Protocol

Ik slik al jaren dicloflenac. In de dosering 12,5 mg voor de meeste mensen beter bekend als Voltaren K. Onder andere voor spier- en gewrichtspijn. Een jaartje of vijf geleden had ik aan 12,5 mg per dag niet genoeg. Verre van. Ik zat met enige regelmaat op een maximale dagdosering van 150 mg per dag. 12 pilletjes. Bijna een doosje per dag. 

Tot mijn grote vreugde hadden ze bij mijn apotheek ook verpakkingen met pilletjes van 25 mg. Dat scheelde op slechte dagen 6 pilletjes per dag. Op een dag zei de apothekersassistente, ‘Waarom vraag je dit medicijn niet aan je huisarts. Dan krijg je het vergoed van je zorgverzekeraar.’ 

De huisarts keek eerst even zuinig, maar in de wetenschap dat ik a) de moord stikte van de pijn, b) paracetamol weinig tot niets voor mij doet en c) ik niet tegen opiaten kan, ging hij overstag en schreef diclofenac voor. Pilletjes van 50 mg, 1 tot 3 maal per dag.

De maximale dosering die de apotheek meegeeft is 90 pillen. Ooit stond ik elke maand met een herhaalrecept bij hen op de stoep. Met de laatste batch heb ik 6 maanden gedaan. Inderdaad, het gaah goeh meh mai

Donderdag fietste ik naar de apotheek om een nieuwe voorraad te halen. Tot mijn vreugde zag ik, dat zij nog steeds de 25mg versie in de vrije verkoop hadden. Ik pakte daar ook een doosje van. Er zijn dagen, dan is 50 mg niet nodig, maar niks te weinig is. Zoals momenteel.

‘Die mag ik u niet meegeven, zonder het protocol met u door te nemen,’ zei de kersvers afgestudeerde apothekersassistente. ‘Doe ik dat niet, dan krijg ik op mijn donder,’ voegde zij er vertrouwelijk aan toe. Dat wil ik niet op mijn geweten hebben, dus het protocol werd gestart. 

Via de aard van de klachten en is paracetamol geen betere optie kwamen we uit bij slikt u NSAIDs. Euh ja, dicloflenac. In een hogere dosering. Er verscheen een vette melding op het scherm. De medicijnen mogen niet worden verstrekt. 

Daaronder stond, in gewoon lettertype, Wil de cliënt de medicijnen toch hebben? Klik hier en ga verder. Met een schichtige blik naar het kantoor klikte zij op Ga verder. ‘De apotheker gaat nu boos op je worden?’ vroeg ik. Ze knikte en zei, ’Kunt u de pillen niet gewoon splitsen. Dan heeft u ook 25 mg. Het schaap keek zo benauwd dat ik zei dat ik dan even een splitter moest pakken. ‘Die krijgt u er gratis bij,’ zei zij opgelucht, klikte op Medicijnen niet verstrekt aan cliënt en vloog naar de kast om een pillensnijder te halen. 

Thuis las ik op het doosje van de pillensnijder, niet gebruiken voor pillen met een glad omhulsel. Drie keer raden …. Maar ik heb ‘em toch gebruikt. Bij mij kijkt er geen strenge apotheker over de schouder mee. Het huidige weertype is, net als vochtig weer, nu eenmaal killing. Maar 25, 24 of 26 mg per dag is meer dan voldoende. 

En de volgende keer dat ik nieuwe pillen nodig heb, bel ik wel even met de assistente van de huisarts in plaats van een herhaalrecept aan te vragen. Kan ik er gewoon 25 mg van maken. Vindt de huisarts vast ook prettiger. Die is niet zo van het pillen voorschrijven.

13 Comments

 1. Het gaah goeh meh mai. haha dat is erg fijn!!!

  Snap dat het goed is dat ze hier op letten. Maar ik wordt er soms wel een beetje moedeloos van bij de apotheek. Laatst kreeg ik gewoon een factuur omdat ze mij iets uitgelegd zouden hebben terwijl ik duidelijk NEE heb gezegd. Hier is ook een reactie naar de zorgverzekeraar en apotheek gegaan. Met pijn en moeite werd dit bedrag in mindering gebracht.

  Like

  1. Ik zal het protocol ook wel op de rekening zien verschijnen. Alsof de apotheken al niet genoeg verdienen aan de diverse medicijnen.

   Like

   1. Ow.. Laat je je bloed er ook op testen? (Verwacht antwoord: Al jaren …)
    Ik laat mijne testen en ik streef naar een uitslag tussen 100 en 150, in april. Een van de huisartsen in de praktijk hier vond dat te veel. Die lagere niveaus zijn goed genoeg voor de meest simpele kalkgebrek-kwalen, maar je moet hoger zitten voor nogal wat andere klachten. Maar ik neem aan dat je dit ook al wist.
    Om mijn gewenste niveau te handhaven slik ik 5x per week 10.000 i.e. Dit is niet one size fits all, dit is individueel, en het kan veranderen. Vandaar mijn jaarlijkse prik.
    Ik hoop dat jij ook nog iets vindt dat je echt van die pijn af helpt.

    Like

    1. Inderdaad… Al jaren. Ooit om op een dag te horen dat ik er mee kan stoppen (haat pillen slikken) maar tegenwoordig meer als algehele check-up. Dan wordt gelijk de conditie van mijn nieren bepaald (vanwege de diclo), en een hele zooi vitamines en mineralen.

     Like

 2. Op de korte termijn ben je goed bezig. Toch verdient dat ‘schaap’ een betere naam. Want iedereen weet dat diclofenac op lange termijn funest voor je maag is. Maar gezien je pijn zul jij daar geen boodschap aan hebben. Ookbegrijpelijk.
  Ik heb die bot spier en peespijnen ook. Maar sinds ik geen suiker en zout meer gebruik en zowel in de tuin als qua lopen tamelijk actief ben, zijn mijn pijnen wat gezakt. Ipv diclofenac gebruik ik nu alleen nog het maagvriendelijker colchicine, mn tegen jicht.
  Dus bedenk svp, Rianne, dat protocol is er niet helemaal voor niets. Mocht je nog geen maagbeschermer hebben, vraag de dokter daar dan eens om.
  Dit was bemoeial Plato

  Like

  1. Ik weet dat het protocol er is voor de client in het algemeen, en niet om mij te plagen in het bijzonder. Ik weet dat het rotzooi is. Niet alleen voor je maag, maar ook voor je hart en vaten.
   Vandaar dat ik blij ben dat ik het gebruik steeds verder kan afbouwen, en dat er dagen zijn dat ik niet nodig heb.
   Wat de maagbeschermers betreft: die heb ik een tijdje geslikt, maar ik had daar meer last van (alle voordelen van glutenvrij eten werden teniet gedaan) dan van de diclo, dus daar ben ik mee gestopt.

   Like

Reacties zijn gesloten.