Slow Fashion Season (2): duiveltje

Bij het lezen van de regels van de Slow Fashion Season challenge (3 maanden geen nieuwe kleding kopen) dacht ik, da’s een makkie. Toch voelde ik in eerste instantie weinig behoefte om deel te nemen. De reden: aan het begin van het seizoen, na het in ogenschouw nemen van mijn garderobe, heb ik besloten dat ik, zodra ik werk heb, een bezoekje mag brengen aan mijn favoriete winkel om daar de basis voor een drietal nieuwe outfits aan te schaffen. Gezien dit besluit, heb ik dus even geaarzeld om deel te nemen aan de challenge. Want stel dat..!

Mijn stel dat gevoel werd al snel overruled door een duiveltje in mij. Kind, gewoon aanmelden joh. Vind je werk, ga je gewoon shoppen. Je nieuwe collega’s weten niet dat je aan deze challenge meedoet. Bovendien weten zij niet wat jij allemaal in de kast hebt hangen. Zolang je het tegen niemand zegt, ben je veilig! Bovendien, dat spul wat je daar koopt, is hartstikke duurzaam. Daar heb je jaren plezier van.

Jaja, ik had mij nog niet aangemeld, en ik was in gedachten al aan het valsspelen. Geen goede mindset om aan een challenge deel te nemen, dus ik zag af van deelname.

Een paar dagen later zag ik de challenge weer voorbij komen. Je kan altijd nu alvast die nieuwe garderobe aanschaffen, fluisterde het duiveltje in mijn oor. De challenge begint pas op 22 juni. Heb je dat schattige rode jurkje bij hen in de etalage gezien? En als je dan toch bezig bent, haal ook maar gelijk dat ene leuke shirtje wat je laatst bij de HEMA gezien hebt!

Ik ging overstag. Meldde mij aan, en maakte dat wereldkundig.

Afgelopen donderdagavond was ik in de stad. Nou ja, het centrum. Vriendin en ik wandelde de HEMA binnen. Ik vond het betreffende shirtje meteen. Dat zou echt mooi staan op de zwarte rokjes en zwarte broek die ik heb. Ik zocht en vond mijn maat. Snuffelde verder in de rekken. Vond een heerlijk luchtige zomerbroek van hetzelfde stofje. Die kon ik ook wel meenemen. Leuk met een effen shirtje en….

Na tien minuten met mijn nieuwe aanwinsten in de hand rond gelopen te hebben, hing ik beide items terug in het rek. Het duiveltje had mij toegesproken. Je hebt nooit over de aanschaf van een zomerbroek nagedacht, dus waarom zou je er een kopen? En dat shirtje is leuk, en staat echt goed bij iets zwarts, maar dat doen al je andere shirtjes ook. Concentreer je nu maar op dat rode jurkje!

Op weg naar huis liep ik langs mijn winkel en zag het rode jurkje. Morgen, na de Walk & Talk, ga ik dat kopen, beloofde ik mijzelf. Uiteindelijk deed ik het niet. Het is namelijk een mouwloos, getailleerd jurkje. Ik heb al zo’n ding. Wat ik zelden draag, want…. het is mouwloos en getailleerd, zoals het duiveltje vriendelijk tegen mij zei.

Het moge duidelijk zijn. De challenge is nog niet gestart, maar mijn duiveltje en ik zijn al begonnen met het kopen van ondoordachte kledingitems.

 

23 Comments

 1. Respect dat je luistert naar je duiveltje! Challenges zijn aan mij niet besteed. Daartegen komt de anarchist in mij in opstand. Niks kopen omdat iemand of iets dat voorschrijft? Mooi niet… niets kopen omdat ik dat zelf niet wil/nodig vind/hoef… prima 😬 Het doet me deugd te lezen dat jij de fastfashion-ketens links laat liggen!

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik heb mijzelf aangemeld voor de challenges, dus in die zin is het een eigen keuze. Juist om nog bewuster te worden. Ik merk dat de wetenschap dat dat wat ik wil hebben in een bepaalde winkel zeker aanwezig is, tegenover de mogelijkheid dat de kringloop het niet heeft., vaak bepalend is voor waar ik mijn kleding koop. Terwijl dat echt niet nodig is. Er hangt zoveel moois (en verrassends) bij de kringloop.

   Geliked door 1 persoon

    1. Het is geen winkel waar ik regelmatig voorbij kom. Eens per maand tref ik daar een vriendin en dan snuffelen we even tussen de spullen.
     Maar mocht ik ineens iets echt missen in mijn kledingkast (iets wat goed mogelijk is. zo heb ik nog maar 3 zomerjurkjes. gelukkig wel een aantal rokjes en shirtjes) dan kan ik een keertje extra binnenlopen.
     Ben sowieso steeds minder van de impulsen.

     Geliked door 1 persoon

      1. Elk stapje is er één. Soms denk ik, dat wil ik, heb ik nodig etc, en dan zegt dat duiveltje: had je het vorige maand maar niet weg moeten doen. 😉

       Geliked door 1 persoon

 2. Oh jee! Waren we nog niet begonnen? Heb ik weer niet goed gelezen. Ik zat al volop in de race. Nog niks gekocht. Niet eens getwijfeld.

  Sterker nog; deze challenge is fantastisch voor mij! Ik haat shoppen, geef niks om kleding en trek bij voorkeur aan wat droog en schoon aan het wasrek hangt. Vaak hetzelfde dus. Dit worden de drie beste maanden van mijn leven! Mocht iemand nu commentaar hebben op mijn garderobe, dan roep ik gewoon ‘Sorry! Ik doe mee aan een challenge’ 🙂

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik ben nog op zoek naar zomerschoenen met een dichte neus en hak. Maar dat valt voor mij niet onder fashion. 😉

   Like

        1. Ze zitten in mijn hoofd. En ik heb een paar op internet gezien. Maar ik koop liever geen schoenen via het net. Maar echt zoeken … nee. Al kijk ik natuurlijk wel als ik voorbij een schoenenzaak wandel.

         Like

 3. Heel goed dat je nu al zulke bewuste keuzes maakt! Ik sla de challenge juist over omdat ik zo zelden kleding koop dat het eigenlijk nergens op slaat.

  Like

  1. Zoon riep, ik kan makkelijk meedoen. Koop toch nooit kleren.
   Eigenlijk is het voor mij ook een ‘stomme’ challenge. Koop niet extreem veel kleding, en doe niet aan fast fashion. Dat soort winkels laat ik links liggen. Alles wat ik heb, draag ik tot het van ellende uit elkaar valt. Nou ja, bijna dan. Soms ben ik er na een jaar of vijf tot tien gewoon op uitgekeken.

   Like

Reacties zijn gesloten.