Nieuwe ketel en thermostaat

Hoewel mijn CV-ketel al een paar jaar aan vervanging toe is, schoof ik de aanschaf van een nieuw exemplaar voor mij uit. Want stel, ik heb net een nieuwe ketel, en de gemeente Venlo beslist dat iedereen van het gas af moet, en aan de waterpomp. Argghhh. Een verlammende gedachten.

Begin februari vorig jaar hield de ketel er mee op. Net op het moment dat ik aan een ziekenhuisbed zat te waken. De monteur die kwam, kreeg gaande de telefoongesprekken tussen Zoon en mij door wat er aan de hand was, en deed extra zijn best om het oude beestje nogmaals op te lappen. ‘Maar je moeder moet echt over vervanging gaan nadenken,’ zei de monteur.

Dankzij die monteur en een zachte winter, bleef de ketel functioneren, zodat ik op mijn gemak kon zoeken naar  de, voorlopig, beste oplossing. (o.a. iets met wonen in een appartementencomplex uit begin jaren ’80, afhankelijk zijn van een VvE en heel veel medebeslissers die nog lang niet op één lijn zitten.) Uiteindelijk, na alle voors- en tegens afgewogen te hebben, besloot ik een HR-ketel aan te schaffen. Dit is op de lange termijn wellicht niet de meest energiezuinige oplossing, maar gaat zeker een besparing op water- en gas opleveren.

Vorige week kwam een adviseur van het installatiebedrijf langs om de opties door te spreken. Dankzij al mijn voorwerk was dat zo gepiept. Toen kwam de vraag, ‘Wilt u er een thermostaat bij, en zo ja, welke?’ Op de site had ik gezien dat de app-gestuurde thermostaat de beste koop was. Maar die wilde ik niet. ‘Ik wil gewoon die ene met draaiknop. Niks voorprogrammeren, niks op afstand regelen’. ‘Goede keuze’,  zei de adviseur. Na nog een korte inspectie van het ketelhok vertrok hij weer.

Woensdag werd de HR-ketel geïnstalleerd. Met de voordeur open en de verwarming op 0, werd mijn huis kouder en kouder. Ineens stonden er twee monteurs in de kamer. Eentje had de nieuwe thermostaat in zijn hand. ‘Deze zit er bij,’ zei hij, ‘Maar deze heeft geen klok, en die u nu hebt, heeft dat wel.’ ‘Ik wil die nieuwe hebben,’antwoordde ik. Twee monteurs staken hun duim omhoog. ‘Goede keus,’ zei de één. ‘Ondanks alle reclamekreten, heb ik nog nooit iemand ontmoet die minder gas is gaan gebruiken na aanschaf van een klok- of app gestuurde thermostaat,’ zei nummer twee. ‘De besparing zit in de ketel, niet in deze dingen.’

Kijk, toch fijn om te horen dat mijn idee, dat handgestuurd net zo goed, of misschien wel beter, is dan al die ‘moderne fratsen’. 

14 Comments

 1. Hé! Ik heb vorig jaar ook een nieuwe ketel gekregen! Ik huur, dus nou ja.. Min of meer gekregen. Ben benieuwd of ik nu minder verbruik. Oh wacht, werd het niet sowieso € 300,- duurder dit jaar? 😉

  Like

  1. Dat zeggen ze. Ik heb er nog niets van gezien in de verbruiksmanager. Maar dat kan komen omdat ik sowieso minder verbruik heb dan vorig jaar. Zelfs voor de nieuwe ketel.

   Like

 2. Kijk, dat ervaar ik nu toch wel als een hele zorg minder voor ons: geen ketel meer, geen thermostaat meer, digitaal-app-gestuurd noch handbediend, alleen nog een gietijzeren kacheltje dat hout eet… 😉 (en voor het warme water een boiler, maar daar hoeft ook niets aan gestuurd of geregeld te worden). En gas hebben we en krijgen we hier ook niet. Maar fijn dat jullie er inmiddels weer lekker warmpjes bij zitten!

  Like

 3. De onze was eergisteren precies twee jaar oud. Want ineens staat er een sleuteltje op het display: de monteur moet komen voor een onderhoudsbeurt.

  Like

  1. Als het bij een sleuteltje blijt, en er geen blokkade komt, is het wel prettig dat je dit niet zelf bij hoeft te houden.

   Like

 4. Mijn ketel is ook niet meer nieuw, maar ik zit met dezelfde overweging als jij: liever even afwachten wat er qua regels gaat gebeuren. Daarnaast heb ik ook een gasfornuis dat ik op zich wel wil vervangen door inductie, maar daarvoor heb ik weer groepen te weinig in mijn meterkast. Dus ik hou het nog even zo 😉

  Like

 5. Zelf was ik voor een HRE geggaan. Destijds bestond bij mij alleen de HR en daar ben ik erg tevreden mee. Maar die dingen gebruiken redelijk veel elektrisch voor hun computertje en een klep die bekrachtigd blijft: 100kW/h per jaar. In mijn geval 25 euro. Onze VvE heeft geen zeggenschap over de CV-ketels. Behalve dat die regelmatig nagekeken en schoongemaakt moet worden.

  Ik gebruik nog zo’n ouderwets simpel rond gevalletje van Honeywell. Elke dag is bij mij anders en niet te voorspellen. Dan blijf je met die andere dingen wijzigen en deze geef ik binnen een halve seconde een swiep en doet het tot op 1/10de graad. Mijn ketel moduleert zelf, dus voor energiebesparing gaat zo’n slimme thermostaat niet werken.

  Like

  1. Ik heb, heel lui, alleen bij mijn ‘eigen’ installateir gekeken. Daar ben ik tevreden over.
   Ik heb nu ook een draai-ding. Tot op 5/10 nauwkeurig. Vind ik goed genoeg.
   Het went ook snel, dat ‘zwiepen’.

   Like

 6. Mooi dat het allemaal gelukt is, nu kun je ervan profiteren!
  Ik woon in een huurhuis en heb net voor de winter ook een nieuwe ketel gekregen. Hij moest eigenlijk nog 4 jaar mee (18 jaar staat er voor werd gezegd), maar dat kon echt niet meer. Benieuwd of ik over een half jaar merk dat ik bespaard heb.
  Veel geluk ermee!

  Like

 7. Fijn dat de nieuwe ketel naar tevredenheid is geïnstalleerd! De onze moet misschien ook wel een keer vervangen worden maar hopelijk houdt hij het nog even vol.

  Like

  1. Grinnik. Soms is een artikel iets te vroeg klaar en ingepland. Er komen nog twee vervolgen.
   Maar nu, vandaag, klopt de tevredenheid.

   Like

Reacties zijn gesloten.