Slow fashion season

Sinds een tijdje volg ik @Indiaaninjekast op Instagram. En op Facebook en ik lees haar blog ook regelmatig. Ik lijk verdorie wel een stalker, maar dit terzijde. Dankzij de tips van Chiara in met name haar Instagramstories, zie ik kans meer combinaties uit mijn best wel beperkte garderobe te halen. Meer combinaties, is meer variatie, is minder behoefte om iets nieuws te kopen.

Nu werkt dit niet altijd natuurlijk. Van de week heb ik twee flodderrokjes met print bij de HEMA gekocht. Bij beide past een petrol kleurig shirtje perfect, zei de vriendin waarmee ik op stap was. Die had de HEMA niet, dus het bleef bij de twee rokjes. Wat maar goed was ook, want hoewel ik slechts vier shirtjes met korte mouwen bezit, bleek het shirtje onderop de stapel effen te zijn, en petrol kleurig. Het moge duidelijk zijn. Zelfs met een beperkte garderobe raak je het overzicht wel eens kwijt. Wat zegt dat ik meer dan genoeg kleding heb.

Ondanks die wetenschap zag ik het niet zitten om mee te doen aan de 3 maanden geen nieuwe kleding-challenge  van @slowfashionsesason die in de stories en op de tijdlijn van Chiara voorbij zag komen. Niet dat ik nu kan bedenken wat ik nog nodig heb, maar toch. Stel dat ik het op mijn heupen krijg en ineens iets nieuws wil hebben. Wat dan?

Het duurde even voordat ik de catch doorhad. Deelnemers aan de challenge mogen gewoon voor hen nieuwe kleren kopen. Als ze maar niet nieuw zijn. Laat hier nu een kringloop zitten met een goed gesorteerde kledingafdeling.  😉

Maar waarom zou ik, buiten dat ik probeer te consuminderen, aan zoiets mee willen doen?

Simpel, voor het milieu. Even een stukje tekst gepikt van het Instagramaccount van @slowfasionseason: It’s very simple. Here is the deal: for 3 months together with 10,000 people we are not buying any new clothes. With the power of the crowd we are able to save 360 million liters of water and prevent 1,4 million kilograms of CO2 being emitted. Together we take a stand against the fast fashion industry and demand change. Together we are making a difference!

Ik wil ook een verschil maken! Vandaar dat ik mij zelfs officieel heb voor de challenge heb aangemeld. Dat kan hier, en kost niets. Behalve in mijn geval een slecht geweten wanneer ik onverhoopt toch iets nieuw nieuws koop. De challenge loopt van 22 juni t/m 21 september van dit jaar. Dus je hebt nog twee weken de tijd om hierover na te denken en je aan te melden. Of je doet zo mee. Zonder email adres achter te laten.

Zou jij het kunnen? Drie maanden geen nieuwe kleding kopen? Ik lees het graag.

21 Comments

 1. Dank je wel voor dit mooie stuk nogmaals, zo geweldig alle reacties te lezen. Enne….hebben jullie het gezien, er zijn bijna bijna genoeg deelnemers voor SFS. Chiara van Indiaan in je kast

  Like

  1. Ik zag het. Fijn dat het leeft in Nederland. Kan ik binnenkort allemaal blogs schrijven over de kleding die ik niet gekocht heb .. 😉

   Like

 2. Ik koop weinig kleding, dus ik denk dat 3 maanden wel zou moeten lukken, maar als ik dan toch wat wil/nodig heb, wordt het lastig. Ik koop eigenlijk nooit tweedehands namelijk.

  Like

  1. Ik ben er ook nog maar net mee begonnen. Eigenlijk omdat ik zelden iets nodig heb. Maar ik snuffel wel al regelmatig tussen de rekken en daar hangt voldoende leuk, mooi en goed spul tussen. Alleen de maat is wat lastiger, want dat wat er hangt is wat er is. Maar ik ben wel toe aan een uitdaging in mijn leven… 😉

   Like

 3. Echt, superstom, maar ik zou het niet kunnen. En stel dat ik het wel zou kunnen, dan heb ik nog twee dochters die het echt, echt, echt niet kunnen. Gelukkig heb ik een man die heel goed jaren niets nieuws koopt wat kleding betreft.

  Like

  1. Ieder mens telt … Bovendien hangt het er ook vanaf hoe vaak je je kleren draagt. Een fast fashion shirtje wat na tweemaal dragen in de kledingcontainer (of erger, de vuilnisbak) belandt is veel belastender dan datzelfde shirtje wat 25 keer of vaker wordt gedragen…

   Like

 4. Hahaha! Drie maanden? Appeltje-eitje. Ik háát kleding kopen. Het is dat ik netjes naar mijn werk moet maar het kan mij totaal niks schelen wat ik aan heb. Ik koop kleding als de winter begint en als de zomer begint. Weinig ook, want ik vind niks leuk. Dus twee broeken, wat truien en shirtjes. Verder draag ik mijn oude kleding tot het uit elkaar valt. Kan me ook niks schelen of iets mode is of niet. Als het lekker zit, is het goed, Ik heb pas geshopt dus ik koop niets meer tot – hopelijk – november of zo.

  Like

  1. Aanmelden dan. Ik lees net dat bij niet voldoende aanmeldingen de actie niet doorgaat. Dat zou zonde zijn. Want ondanks dat jij en ik dan toch niets kopen, is dat minder een vuist dan wanneer 10.000 man/vrouw het gezamenlijk uitdragen!

   Like

 5. Superleuk dat jij meedoet! Ik doe ook weer mee. Als het door gaat tenminste, want in principe werkt het crowdacting-idee van Collaction zo dat een challenge pas doorgaat als de target van deelnemers gehaald is. Ik hoop zó dat nog heel veel mensen zich inschrijven de komende weken, want het is echt een toffe ervaring en de maar door razende kledingindustrie een tikkie afremmen is enorm belangrijk.

  Geliked door 1 persoon

  1. Uiteindelijk kan iedereem het dan gewoon voor zichzelf doen, maar dat gebaar is minder dan en mass. Daar heb je gelijk in!

   Like

 6. Leuk stuk! Ik ben ook zo’n indiaan in de kast volger/stalker ;)). Heb vorig jaar ook meegedaan met de challenge en ook dit jaar doe ik weer mee! Het resultaat is dat ik bijna alleen nog maar tweedehandskoop, en helemaal vd Zara ben afgekicked!!

  Geliked door 1 persoon

  1. Goed bezig.
   Fijn om te lezen dat ik niet de enige stalkert ben.. 😉 en hoewel ik nooit van de echte fast fashion ben geweest, kan iets langer nadenken over de vraag ‘willen’ of ‘nodig hebben’ geen kwaad.

   Like

  2. Wat leuk Annemieke dat je me volgt! Dank je wel. Als je tips nodig hebt, laat het me weten. Ik zal tijdens SFS regelmatig op instagram tips posten.

   Geliked door 1 persoon

 7. Mooi om te lezen. Ik doe zelf mijn best om meer kleding te kopen bij de kringloop (ik vind het sowieso heerlijk door een kringloop te struinen en unieke items te vinden), en probeer ook niet meer te impulsief nieuwe kleding te kopen. Want stiekem heb ik aardig wat en heb ik dus echt geen nieuwe kleding nodig.

  Like

  1. Zoals ik schreef, ik dacht dat ik weinig kleding heb, maar ik heb dus meer dan gedacht. Vond gisterenavond nog een t-shirtje terug. Lag op een verkeerde stapel…

   Like

  1. Succes met je verbeterpuntje.
   Vraagje: draag je alle ‘even snel gekochte ‘ kleding regelmatig en tot het versleten is, of….. ?

   Like

Reacties zijn gesloten.