Eenmaal een budget nerd

Sinds jaar en dag maak ik gebruik van het Amerikaanse budget programma YNAB (You Need A Budget). Buiten dat het een simpel werkend programma (inclusief bijbehorende app) is, heb ik met name aan de achterliggende filosofie en de tips & trics heel veel gehad. De bijbehorende kosten (voor mij $45 per jaar, nieuwe gebruikers betalen $84 per jaar) neem ik, dankzij de besparingen die het programma mij keer op keer oplevert, op de koop toe.

Een van de dingen die ik van YNAB geleerd heb, is om bij het verlengen van een abonnement goed na te denken over de vraag of het abonnement nog wel relevant is. Of ik voldoende gebruik maak van de dienst. Of de kosten tegen de baten opwegen.

In tegenstelling tot eerdere jaren, leverde de vraag voor YNAB een ‘nee’ als antwoord op. Hoewel ik het nog steeds een prima programma vind, zit er weinig rek meer in mijn budget. Het bijzondere is dat dit niet komt doordat ik momenteel van een uitkering leef. Ik spaar minder, maar leef nog net zo goed, en net zo minimalistisch als voorheen. Vandaar dat ik mijn abonnement met ingang van december stop heb gezet.

Toch wil ik het budgetteren niet helemaal loslaten. Eens een budget nerd, altijd een budget nerd, zal ik maar zeggen. Dus ben ik op zoek gegaan naar een vervangende app. Na een stuk of zes verschillende apps te hebben bekeken, heb ik 1Money in gebruik genomen. Nu pas valt mij op hoe bijzonder de systematiek van YNAB is. Het viel niet mee, op eenzelfde manier mijn budget op te zetten, maar ik denk dat het is gelukt.

Waarom nu al een andere app gaan gebruiken, zie ik je denken. Nou, mocht het gebruik gruwelijk tegenvallen, heb ik tot vier december de tijd om mijn YNAB account nieuw leven in te blazen. Better safe than sorry.

17 Comments

 1. Ik ben nu wel benieuwd naar die app! Ik ga hem eens nader bekijken.

  Like

 2. Ik heb nooit iets gehad met budgetten. De meeste vaste lasten gaan automatisch. Geef weinig uit, maar dat komt omdat ik lang nadenk of ik ergens aan begin. Vaak hoeft het dan al niet meer. 😉 Zo staan al ‘mijn’ auto’s nog allemaal in de showroom. Zag het nut van zo’n ding niet zo in.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik heb dat sinds ik nadenk over het milieu. Stond vandaag in de winkel, dacht van iets, dit is handig. Realiseerde toen dat het wel erg veel verpakkingsmateriaal was voor vijf paperclips en heb het item terug in het schap gelegd.

   Like

 3. Ik heb geen idee wat de voordelen zijn tov zulke programma’s. Ik vind mijn eigen Exel-sheet prima werken, maar ik hou dan ook gewoon achteraf mijn maandelijkse uitgaven in de gaten.

  Like

  1. Als het werkt, werkt het… Niets meer aan doen.
   Heb ik ook jaren gedaan.
   Bij het starten met YNAB leerde ik een aantal handigheidjes qua budgetteren (en sparen) waardoor ik niet meer voor verrassingen kwam te staan door ‘onverwachtte’ uitgaven zoals auto onderhoud en vervanging hardware (computer, telefoon etc). Het geld was er altijd wel, maar het voelde als een aderlating op mijn spaargeld. Dat gevoel heb ik nu niet meer.
   Vandaar blije gup.

   Like

  1. Natuurlijk heb ik dat VAN YNAB geleerd, dacht ik, en realiseerde mij dat ik een woordje vergeten ben. Dank je wel.

   Like

Reacties zijn gesloten.