Gedeelde smart

Eind 2018, toen ik aan het begin van mijn werk-zoekproces stond, was ik bang dat het een eenzaam traject zou worden. Natuurlijk heb ik voldoende lieverds in de buurt die best bereid zijn om een concept brief te lezen of mijn CV een keertje door te nemen, maar hoe je het wendt of keert  het zoeken van mogelijk geschikte vacatures, het schrijven van de brief, het opstellen van mijn CV komt allemaal op mijn conto. En zelfs de beste vriendin wordt wel eens moe van het zoveelste enthousiaste ik heb nu toch een leuke vacature gezien of een teleurgesteld die stommelingen weten niet wie ze hebben laten lopen praatje. Om over het doornemen van een geschikte sollicitatiestrategie nog maar te zwijgen.

Mis gedacht

Ik kwam er al snel achter, dat het voor mij geen eenzaam traject is. Ik zeg bewust voor mij. Niet iedereen heeft zo’n fantastisch netwerk om zich heen.

Nog voor ik officieel werkloos was, en aan mijn opleiding (Online Communicatie en Social Media) begonnen, kreeg ik met enige regelmaat vanuit mijn netwerk leuke vacatures doorgezet, voorzien van teksten als ‘Volgens mij is dit wat jij zoekt, toch?’ of ‘Ik moest aan jou denken.’ Hoewel ik niet op elke zo aangeleverde vacature heb gereageerd, ligt het reactiepercentage wel rond 80-90%. Met andere woorden, mijn netwerk weet heel goed waar mijn hart en ziel ligt.

Netwerken van werkzoekenden

Na mijn kennismaking met een tweetal netwerken van werkzoekenden, had ik ook een plek gevonden om die sollicitatiestrategieën door te nemen. Daarnaast zijn deze netwerken  ook een perfecte plek om je hoop en je teleurstelling te delen. Iets met gedeelde smart en herkenning. Je krijgt er sollicitatietips die verder gaan dan het standaard verhaal wat je tijdens sollicitatietrainingen voorgeschoteld krijgt. Je wordt geattendeerd op bedrijven waar binnenkort vacatures komen die mogelijk interessant voor je zijn.

Al dat delen schept een band.  Een band, die sterk genoeg is, om samen triomphen te vieren. Mee blij te zijn met je ineens niet meer collega-werkzoekende, omdat hij/zij een baan heeft gevonden.

Als netwerken ‘mergen’

Ineens zit je in de situatie dat je oude en je nieuwe netwerken mergen. Dat iemand uit je vriendenkring hetzelfde traject gaat bewandelen als jij. Meer gedeelde smart is niet te krijgen. Samen bezoek je netwerkbijeenkomsten. Mogelijk interessante vacatures bekijk je niet meer alleen door je eigen bril, maar ook door de bril van de ander. Bij een aantal weet je, dit is 100% zij, niet ik.

Dan krijg je de vraag, ‘Ik zag een leuke functie bij bedrijf X. Zou jij naar mijn brief willen kijken?’ En je antwoordt, ‘Bedoel je functie XYZ?’, en weet dat je beide in dezelfde vijver aan het vissen bent.

Een paar dagen later zit je bij elkaar. Je bespreekt de vacatures. De vragen die de tekst bij je oproept. En voor je het weet geef je elkaar tips. Mijn insteek is x, maar in jouw geval zou ik y en z benadrukken want ik proef uit de vacature tekst dat zij daar naar op zoek zijn.

Dubbel gedeelde smart

Er kleeft een nadeel aan deze dubbel gedeelde smart. In al mijn arrogantie kan ik best accepteren dat iemand haar boven mij verkiest, maar een bedrijf wat denkt dat iemand anders beter is dan zij of ik, dat bedrijf heeft  het niet begrepen.

Nou ja, eerst die motivatiebrieven nog maar eens de deur uit zien te krijgen 😉

 

8 Comments

 1. Zo fijn dat je er van alle kanten aan je gedacht wordt! Succes met de motivatiebrieven.
  Sollicitatiebrieven zelf schrijven… binnen onze familie is dat mijn functie, haha! Niet doorvertellen hoor.

  Like

 2. Grappig. Zo kreeg ik mijn eerste baan na mijn HBO. Er was een leuke vacature in ons beider woonplaats. Eéntje. Met mijn vriendin en mede-student maakten we beiden een brief. We werden beiden uitgenodigd. Dat was spannend en grappig tegelijk. Uiteindelijk was de medewerker die in de sollicitatiecommissie zat, schijnbaar zo onder de indruk van ons, jong vers bloed, dat ze haar ontslag indiende. Werden wij gebeld, dat er inmiddels twee vacatures waren en dat we beiden waren aangenomen. Hilarisch, maar ook erg leuk, fijn en bijzonder in die tijd.

  Geliked door 1 persoon

 3. Wat mooi en hartverwarmend als je merkt dat mensen zo meeleven en actief proberen te helpen. Dat lijkt me echt enorm helpen en motiveren ook.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.