Internationale koppigheid

Alweer twee jaar geleden kochten ik een nieuwe auto. Zo eentje die onderweg een beetje met je meedenkt. Zo eentje met een ingebouwd tablet. Ik koppelde via bluetooth mijn telefoon aan dat tablet, en kon via het stuur, handsfree eventuele telefoongesprekken beantwoorden. Door het koppelen via usb van mijn telefoon, via Apple CarPlay, aan mijn auto had ik via dat scherm toegang tot mijn eigen muziek en kaarten. Dankzij het grote scherm was navigeren een fluitje van een cent. Kreeg ik tijdens het rijden een appje binnen, vroeg Siri of zij het voor moest lezen. Aansluiten kreeg ik de keuze herhalen, sluiten of beantwoorden. Ik kon Siri zelfs mensen laten bellen, of appjes naar vrienden sturen, zonder het stuur los te laten. Ik was helemaal van deze tijd. Toen kocht ik een Huawei.

Pas de tweede Huawei kreeg ik via bluetooth gekoppeld. Binnenkort ga ik wel eens uitzoeken of ik de navigatie weer aan de praat krijg, dacht ik, en bedacht een simpel back-up plan. Een prepaid sim only met uitsluitend data voor mijn iPhone. Zo lang dat ding aan een oplader hangt, werkt-ie immers goed. Alleen, het voelde niet goed. Het voelde te simpel. Het voelde als lapmiddel. Het voelde als tijd om te googlen.

Ik leerde dat in moderne auto’s zowel Apple CarPlay als Android Auto standaard ingebouwd is. Dat het een kwestie van het downloaden van een app was, om Grumpy (mijn kleine Suzuki Ignis, een semi-automaat met een eigen willetje inclusief de neiging chagrijnig te zijn) en de Huawei met elkaar te laten babbelen. Alleen is Android Auto in Nederland (en België) verboden, want je mag als verkeersdeelnemer geen telefoon bedienen. Apple omzeilt deze restrictie, door elke telefoon standaard te voorzien van Apple CarPlay. 

Ik las ook hoe ik als consument deze restrictie kan omzeilen door wat met de beveiligingsinstellingen van mijn telefoon te knoeien. Ik ben niet zo van het knoeien. Maar het idee, een tweede simkaart aan te moeten schaffen voor mijn iPhone, of een houder zodat ik mijn Huawei als navigator kan gebruiken, voelde ook als knoeien. Ik bekeek meerdere filmpjes. Las diverse instructies en ging er dinsdag eens goed voor zitten.

Ik downloaden de app Droid Hardware info en zocht mijn besturingssysteem op. Via Google Chrome ging ik naar de website apkmirror, zocht naar Android Auto en downloaden de meest recente versie die geschikt is voor mijn besturingssysteem. Ik gaf Chrome en de map Bestanden eenmalig toestemming niet geoorloofde software te downloaden en pakte de app uit. Zo op de bank zag alles er goed uit. De hoogste tijd voor de echte test. Ik wandelde naar mijn auto en koppelde de telefoon. Android Auto opende zich zowaar. De software is verouderd! kreeg ik als melding. Lekker dan. Terug naar de tekentafel. 

Ik verwijderde de app, en de download, en zocht naar een recentere versie. Die was snel gevonden, en vijf minuten later wandelde ik weer naar beneden, voor de test 2.0. Dit keer kreeg ik auto en telefoon geconnect. Alleen wilde de app niet openen zonder vrijwaring op de telefoon. Lekker dan. Daar had geen enkel bericht, geen enkel filmpje over gesproken.

Heb ik wel eens verteld dat Google my friend is. Nee? Bij deze. Ik zocht op Huawei en Android Auto. De eerste berichten waren niet echt hoopgevend. Huawei zo Android Auto niet ondersteunen. Ik zocht verder en vond een stilgevallen Facebookpagina. Het laatste bericht was, Alle problemen zijn opgelost. Maar hoe? Dat vond ik nergens terug.

Ik zocht verder. Uiteindelijk kwam ik op een Engelse site uit. Daar vond ik mijn antwoord. Het betekende wel, dat ik in de ontwikkelmodus een paar aanpassingen moest doen. Ik ben niet kapot van de ontwikkelmodus. Daar kan heel veel in fout gaan. Maar ja, ik was al zo ver gekomen. Dus volgde ik de instructies op, zette de optie USB foutenopsporing aan, sprintte naar mijn auto. Na het doorlopen van een aantal vragen hadden telefoon en auto contact. Google maps verscheen op mijn scherm. Yeah… Koningin te rijk.

Eenmaal weer boven sloot ik de ontwikkelmodus weer af en begon te aarzelen. Toch nog maar een keertje testen. Mooi dat de app het niet deed. Ik herstelde de ontwikkelmodus, klikte de juiste instellingen aan, sloot de instellingen af, koppelde de telefoon, en er gebeurde niets. Het leek er op, dat het bij één geslaagde poging zou blijven. Lichtelijk pissed wandelde ik terug naar boven om alle instellingen in alle rust nogmaals na te lopen. Hoewel, alle rust? Ik had een licht roze, oplopend naar donker rood, waas voor ogen.  Ondertussen ben ik eruit. Wat al die verrekte digitale goeroe’s vergeten te vermelden is dat die ene optie automatisch uit gaat wanneer je de ontwerpmodus sluit. 

De gang van zaken wordt dus: in de auto stappen, telefoon openen, optie aanzetten, telefoon koppelen, auto aanzetten…. en dan heb telefoon en auto contact. Het klinkt omslachtig, maar eigenlijk is het maar één handeling meer dan ooit met mijn Iphone. Twee, wanneer ik ook besluit de ontwikkelmodus na ieder gebruik af te sluiten. 

Toch ben ik blij dat ik de navigatie maar zelden nodig heb. Want ondanks dat het niet moeilijk is, is het wel een heel gedoe om een Chinese telefoon, op Europees grondgebied, met een Japanse auto te laten praten. 

34 Comments

 1. Die laatste zin! Geweldig! 🙂
  Maar euhhh, diep respect voor je! Ik had waarschijnlijk auto inclusief telefoon in de Maas gedonderd.

  Like

 2. Allemachtig, jij bent een volhouder…maar wél een herkenbare. Het mot en het zal. Goed doorgezet.
  Ik ben uiterst tevreden over mijn Huawei (al 2,5 jaar), behalve dan dat bluetooth een zwak punt is. Dat is tenminste mijn ervaring.

  Like

  1. Tot nu toe gaat het goed, maar het zou zomaar kunnen. Het eerste toestel kreeg ik niet gekoppeld aan mijn auto. Maar heel even geprobeerd, maar toch.

   (En ik heb jouw reactie weer uit de spambox gevist… wat is dat toch?)

   Like

 3. Mijn hemel! Diep respect voor je vasthoudendheid! Ik had al veel eerder iets uit een of ander raam gegooid… Wij zijn tegenwoordig weer navigatie-loos. Heerlijk. Gewoon van te voren de route bekijken, of heerlijk ouderwets een wegenkaart op schoot… Of nergens meer heen waar we de weg niet kennen 😎😅

  Like

 4. Dat is een mooie uitleg. Er is dus veel meer mogelijk dan ik wist. Leuk om te weten.
  Ik gebruik de Bluetooth connectie met mijn telefoon niet eens. In het begin wel, maar soms konden mensen mij niet goed verstaan, ik hen wel. En ik vond het toch storend.
  Ach.. met een oortje aan de telefoon gaat het ook prima. En zo vaak bel ik niet in de auto. Het navigatiesysteem van de Ignis is niet helemaal goed bij haar hoofd, maar vooruit. Kunnen we ergens iets niet vinden, dan zoeken we idd op Google Maps even op hoe het wel moet. Klinkt als klungelig maar het werkt wel…

  Like

  1. De telefoon staat inderdaad vrij zacht ingesteld. Wanneer je wanneer je gebeld wordt, het volume (via het stuur) omhoog schuift, gaat alleen het volume van de telefoon omhoog, en niet van de muziek.

   Vanwege de connectie met mijn iPhone heb ik het navigatiesysteem van Grumpy niet aan laten zetten. Scheelde een slok op een borrel qua prijs. Nadeel van ingebouwde navigatie is dat die vaak zo snel veroudert.

   Mocht je ooit toch wat meer met die console willen gaan doen, sta ik tot je beschikking. ❤

   Geliked door 1 persoon

   1. Ja dat de muziek en de navigatie onafhankelijk van elkaar te sturen is klopt. In mijn auto zat hij in het type Stijl ingebouwd. Wilde hem eerst niet eens gebruiken. Ik had net een jaar een mooie Garmin. Heel duidelijk en bij te werken via internet. Die in de auto was meteen al niet bij. Toen hebben ze een update erop gezet en toen had ik opeens de snelheid in beeld. Dat was prettig. Maar helemaal goed is ze nooit geweest hoor. Als we op vakantie gaan of wat verder weg dan nemen we ook altijd de Garmin mee. Ik zei daar bij de koop iets van. En toen zei die man. Een paar jaar gaat hij wel mee hoor en dan komt u toch weer terug, koopt u gewoon weer een nieuwe auto.. 😛
    Dankjewel voor je aanbod! 👍🏼

    Like

    1. Ja, het zijn grapjassen die verkopers.
     Die van mij zei gewoon, hang je iPhone er maar aan. Scheelt je een leuk bedrag. Daarna kreeg hij de iPhone niet gekoppeld en lag dat aan de kabel. Die was niet orgineel. Dat was-ie wel.
     Wat hij niet wist, en waar ik proefondervindelijk achter ben gekomen, is dat ik eerst de telefoon aan de USB lader moest hangen, de telefoon moest ontgrendelen, en dan pas de auto starten. Dan werkte het als een tierelier.

     Geliked door 1 persoon

     1. Maar jij hebt de auto zelf samengesteld toch? Ik heb gekozen voor dat type waar echt alles op zat. Trouwens nog steeds superblij mee. Wel een nieuwe aandrijfas gekregen. Bij koude kraakte hij aan alle kanten als ik achteruit reed. Net of ik over sneeuw reed. Is niet normaal. Maar allemaal keurig opgelost. Topauto!

      Like

      1. Nee. Ik ben voor de standaard uitvoering gegaan (de eerste waarop semi automaat mogelijk was) en verder geen enkele extra er bij gekozen.
       Ben wel van de automaat, maar niet van de extra’s . Dus wel de achteruitrijd camera (standaard) maar niet de biep. Wel de tablet (want standaard) maar geen navigatie.

       Like

 5. Mijn god wat een ellende. Ik zat een paar weken geleden in een auto met zoveel knoppen en gelul (schrok me de tering toen ze auto me gedag zei) ik wil dat echt niet meer. Maar ik snap dat als je de opties hebt het wil gebruiken ook.

  Like

  1. Gelukkig zeg Grump nog niks want dan zou ik gek worden. Hoe en hoe vaak de Google assistent gaat babbelen weet ik nog niet. Ik vind het wel grappig. Schreef het eerder, ben waarschijnlijk toch meer ICT-er en nerd en gadget-fan dan ik normaal toe wil geven..

   Like

 6. Wat een gedoe zeg 😦
  ik gebruik gewoon Waze op mijn iphone om de weg te vinden, en zelfs dan rijd ik nog verloren 🙂

  Like

  1. Dat kan ik ook. Met Apple kaarten, TomTom, Google Maps. Dat is een speciaal talent waar ik trots op ben. Nou ja, een soort van trots 😉

   Geliked door 1 persoon

 7. Het klinkt best als een boel gedoe moet ik bekennen. Onze auto kan bijna niets wat dat betreft. Alleen rijden. Maar dat is ook een tweedehandsje van 3500,-

  Like

  1. Eenmalig gedoe. Vanaf nu valt het reuze mee. Een handeling meer dan een telefoon / tomtom aan het raam of het dashboard hangen en gaan. En alleen nodig wanneer ik richting onbekend terrein ga. OF bekend terrein maar weifel over files. Zowel kaarten als Google maps zijn heel erg fijn omdat ze files aangeven, ver voordat de ANWB daar iets over roept op de radio.

   Like

 8. Haha, goed bezig! En stiekem vrees ik voor de dag dat ik een andere auto moet gaan kopen, maar dat zal dan ook wel goed komen. Vermoed ik. Het exemplaar dat nu voor mijn voordeur staat, vreet zelfs nog cassettebandjes …

  Like

  1. Als ik Zoon aan het werk zet, kan dat in mijn auto denk ik ook nog wel geregeld worden. Alleen… Ik heb net alle bandjes de deur uit gedaan… 😉
   (Ik denk dat ik toch een grotere ICT-nerd ben dan ik mijzelf bij tijd en wijle wil laten geloven).

   Geliked door 1 persoon

 9. Wat een ‘knappe kop’ ben jij! Ik zou het eerlijk gezegd al lang opgegeven hebben. Daarenboven ben je behulpzaam ook voor mensen die tegen hetzelfde probleem kunnen aanlopen. MIJN RESPECT!
  Je maakte mij wel nieuwsgierig … ik kijk te gelegener tijd eens na of ik gebruik kan maken van Apple CarPlay. Als dat lukt dan heb ik een ‘nieuwtje’ voor onze maandelijkse bijeenkomst van Apple Senioren Brugge. VAN HARTE DANK!

  Like

 10. Jij zit echt tot diep in de materie zeg. Dit is alkemaal adacadabra voor mij. Is niet erg want ik heb niet eens een auto. Maar knap dat je het allemaalkan en ook nog doet.
  Plato kucht bescheiden en gaat weer verder met het verwijderen van zevenblad en brandnetel in de voortuin.

  Like

Reacties zijn gesloten.