Denkfoutje

Als huis-, balkon- en keuken tuinier ben ik altijd op zoek naar kleine leukigheidjes voor op het balkon. Zoals het zelf opkweken van een avocadoplant uit pit. Negen van de tien keer wordt het een vieze boel, maar vorig jaar was het raak. De pit kreeg niet alleen worteltjes, er groeide ook een groen kroontje uit. Wortel, pit en groen kroontje verdwenen in een grote pot en kregen een plaatsje op mijn zonnig balkon.

Tegen de tijd dat de temperatuur dusdanig was gedaald dat het zelfs overdag onder de tien graden bleef, verhuisde de avocado naar binnen om te overwinteren. Avocado’s komen nu eenmaal van oorsprong uit Centraal-Amerika en zijn gewend aan een (sub)tropisch klimaat.

De avocado vond een plekje naast de TV en al snel was ik die felle roze pot spuugzat. Maar ja, voor een goed doel en zodra het zonnetje weer ging schijnen en de vorst van het balkon was, kon de plant weer naar buiten. Ze zeggen wel, alles went, en zo ook die roze pot. Dat zal de reden zijn waarom de avocado vorige week pas naar buiten ging.

Ik dacht oprecht dat ik die plant daar een plezier mee deed. Lekker met de voeten in de warme aarde, en de bladeren in de zon. De plant zelf dacht daar heel anders over. Binnen twee dagen begonnen de bovenste bladeren bruin te worden. Tijd om mijn grote vriend Google te raadplegen. Wat blijkt… Die krengen houden wel van warmte, maar niet van de volle zon. Aangezien mijn balkon van tien uur ‘s-morgens tot zonsondergang in de zon baadt, is mijn balkon dus eigenlijk geen optie voor die plant.

De avocado staat weer binnen. In die roze pot die alleen op het balkon in de zon mooi genoemd kan worden. Het is even afwachten of de avocado die paar dagen volle zon gaat overleven. Zodra ik dat weet ga ik op binnen-bloempot jacht. Tenslotte wil het oog ook wat.

7 Comments

 1. Het is me nog nooit gelukt om een plantje te krijgen uit een avocadopit, maar ik blijf proberen!
  Ik duim dat het goed komt met de plant, want ik gun jou zo hard die nieuwe binnenpot 🙂

  Like

  1. Grinnik. Ik heb de plant toch weer op het balkon gezet. Dit keer op een plekje waar zij alleen de avondzon krijgt. Tenminste, dat denk ik nu. Het zou kunnen dat ik mij vergis. Dan ga ik weer verder zoeken.

   Geliked door 1 persoon

 2. Hopelijk gaat je plant het redden. Ik heb het ook geprobeerd, maar tot nu toe niet gelukt. Er liggen wel weer twee avocado’s klaar, dus wie weet?

  Like

  1. Het is vooral een kwestie van veel geduld hebben … Ik heb ook al een aantal ‘stekkies’ weggegeven.
   Wat mijn plant betreft: ik geloof dat het kruintje nog leeft, dus dan zit er nog groeimogelijkheid in…

   Like

Reacties zijn gesloten.