Verbruiksmanager cq energiekosten

Vorig jaar rond deze tijd kreeg ik bij elke controle van de verbruiksmanager te lezen dat ik mijn maandbedrag moest bijstellen omdat ik anders bij zou moeten betalen. Eigenwijs als ik ben deed ik dat niet, en kreeg uiteindelijk iets van €100,00 terug van mijn energieleverancier.

Maar dat was voordat de prijzen voor alles wat energie zo duur maakt, zoals belasting, vastrecht, netwerk en weet ik wat al niet meer, spontaan de pan uit rezen. Zonder tot energiebezuiniging over te gaan, zou iedereen er sowieso €160,00 op achteruit gaan. Toen werd bekend dat iemand, die verondersteld werd meer verstand van zaken dan ik zei de gek te hebben, een gruwelijke rekenfout had gemaakt. Het ging niet om €160,00 maar om €300,00 meer per jaar. Dan heb je het over €25,00 per maand. In mijn geval een verhoging van 25% van het maandvoorschot. Da’s geen kattenpis en zelfs met allerlei energiebesparende acties nauwelijks op te brengen.

Met de waarschuwing van vorig jaar in mijn achterhoofd, besloot ik de verbruiksmanager er eens bij te pakken. Tot mijn verbazing krijg ik dit jaar geen advies om het maandtermijnbedrag te verhogen. Volgens de verbruiksmanager zit ik met mijn maandtermijn in relatie tot mijn energieverbruik keurig op schema. Best bijzonder wanneer je bedenkt dat de voorspelling is dat ik (wij) dit jaar 4% meer stroom en 3% meer gas zullen verbruiken. Logisch want ik ben vier dagen per week meer thuis dan vorig jaar.

Dit alles maakt dat ik de verbruiksmanager dit jaar met een korreltje zout neem en een nabetaling op mijn energierekening incalculeer. Kan het straks alleen maar meevallen cq minder tegenvallen. 😉 Iets met een gewaarschuwd mens en zo.

Grappig weetje: schijnbaar gebruiken Zoon en ik samen minder elektriciteit dan een gemiddeld eenpersoonshuishouden.

Hoe ‘doe’ jij het, energie technisch gezien?

11 Comments

 1. Nou ja, twee jaar geleden verhuisd dus da’s altijd even afwachten. Ik moest een beetje bijbetalen dat eerste jaar en mijn voorschot werd € 110,- euro. Mijn energieleverancier heeft er vorige week € 133,- van gemaakt. Ik vind dat best veel. Maar ik ga niet in de kou zitten. Ik vond die rekenfout zó raar! Ik verdenk ‘hen’ van opzet. ‘Dan nemen we de verkeerde cijfers. Dat merkt toch niemand, joh!’

  Like

  1. Ik geloof ook niet zo in een vergissing. Meer een zoethoudertje. Ik denk dat we geluk hebben met de warme winter die we gehad hebben.

   Like

 2. De verbruiksmanager van Essent icm m’n slimme meter snapte er niets van. Adviezen zaten er steevast naast. De oorzaak was dat ze de meter niet op de juiste momenten uitleesden. September had bij hen 36 dagen. Zelf doe ik het al jaren in Excell en dan per 30,4 dag. Vanavond liep voor mij net februari af. Die was een stuk gunstiger dan vorig jaar. Verstookte bijna de helft. Kom nu uit op 750 m3 gas en 415 kWh. Laat daarom m’n maandbedrag op 75 euro staan.

  Geliked door 1 persoon

 3. Als ik ergens niet ben brandt er geen lamp. In de woonkamer een paar schemerlampjes. Boven geen verwarming behalve in de badkamer. Verder let ik niet op douche- en verwarmingskosten. Als ik het koud heb draai ik hem hoger, gelukkig denkt Jan er ook zo over. Ik ben vorig jaar oktoboer overgestapt naar NLE en een contract aangegaan voor 5 jaar. Ik stap bijna elk jaar of anderhalf jaar over, maar daar denk ik nu nog niet over na. Er zullen ongetwijfeld kosten bijkomen dus heb ik mijn termijnbedrag vorige maand € 25 omhoog gezet. Liever terugkrijgen en daar iets leuks van doen dan bijbetalen. Ik heb mijn meterstanden ingevoerd vandaag en bekeken. Als het goed is krijg ik echt terug en zou het termijnbedrag veel lager kunnen, maar ik ben ook eigenwijs. Dat doe ik dus juist niet.

  Geliked door 1 persoon

 4. Wij wonen nu vier maanden in ons nieuwe huis. De eerste maanden betaalde ik 190 euro per maand, ik vond dat erg veel. Vervolgens heb ik de meterstanden ingevuld en kon het maandbedrag omlaag naar 125 euro. Over twee maanden kan ik het waarschijnlijk nog een keertje bijstellen, zodat het beter klopt bij ons gebruik.

  Like

  1. En dan komen de warme maanden er aan. Scheelt ook weer enorm op de energierekening.
   Om de een of andere reden vind ik teveel betalen en dus terugkrijgen, leuker dan andersom.

   Like

 5. Wij hebben vorig jaar de kruipruimte laten isoleren. Behalve dat ik het ook echt meen te voelen, zal het beslist schelen in de kosten. We waren al heel zuinig met de verwarming, dus ik heb waarschijnlijk geen hoge(re) energierekening

  Like

Reacties zijn gesloten.