 😉

   Like

 2. Je moet lekker doorgaan waar je mee bezig was, maar af en toe dingen veranderen, aanpassen, verfraaien e.d. kan geen kwaad. Houdt ons ook scherp! 🙂

  Like

 3. Eens, je kunt niet alles. Maar op je eigen blog is het altijd leuk om je eigen foto’s te gebruiken. Als ik niets heb, dan komt er trouwens ook geen foto bij mijn artikel.

  Like

  1. Ik heb er voor gekozen per categorie één foto van het net te plukken. Voor de contunuiteit. En mocht ik eens iets echt moois hebben geknipt, dan zal ik publicatie op mijn blog overwegen. En anders heb ik instagram nog. Dat gaat er echt niet aan.

   Like

Reacties zijn gesloten.