De keuken is een soort van besteld

Zoals wellicht bekend zit er in huize Changing Lanes een verbouwing van de badkamer en keuken in de pijplijn. Alweer een paar maanden geleden (time flies) heb ik de tegeltjes en inrichting voor de badkamer uitgezocht. Een paar weken geleden ben ik bij IKEA binnengelopen om te vragen hoe ver voor de datum van plaatsing ik de keuken moest bestellen. Het antwoord, dat het volledige proces van ontwerp tot plaatsing door IKEA, een doorlooptijd van drie maanden*) kent, maakte dat ik even moest slikken. Met andere woorden, eind november, begin december.

Om de een of andere reden voelt dat niet als een goed moment om in de rommel te zitten. Als het jullie beter uitkomt, zei ik tegen ‘mijn’ interieurontwerpster en contactpersoon van het aangetrokken bouwbedrijf, vind ik het prima om de verbouwing over de jaargrens heen te tillen, naar januari.

Hoewel de detailplanning nog gemaakt moet worden, en alle onderdelen voor de badkamer, het plafond en de muren nog besteld moeten worden, staat de begindatum vast. 6 januari is het zover. Doorlooptijd, rekening houdend met dingen die niet gaan zoals gedacht, van het hele traject is gesteld op vier weken. Beginnend met de badkamer. Eindigend met de keuken. 

Dat gaf mij tot half oktober de tijd om het keuken bestelproces in werking te zetten.  Maandag om tien uur, schoven Vriendin en ik bij een medewerker van de keuken ontwerpafdeling aan, om mijn ontwerp te perfectioneren, en de laatste puntjes op de i te zetten.

Na een uur stond het ontwerp in de computer, wist ik eindelijk welke handgrepen, en welke bestekbakken en wandrekken ik wilde hebben. Terwijl Vriendin en ik van de gelegenheid gebruik maakte om de Klippan bank (na de badkamer en keuken wil ik de huiskamer onder handen nemen) aan een proefzit te onderwerpen, ging de IKEA medewerkster de order volledig maken. Lades inplannen, binnenwerk van de afzuigkap, andere plaatsing van de handgrepen. Dat soort dingen. 

Om een lang verhaal kort te maken: de Klippan zat prima, en de keuken is pre-besteld. Binnenkort komt iemand van het bedrijf dat de keuken komt plaatsen mijn keuken voor het eggies opmeten. Mocht dat tot wijzigingen in het ontwerp leiden, wordt de bestelorder aangepast. Hoe dan ook, na het inmeten kan de keuken echt besteld worden, en de datum van plaatsing vastgesteld.

Hoewel al het werk nog moeten gebeuren, alle rommel nog moet worden opgeruimd, heb ik gevoelsmatig het idee dat ik klaar ben. Tenslotte ben ik van de keuzes en het betalen. Het echte werk wordt door andere gedaan. 

Iets zegt mij, dat dat gevoel ter zijner tijd nog wel zal veranderen. Maar dat zie ik volgend jaar wel.

*)Plaats je de keuken zelf, en doe je ook al het ontwerp- en meetwerk zelf, dan kan het een stuk sneller.

11 Comments

  1. Aaah het begint nu toch wel echte vormen aan te nemen. Leuk en vooral ook spannend. Succes met wat nog komen gaat 🙂

    Like

  2. In de troep zitten met de donkerste dagen lijkt me niet ideaal. klippan zit idd prima ben je ook even gestrekt gegaan? Ben benieuwd naar het ontwerp.

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.