Zoveel mensen, zoveel manieren

Keurig op tijd wandel ik de bibliotheek van Panningen in voor een Ontmoetingsochtend voor werkzoekenden. Deze keer komt een recruiter van een grote onderwijsinstelling in de regio iets vertellen over haar organisatie in het algemeen, en de wijze van vacature invulling in het bijzonder. Verder zal aandacht besteed worden aan de vragen: waar moeten een goed CV en een goede motivatiebrief aan voldoen.

Na een korte introductie vraagt zij ons wat wij verwachten dat deze ochtend ons brengt. Naast het bekende geen verwachtingen en handvatten voor het maken van een goed CV en/of het schrijven van een goede brief springt inzicht krijgen in de werkwijze van een recruiter in het oog. Al snel is duidelijk dat een aantal aanwezige slechte tot zeer slechte ervaringen met recruiters hebben.

Onze gastspreekster laat zich door deze negatieve sentimenten niet uit het veld slaan. Vertelt haar verhaal. Over de organisatie, het soort vacatures dat de organisatie heeft en de mogelijkheden tot zij instromen in het onderwijs. Hoe zij CV’s beoordeelt. Waar een goed CV in haar ogen aan moet voldoen. Legt het belang van een motivatiebrief uit, en waar zij bij het lezen van een motivatiebrief op let. Als laatste verteld zij over haar zoekproces naar mogelijk geschikte kandidaten via LinkedIn, en dat haar rol, als recruiter in dienst van de betreffende werkgever, anders is dan de rol van een recruiter bij een detacherings-, werving & selectie- of uitzendbureau.

Tijdens haar presentatie benadrukt zij meerdere keren dat dit haar werkwijze is. Dat zij weet dat er teammanagers binnen haar organisatie zijn die wel alleen het CV scannen en totaal niet naar de brief kijken. Dat dat elders niet anders zal zijn. Dat het wat haar betreft geen pré is alvorens te solliciteren eerst te bellen om (zogenaamd) wat vragen te stellen, al weet zij dat er teammanagers zijn die daar wel naar kijken.

Ik vind haar verfrissend. Buiten een paar kleine, in mijn ogen logische, moetjes met betrekking tot CV (gestructureerd), brief (zorg voor een aanhef en een motivatie!) en sollicitatie (die moet niet als een tang op een varken slaan (mijn woorden)) maakt zij ons, in ieder geval mij, duidelijk dat er niet slechts één set regels is waaraan je als sollicitant moet voldoen.

Dat ben ik anders gewend. De afgelopen maanden heb ik zoveel, vaak tegenstrijdige adviezen (verplichtingen), met betrekking tot solliciteren voorbij zien komen, dat ik er turreluurs van ben geworden.

Altijd bellen met een (fictieve) vraag, alleen bellen als je een echte vraag hebt, niet bellen om een vraag te stellen want dat komt dom over. Je CV moet strak en gestructureerd zijn. Nee, je CV moet kleurrijk zijn, origineel en in het oog springend. Je moet per functie puntsgewijs je ervaring opsommen, ook als het betekent dat je dan een CV van vijf kantjes krijgt. Nee, je CV moet zo kort en beknopt zijn. Maximaal twee pagina’s. Je opgedane werkervaring moet je toelichten in je brief. Wat weer haaks staat op het advies eerdere werkervaring niet te vermelden in je brief omdat dat al op je CV staat.

Al die verschillende adviezen maakt dat een mens wel eens aan zichzelf gaat twijfelen. Ik in ieder geval wel. Dankzij deze recruiter weet ik dat ik gewoon door moet gaan op de door mij ingeslagen weg.

Ik bel dus niet om te bellen, houd mijn CV gestructureerd in twee kolommen en maak er geen stroomschema van om op te vallen en bovenal blijf ik, daar waar ik vermoed dat het nodig is, mijn recente werkervaring toelichten in de begeleidende brief. Omdat dat mijn manier is. Omdat er niet een juiste manier is om te solliciteren. Omdat ik van te voren niet weet op basis van welke criteria mijn CV en mijn brief beoordeeld gaan worden.

Het moge duidelijk zijn: het was wat mij betreft weer een nuttige ochtend.

14 Comments

 1. Ik houd van mensen die ergens voor durven gaan staan en geen gebakken lucht verhaal vertellen. Deze mevrouw klinkt inderdaad heel prettig en verfrissend!

  Geliked door 1 persoon

 2. Had ooit een prachtig opgemaakt cv met eigen foto’s ook goed om te printen en toen vroegen ze om een normaal cv. Als ik een klus qua fotografie wil doen gebruik ik mijn hippe, het heeft nog geen geld opgeleverd helaas.

  Geliked door 1 persoon

  1. Mijn brieven zijn maatwerk. Mijn CV is wat het is. Ik kan een beetje schuiven in de werkzaamheden, maar wanneer op basis van een functiebenaming er al niet meer verder gelezen wordt (en ik weet dat dat gebeurt dankzij het feit dat ik ook wel eens via een recruiter word bemiddeld) dan kan ik schrijven wat ik wil…

   Like

 3. Taalfoutje: VertelD haar verhaal moet met een T. En ook “het soort vacatures wat zij hebben,” wat moet dat zijn

  Like

  1. Thanks. T aangepast en de “zin” iets anders verwoord (al weet ik er zo even niets anders van te maken.)

   Like

   1. Het verschil in gebruik van “dat” en “wat”. Het is dus het soort vacatures DAT (en niet WAT) de organisatie heeft.

    Uitleg van Onze Taal:

    1. Dat
    Dat verwijst naar het-woorden.

    Het boek dat ik lees, is erg spannend.
    De stagiair vertelde enthousiast over het plan dat hij ’s nachts bedacht had.
    Het meisje dat piloot wil worden, zit naast Jaap.

    2. Wat
    Wat verwijst naar hele zinnen.

    Fenna wilde graag naar de speeltuin, wat haar moeder een uitstekend idee vond.

    Je schrijft leuk!

    Like

 4. Inderdaad altijd erg nuttig.
  Ik probeer mijn CV of sollicitatiebrief altijd aan te passen aan het bedrijf. Door bijvoorbeeld de website te bekijken of de vacature goed te lezen, kan je bijvoorbeeld wel opmaken of ze van structuur houden of dat ze creativiteit belangrijk vinden. Dan maak ik dus mijn CV gestructureerd of juist wat creatiever.

  Like

  1. Ik heb een mooie tussenvorm gevonden. Soms pas ik wat aan de ervaringen aan (afhankelijk van de functie waarop ik solliciteer) maar maak het niet te bont. Al heb ik wel wat ideeën.
   Voor mij is de brief het medium wat het verschil moet maken.

   Like

 5. Lastig is dat, hè? Al die tegenstrijdige adviezen. Ik heb laatst ook met mijn CV zitten rommelen en toen besloten dat ik het niet te hip wilde. Het moet bij mij passen. Ik heb ‘m uiteindelijk niet gebruikt omdat ik mijn werk inhoudelijk te leuk vind. En mijn collega’s te lief. Maar ik was zó onder de indruk van mijn eigen CV dat ik opslag gevraagd heb.
  Baas deed een aanbod, ik vroeg nog meer. En hij ging akkoord.
  Een goed CV is dus belangrijk. 🙂

  Like

Reacties zijn gesloten.