Nieuw speeltje in het kwadraat

Ineens was ik het gehannes met mijn iPhone zat en kocht een nieuwe telefoon. In eerste instantie had ik de iPhone 7 in het vizier. Ik ben nu eenmaal een Apple-girl. Mijn change of heart werd veroorzaakt door Zoon. Hij is in het bezit van een Huawei P20 en hoewel ik dat ding veel en veel te groot vind, was ik toch nieuwsgierig geworden, en ging op onderzoek uit.

Uiteindelijk ging ik voor de P20 lite. Deze is iets groter dan de iPhone 7 (mijn vergelijkingsmateriaal, maar kleiner dan de koelkast van Zoon), heeft daardoor een iets groter scherm (fijn voor de ouder wordende ogen), is 7 gram zwaarder (verwaarloosbaar), heeft de dubbele hoeveelheid geheugen (64 GB) en de camera heeft de helft meer megapixels (16). Het verschil in prijs is ook enorm. €205 voor de Huawei, tegen €455 voor de iPhone.

Voordat ik tot bestellen over ging, zocht ik eerst even op hoe de gegevens, en met name mijn contacten,  van een iPhone over te zetten op een Huawei. Dat bleek verrassend simpel. Ik hoefde slechts Google Drive op mijn telefoon te installeren (had ik al, want daar werk ik ook mee op mijn Chromebook) en een backup van de contacten, bestanden en foto’s maken. De Huawei wordt standaard geleverd met zo ongeveer alle Google opties. Na inloggen stonden alle geback-upte bestanden poef op mijn Huawei. Kind kan de was doen.

Na het wisselen van de sim-kaart van de ene naar de andere telefoon, en het inloggen op mijn Google-account (waarvan ik spontaan het wachtwoord was vergeten, ook al gebruik ik dat 100x per dag om op mijn Chromebook in te loggen, kon het inrichten en spelen beginnen. Eigenlijk wijst de telefoon zich vanzelf. Ja, een aantal knoppen zit op een andere plek dan op de iPhone, maar dat is vooral een kwestie van wennen. Dankzij wat tips en trucs van Zoon gaat dat wennen verrassend snel. Het ontgrendelen via vingerafdruk gaat zelfs een stuk soepeler dan ik bij mijn iPhone 5 gewend ben.

Sommige apps, ooit ontwikkeld voor iPhone, zijn iets beperkter in gebruik, maar daar kan de Huawei niets aan doen. Dat ligt voor 100% bij de ontwikkelaar. Bovendien zijn de beperkingen niet onoverkomelijk. Is wat minder toeters en bellen wel prettig. Hoewel de zoomfunctie van de camera in de lite versie minder spectaculair is dan die van de gewone versie, ben ik meer dan tevreden met de camera. Moet alleen wennen aan de optie scherp stellen. Sta je een beetje trillend na te hijgen omdat je eindelijk die ene vlinder hebt weten te fotograferen, zegt je camera houdt de camera stabiel om de foto scherp te stellen. 😉

Tja, en toen had ik donderdagavond ineens een zwart scherm. Een fractie van een seconde. Zal wel door het onweer komen, dacht ik, en zag het scherm weer even zwart worden. Vrijdag gebeurde het ook een paar keer. Weer terwijl het in de verte rommelde, dus ik vond het nog steeds verklaarbaar. Zaterdagochtend niet. Dus klom ik in de chat om aan meneer of mevrouw Bol.com te vragen hoe ik dit kon oplossen, omdat het niet goed voelde. Meneer Bol.com was het meteen met mij eens, de retourzending werd geregeld, net als de verzending van een vervangend toestel. Echt, ik word een expert in het switchen van sim-kaarten, het herstellen van fabrieksinstellingen en het downloaden en inrichten van apps.

Er is echter één ding waar ik van baal. Als ik maandag pas was gaan zeuren, had ik €30 voordeel gehad. Inderdaad, de Huawei P20 lite kost nu nog slechts €175, en een beetje. Echt geen geld voor zo’n toestel.

 

23 Comments

 1. Ik ben nog steeds heel tevreden met mijn kleine iPhone. Maar wie weet…. als-ie versleten is… Nu nog niet. Sorry.

  Like

 2. Niet via mij ben geen fan van bol. Ik vind het vreemd dat die telefoon nukken heeft. Hoop dat de nieuwe wel goed is en blijft.

  Like

  1. Deze had hetzelfde euvel.Met één app. DIe is gewoon niet stabiel genoeg voor de huawei. Jammer maar helaas, dan doe ik het wel zonder die app.

   Like

 3. Wat een enorm verschil in prijs zeg. Ik ben niet zo’n iPhone type, sowieso te duur. Terwijl ik een duurdere tablet als een iPad dan wel weer pas heb gekocht. Gewoon omdat ik daar al aan gewend was. Het klinkt allemaal prima, mooi formaat ook. En genoeg geheugen. Al hoop ik wel dat je nu een goed exemplaar krijgt, want het moet vreselijk balen zijn geweest dat er dus echt iets niet goed mee is…
  Wens je er in ieder geval heel veel plezier mee!

  Like

  1. Met schaamrood op de kaken ben ik tot de conclusie gekomen dat het niet zozeer aan het toestel lag, maar een een, voor de huawei, niet stabielen app.

   Geliked door 1 persoon

    1. Nee. Telefoon 1 is onderweg naar hun, telefoon 2 door mij in gebruik en de app is op non-actief gesteld.

     Like

 4. Al jaren een huawei. Wij allemaal trouwens. En dik tevreden. Ondanks als dat gespioneer. 😉 Ach, ik denk dat ieder merk (land) zich daar (helaas) wel schuldig aan maakt.

  Like

  1. Ik hoorde vandaag paniek bij iemand in de stem toen ik zei Huawei.
   Zelfs als er straks geen updates meer komen (moet het nog zien) dan gaan de software (over het algemeen) nog wel een paar jaar mee voordat het te ver achterhaald is en beveiligingslekken krijgt.

   Like

 5. Ik was altijd zeer tevreden met Samsung.
  Door het werken op een Apple-school en het overlijden van mijn Toshiba laptop is nu alles in mijn ict-verzameling met een appeltje versierd.

  Al begrijp ik nog te weinig van de mogelijkheden.

  Groene vingers en knoppenvrees op computers gaan goed samen.

  Zonnige groet,

  Like

 6. Ooit had ik hier ook een paar kids rond huppelen die vonden dat er maar één merk was, Apple. Daar zijn ze toch van terug gekomen 😉

  Vorige week maandag heb ik een digitale fotolijst besteld. Formaat 10 inch, stond op de website. Bij levering bleek dit 9,7 inch te zijn. Om zeker te zijn dat ik me niet had vergist, log ik in op de website en zie daar toch echt die 10 staan. En een prijs die bijna 14% goedkoper was dan wat ik betaald heb.
  Ik heb besloten om de fotolijst toch te houden en het prijsverschil wordt op mijn rekening teruggestort …

  Misschien loont het om toch nog een keer in de telefoon te klimmen of te chatten met meneer of mevrouw Bol.com?

  Like

 7. Ik doe het toch nog maar even met de iphone 7. Ik gebruik hem minimaal maar wat ik gebruik (stappenteller, nieuwsgaring, whatsapp, bankieren etc.) doet het prima.
  Maar jou wens ik veel succes met de huawei (die mij toch net iets te groot zou zijn)

  Like

  1. Mijn iPhone 5 was zo goed als op. Alleen aan de oplader werkte die nog echt naar behoren.
   Anders was-ie er ook (nog) niet uitgegaan.

   Het verschil qua grote tussen de iPhone 7 en deze telefoon is minimaal. Deze Huawei is inderdaad wel veel groter dan de iPhone 5 die er naast ligt.

   Like

 8. Ik heb dus helemaal niks met Apple. Ik heb altijd ruzie met iPads en gebruik zelf al jaren Samsung-apparatuur. Mijn telefoons kosten tussen de 100 en 200 euro simlockvrij en ik vervang ze zodra ik ze echt zat ben – dat is meestal na 3 tot 5 jaar.

  Geliked door 1 persoon

  1. Sinds ik in 1986 (denk ik) voor het eerst met een apple heb gewerkt, ben ik fan.
   Maar geen die hard. Mede dankzij de prijzen van Apple.

   Like

   1. Ik WhatsApp met een XR. Maar de leeftijden van mijn tablet en laptop zijn bijna pre-historisch. Maar dat past goed bij mijn grijze haren.

    Zonnige groet,

    Geliked door 2 people

 9. Grappig hoe kinderen ons beïnvloeden. Ik had een iPhone6 en heb door mijn jongste zoon nu ook een Huawei. Veel goedkoper en eigenlijk meer opties.

  Like

Reacties zijn gesloten.