Boodschappenbudget: minder, minder is meer geworden

In februari schreef ik enthousiast dat mijn ooit torenhoge boodschappenbudget aardig was gekrompen, en dat ik nog ruimte zag om het maandbudget verder naar beneden bij te stellen. Vanaf februari verlaagde ik het maandbudget elke maand met € 2,50 om op die wijze in december op een budget van €360 uit te komen.

De gemiddelde uitgaven voor boodschappen van januari t/m maart lag op € 360. Dat bedrag gaf mij het idee dat mijn plannetje haalbaar was. Wel vroeg ik mij af hoe het nu zat met alle prijsstijgingen die voor 2019 waren aangekondigd.

In april hoefde ik niet langer te zoeken naar de prijsstijgingen. Zij vlogen mij om de oren. Zo werd het brood van Zoon werd €0,03 cent per half brood duurder, mijn glutenvrije brood €0,18 en de lactosevrije melk €0,03.  Om maar even een paar bedragen, die ik vast wist te stellen, te noemen. Ik ben namelijk niet zo prijsvast en/of bewust.

De prijsstijgingen zijn dusdanig, dat het mij in april niet eens lukte om binnen het voor de maand geldende budget te blijven. Zelfs het oorspronkelijke budget (€385) bleek niet haalbaar. Gelukkig zat er, vanwege de zuinige eerste drie maanden, genoeg in de pot om niet van de honger om te komen, maar het zette mij wel aan het denken.

Ik draaide acuut de budgetverlaging met terugwerkende kracht terug. Wat maar goed was ook, want in mei vloog ik nog verder uit de bocht. Al gebiedt de eerlijk mij te zeggen dat ik nu wel drie pakken Seepje op voorraad heb. Normale prijs €24, nu ‘slechts’ €18. Inderdaad, een dure hobby. Of ik nog lang goed voor het milieu kan wassen weet ik niet.

Hoewel ik geen Amerikaanse millennial ben, volg ik al heel lang het webazine The Financial Diet. Tegenwoordig bekijk ik ook het bijbehorende youtube kanaal. Ik hoef niet te zeggen wat het onderwerp van de meeste video’s is. In een van die video’s deed ene Natasha haar maandbudget inclusief motivatie uit de doeken. Nu verdien ik nog geen tiende van wat Tasha en haar echtgenoot verdienen, maar ik kon mij wel vinden in haar motivatie voor een hoog boodschappenbudget. Beter aan het eind van de maand geld overhouden wat voor andere zaken gebruikt kan worden, dan zo beknibbelen op het boodschappenbudget dat je aan het einde van de maand ongezonde keuzes gaat maken.

Het is geen gruwelijke verhoging. Daar heb ik het geld (nu) niet voor. Maar ik heb het maandbedrag weer teruggebracht naar €400 per maand. Dan spaar ik nog maar wat langzamer voor een extra aflossing op de hypotheek. Het leven moet tenslotte wel leuk blijven.

Rest mij nog te vragen: heb jij iets van de recente prijsstijgingen gemerkt?

21 Comments

 1. Eerlijk gezegd heb ik er niet op gelet. Wij doen best flink boodschappen en toevallig heb ik een paar weken terug contant geld opgenomen om een beetje zuiniger te doen. Nu viel me ineens op dat het geld wel snel op gaat. Waarbij ik dus bedacht dat ik best eens een beetje op kan letten in plaats van alles zo in mijn kar gooien.

  Like

 2. Ik doe niet aan budgetteren. Wel reken ik af en toe terug wat ik aan boodschappen uitgeef. Dan bedoel ik alle boodschappen, naast voeding ook wasmidddelen en de afhaalindonees. Ik zat op 5,5 euro per dag en dat lijkt nu zeker te zijn gestegen tot 6 euro per dag. Wat je aangeeft, veel prijzen stijgen. Ik gebruikte vaak zakken van Aviko als basis en doe daar zelf extra groente bij. Die zakken waren 1,55 en staan nu overal voor 1,84. Een forse verhoging. Mn camembert is in een jaar tijd ook gestegen van 1 euro naar 1,30. Daarmee is dat spul nog altijd een stuk goedkoper dan Nederlandse kaas en er zit maar de helft aan zout in. M’n suikervrije frisdrank is dan weer enorm gezakt. Kost nog maar 59 cent per anderhalve liter. De visboer heeft z’n kant en klare maaltijden verhoogt van 6 naar 7 euro. Nou eet ik dat niet vaak, dus zoveel impact heeft dat niet.

  Ik koop vrijwel niet bij de AH. Is hier 20 tot 30% duurder dan de Jumbo of Vomar. Die laatste 2 zijn ook dichterbij en vooral het eigen brood van de Vomar is veel smakelijker. Lidl en Aldi zijn niet echt goedkoper dan de Vomar en ook die winkels zijn net wat verder lopen.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik ben ‘blij’ dat ik niet de enige ben die het gemerkt heeft. Maakt wel dat ik wat bewuster bezig ben met restjes. Nu staat de lunch van morgen op het vuur. Maak ik die vandaag niet klaar, moet ik het morgen weggooien. Vroeger dacht ik daar niet zo over na. Nu dus wel. En vanuit budgettair, en vanuit duurzaamheids oogpunt.

   Like

 3. Uiteraard heb ik het ook gemerkt. Je kunt er niet omheen. Maar ik doe nog steeds de ‘basis’-boodschappen via Picn*c. Daar ‘pik’ ik weer wat centjes terug. De meer bijzondere én de bonussen haal ik bij ‘jouw’ grootgrutter.

  Like

  1. Als ik later groot ben ga ik P*cn*c ook overwegen. Ik weet dat een aantal van de overburen al gebruik maken van hun services, dus ze ‘komen’ hier. De wachtlijst zal ik tegen die tijd ook wel overleven.

   Like

   1. Ik vind het echt een aanrader. Voor de euro’s, maar zéker tijd- en sjouwtechnisch.

    Like

    1. Nu heb ik alle tijd om te shoppen en de kracht en energie om te sjouwen, maar ik hoop binnenkort toch wat minder tijd te hebben en dan is iemand anders die voor mij sjokt en sjouwt wel handig…

     Like

 4. Nee, daar let ik niet op. Ik koop wel zo min mogelijk bij de supermarkt, liever ga ik naar de markt of naar buitenlandse winkels; veel goedkoper en veel meer onverpakt.

  Like

  1. I know… Maar voor mij is het heel belangrijk dat ik van de verpakte spullen de etiketten kan lezen (moet voorzichtig zijn met lactose en mag geen gluten). En dat lukt bij de buitenlandse winkels lang niet altijd.
   Toch besloten, Audrey gaf die tip ook al, om er toch weer eens binnen te lopen. Ik heb tenslotte een gezonde Hollandse mond en vragen staat vrij.

   Like

 5. Sommige dingen die ik regelmatig koop, bijvoorbeeld magere melk, zijn in een paar maanden tijd, stapje voor stapje, wel 20 procent gestegen. Daar ben ik dus minder van gaan kopen – voor mij was het sowieso een luxe artikel, iets waarvan ik denk dat het eigenlijk niet goed voor me is.
  Ik denk er nu ook over om een groter deel van mijn groente en fruit te vervangen door kiemen die ik makkelijk en goedkoop zelf kan maken. Die zijn eigenlijk nog gezonder. Het is even schakelen.
  Ook ben ik granen en peulvruchten in bulk gaan kopen. Even organiseren om ze lang goed te houden. Een deel van die granen en peulvruchten kook ik, bijvoorbeeld in weckpotjes. Een ander deel laat ik kiemen.

  Like

  1. Granen mag ik niet hebben. Peulvruchten in bulk gaan kopen staat op mijn lijstje. Net als de kiemen.
   Toch handig het weer eens helder op een rijtje te krijgen. THanks.

   Geliked door 1 persoon

 6. Ik hou mijn uitgaven pas sinds dit jaar bij, dus wat betreft prijsstijgingen kan ik er niet al te veel over zeggen. Wel zaten we altijd netjes rond de 225-250 euro en hebben we afgelopen maand ineens zo’n 320 euro uitgegeven. We hebben wel wat aanbiedingen aangegrepen voor vegadingen, dus onze vriezer zit goed vol. Daarnaast een paar keer verse vis en gerookte zalm, wat ook wel aantikt. O, en veel potten blauwe bessen uit de aanbieding. Een heel gezonde snack, maar ook dat tikt weer aan.

  Enne, wat betreft die groenten en fruit zonder plastic: ben je al eens bij de Turkse supermarkt geweest? Betaalbaar en weinig plastic!

  Like

  1. Dat deed ik vroeger wel, voordat ik glutenvrij moest eten. Nu doe ik bijna alle boodschappen bij A.H. terwijl er hier wel een Turkse supermarkt op de hoek zit. Daar ben ik nog nooit geweest. Bij de witte markt een durp verder al wel.
   Toch maar weer eens mijn horizon verbreden.

   Like

 7. Wat mij opvalt bij de supermarktketen “+” is dat ze voor groenten en fruit een laagblijvers prijs hebben geïntroduceerd. Dit kwam vrij snel na de btw-verhoging. Ofwel eerst prijs omhoog en daarna een actie inzetten die waarschijnlijk net hoger ligt dan de 2018-prijs. En wij trappen er allemaal in…..

  Like

  1. Yup… En wanneer je pocht om groenten en fruit met zo min mogelijk plastic te kopen, ben je helemaal de Sjaak.

   Like

Reacties zijn gesloten.