Nadat de installateur was vertrokken…

Nadat de installateur van de HR-ketel was vertrokken, en de HR-ketel stond te stampen, werd het langzaam maar zeker behaaglijk in huis. Ergens rond de klok van vijf uur zag ik ineens een code op de thermostaat staan. Na het bijgeleverde boekwerk doorgenomen te hebben, zonder oplossing te vinden, belde ik naar het installatiebedrijf. Ik kreeg de voicemail. Dus belde ik de storingsdienst. ‘Code 6L, reset het toestel maar. Dat doe je door…’

Mijn techneut (aka Zoon) deed braaf wat hem was opgedragen en ja hoor, de ketel sprong weer aan. Een uurtje. Toen verscheen dezelfde code.  Zoon drukte nogmaals op de resetknop(pen) en ging snel douchen. Om acht uur verscheen de code weer, maar voor wij het ketelhok in konden gaan, verdween de code. I was not amused. Dat gevoel werd nog sterker, toen ik tegen de klok van tienen foutcode 8C zag verschijnen. Eentje waarvan het grote boek zei, ‘Neem contact op met de fabrikant.’

De volgende morgen om acht uur hing ik weer aan de telefoon en deed mijn verhaal. ‘Ik stuur een monteur,’ zei de dame die ik aan de lijn had. Tegen tienen ging de bel. ‘Dat wordt de fabrikant bellen,’ zei hij laconiek en ging op zoek naar de oorzaak. Die werd al snel gevonden. Er stond water in de rookafvoerbuis. Deel 1 was net iets te kort waardoor deel 3 niet op z’n plaats bleven zitten met als gevolg dat het condenswater uit de rook via de ten onrechte gevormde overloop zo de ketel in sijpelde, precies op het ontstekingsmechanisme van de vlam waardoor het beveiligingsmechanisme in werking trad en uiteindelijk de hele zaak blokkeerde om te voorkomen dat wij door koolmonoxide vergiftiging om het leven kwamen.

De monteur van het installatiebedrijf had nog hoop dat, nu het euvel verholpen was, hij de ketel weer aan de praat kreeg, maar helaas. Onder het genot van een kop koffie hing hij bij de fabrikant/leverancier in de wacht. Nog steeds in de hoop dé oplossing aangereikt te krijgen. Nou, mooi niet. ‘Daar moet een monteur van ons naar kijken,’ zei de fabrikant/leverancier. ‘Kan dat wel een beetje vlot?’ vroeg de monteur. ‘Mijn collega heeft gisteren een foutje gemaakt bij het installeren van de ketel, en mevrouw zit dus al sinds gisterenochtend in de kou.’

De fabrikant/leverancier ging zijn best doen. Maar iets beloven zat er niet in.  De monteur van het installatiebedrijf dweilde het ketelhok nog even, en nam toen afscheid. En ik… ik wacht op de volgende monteur. Op deze manier snap ik dat dit een heel energiezuinige ketel is.. 😉

12 Comments

 1. Lekker dan… Wat een gedoe zeg. Ik krijg altijd vlekken in de nek van die foutcodes….

  Like

  1. Foutcode horen tegenwoordig bij het leven, denk ik meestal. Dan pak ik het boekje en ga op zoek naar Zoon. 😉

   Like

  1. Het probleem is gelukkig opgelost. En nu is het niet nodig, behalve voor warm water. Sinds gisterenmiddag is de verwarming niet meer aangeweest. Met dank aan moeder natuur.

   Geliked door 1 persoon

  1. Dat is nu geen probleem meer. Al was het maar dat dankzij de buitentemperatuur, de ketel sinds gisteren 11 uur niet meer is aangesprongen, anders dan voor douchen en de vaat …

   Like

Reacties zijn gesloten.