Snelcursus LinkedIn

Vriendin, die in een outplacementtraject zit, heeft onlangs tips ontvangen hoe je CV en LinkedIn profiel te pimpen zodat je opvalt binnen de grote grijze massa. Die tips wil zij best met mij delen, en zo kwam het dat ik donderdag rond de klok van elf uur, samen met mijn Chromebook, bij haar op de stoep stond.

Onze aandacht ging donderdag vooral uit naar ons beider LinkedIn profiel. Ik heb al dusdanig veel en vaak aan mijn CV geknutseld dat ik er zeer tevreden over ben, en zij had tijdens een trainingssessie dusdanig veel tips gekregen, en voorbeeldteksten geschreven, dat zij enkel nog tijd vrij moet maken om deze teksten in haar CV te verwerken.

In mijn gedachten was mijn LinkedIn profiel, wat ik een dik jaar geleden heb aangemaakt, best aardig. Tot ik er nu, samen met haar en voorzien van een kritische blik, nog eens goed naar keek. Alles stond erin, maar daar was meteen  alles mee gezegd. Het mocht wel wat frisser en fruitiger, en wat minder ‘zielig’.

Puntsgewijs nam zij haar aantekeningen door. Al snel zaten wij beide driftig te tikken. Tussen het tikken door stelde wij elkaar vragen. ‘Hoe zal ik dit schrijven?’ – ’Zal ik deze twee onderdelen als aparte ‘functies’ benoemen zodat ze beter zichtbaar zijn?’ – ‘Hoe heb jij alle verschillende functies onder één werkgever weten te plaatsen?’

Uiteindelijk hadden wij beide nog één functie te gaan. ‘Onze’ duo-functie. Secretaresse van de manager bedrijfsvoering. Een lastige. Want hoe geef je aan, zonder ballerig over te komen, en zonder je een functietitel toe te eigenen die je op papier nooit gehad heb, dat je in alles but the name directiesecretaresse was. Zij gooide er een prachtige volzin tegenaan, die ik prompt overnam. ‘Maar wij verzorgden toch ook, namens de Raad van Bestuur, de correspondentie met…’ zei ik. Een aha momentje voor vriendin, die meteen met de volgende volzin kwam.

Zei ik dat wij nog slechts één functie te gaan hadden? Fout. Als allerlaatste actie op het gebied van werkervaring, hebben wij onze huidige functie op LinkedIn gezet. Recruiters zoeken op huidige functie. Zet hier daarom de functie die je graag wilt uitoefenen, met tussen haakjes (beschikbaar) en voeg als werkgever in between jobs toe, las vriendin voor uit de ontvangen handout.

De functie die je graag wilt uitoefenen! Een lastige. Ja, ik weet wat ik heel graag wil. Ik weet ook dat de kans dat een recruiter of werkgever mijn kennis, kunde en beperkte opleiding op dat gebied serieus neemt, ienieminie is. Ik heb dus mijn laatste functie genoemd. Functioneel / applicatiebeheerder. In de toelichting heb ik een onderdeeltje ‘ook beschikbaar voor..’ toegevoegd.

Aansluitend aan de werkervaring hebben wij de kopjes Opleiding, Ervaring als vrijwilliger, Vaardigheden en onderschrijvingen en Aanbevelingen onder de loep genomen. Aan de eerste twee heb ik niets veranderd. Aan het onderdeel Vaardigheden en onderschrijvingen heb ik een flink aantal vaardigheden toegevoegd, en deze in een andere volgorde gepresenteerd, zodat met name de ICT vaardigheden wat meer in het oog springen. Met een beetje geluk gaan mensen mijn vaardigheden onderschrijven. Dat zou wel fijn zijn.

Het laatste onderdeel, Aanbevelingen, is wat mij betreft het aller-, aller-, aller lastigste onderdeel. Dit is geen rubriek die open staat voor Jan en alleman. Neen. Jij, ik in dit geval, moet zelf iemand benaderen met de vraag of hij/zij een aanbeveling voor jou wil schrijven. Inderdaad, ik moest iets vragen. Uiteindelijk heb ik drie vragen de deur uitgedaan. De eerste was makkelijk, de tweede viel achteraf best mee, en de derde was retemoeilijk. Toch hoop ik dat met name die laatste persoon een aanbeveling schrijft.

Als allerlaatste, tegen de klok van drieën (inderdaad, dat pimpen van een LinkedIn profiel vraagt best wat tijd), heb ik mijn profiel opgeslagen, terwijl het vinkje delen met netwerk was ingevuld. Dat had ik al die tijd nog niet gedaan. Eigenlijk heb ik mijn netwerk nu pas officieel verteld dat ik werkzoekend ben. Stiekem had ik namelijk gehoopt dat deze periode dusdanig kort zou zijn, dat ik haast ongemerkt  van functie A naar functie B kon zeilen, zonder noemenswaardig gat in mijn CV. Dat was even slikken. Maar het is zoals het is. Nu dus ook op LinkedIn. 😉

En omdat profielen nooit klaar zijn: net voor het afsluiten van mijn Chromebook liet ik Vriendin een foto van de skyline van Venlo zien. ‘Wauw, mooi foto. Waarom gebruik je die niet als achtergrond op je LinkedIn profiel.’ Ik keek haar verbaasd aan. ‘Kan dat dan?’ Volgens de hand-out kan dat, en inderdaad, het is mij gelukt. ‘Echt mooi,’ zei Vriendin. ‘Wil jij..?’ vroeg ik. Zij wilde wel, en nu delen we naast de omschrijving van een duo-functie ook een achtergrondfoto.

17 Comments

 1. Zo lastig altijd. Want iedereen kan het zien. En je wil niet opscheppen maar je moet ook weer niet te bescheiden zijn. Zucht. Zijn wij daar al vriendjes? Zal eens kijken…

  Like

  1. We denken erover ons samen in de aanbieding te gooien. Apart zijn wij goed, samen zijn wij ijzersterk.

   Like

 2. Je bent flink aan de slag geweest! Die omslagfoto is inderdaad erg mooi en passend.

  Ik kon het uiteraard niet laten om even te spieken en moet wel zeggen dat ik je ‘about’-tekst nu wat kort vind? Ik vond de vorige wat levendiger, en meer Rianne.

  Like

  1. Klopt. Ik worstel wat met die tekst. Vond hem iets ‘te’ voor het gemiddelde ICT bedrijf ;-).
   Ik ga er nog eens over nadenken. Misschien mijn net geen twaalf functies, maar zeker geen dertien ongelukken er toch weer in verwerken.
   Bedankt voor je feedback, en je onderschrijving. Ben daar heel blij mee.

   Like

   1. Ja, die vond ik heel leuk inderdaad! Laat je veelzijdigheid zien, en geeft ook een energiek en vrolijk gevoel.

    Like

 3. Goed bezig!
  Even een kleine opmerking: wanneer ik hier bij ‘you can find me here’ op LinkedIn klik, krijg ik een verkort profiel zonder profielfoto of achtergrondfoto te zien.

  Like

  1. Thanks. Ik ga even uitzoeken hoe dat zit. Zou kunnen omdat we geen ‘vriendjes’ zijn, maar dat zou volgens mij niet mogen maggen… Of zoiets.

   Like

  2. Yup. Ik ben op LinkedIn nu uitgelogd, en zie dan inderdaad een verkort profiel. Eenmaal ingelogd zie ik alles. Zal wel een soort ‘beveiliging’ zijn.

   Like

   1. Kan best kloppen. Kan jouw vriendin wel alles goed zien wanneer zij vanaf haar account bij jou kijkt? (Just checking. 😉 )

    Like

    1. Ja, dan is alles zichtbaar. Ook voor de oud-collegae die gisteren en vandaag op wat knopjes hebben geduwd… 😉

     Like

 4. Er zwerven ook heel veel tips voor de juiste, herkenbare en professionele profielfoto’s op LinkedIn.

  Je mag dit als een subtiele hint lezen.

  Collegiale groet,

  Like

  1. Een goede foto staat nog op het lijstje ‘to do’. Binnenkort maar eens een afspraak maken met een bevriend fotograaf.

   Like

Reacties zijn gesloten.