Het Kwartje van Kok

Begin jaren negentig ging het financieel gezien niet zo goed met Nederland. De tekorten op de rijksbegroting rezen de pan uit en er kwam een pakket aan maatregelen om de staatskas te spekken, waardoor het tekort zou krimpen. Een van de maatregelen was een forse stijging van de prijzen van het Openbaar Vervoer. Om te voorkomen dat de OV-reizigers en masse in de auto zouden stappen, werd de benzineprijs ook verhoogd. Het Kwartje van Kok (de toenmalige Minister van Financiën) was een feit. Hoewel er tussen toen en nu binnen de politiek nog regelmatig over terugdraaien van het Kwartje van Kok wordt gesproken (meestal rond verkiezingstijd) kan de autorijder al jaren naar het kwartje fluiten.

Sinds een jaar of drie tank ik in Duitsland. Het verschil in benzineprijs is aanzienlijk. Ik betaal daar gemiddeld genomen zeventien cent minder voor Euro95. Naïef als ik ben, dacht ik dat het prijsverschil vooral kwam doordat de Euro95 in Duitsland meer bio-ethanol bevat (vandaar de naam E10) dan in Nederland.

Half september zag ik berichten voorbij komen dat Euro95 in Nederland uit de pomp wordt genomen. Vanuit milieu overwegingen is E10 ook hier de nieuwe standaard. Mijn eerste gedachten was, dan zal het prijsverschil tussen Duitsland en Nederland voor een liter benzine wel kleiner worden.

Van de week ging ik tanken en wat denk je: niets is minder waar. De discount pomp aan de Nederlandse kant van de grens vroeg €1,619 voor een liter E10. In Duitsland, 1,5 km verderop, betaalde ik €1,349 voor diezelfde E10. Het is net of ik bij elke tankbeurt, voor elke liter, het Kwartje van Kok terugkrijg van de Duitse regering. Lang leve de EU!

11 Comments

 1. Voor één keer ben ik het met je eens: lang leve de EU!
  Je wordt linksom én rechtsom genaaid door de overheid.

  Geliked door 1 persoon

 2. Mijn man tankt ook het liefst over de grens in Duitsland. Dat scheelt echt een boel geld!

  Geliked door 1 persoon

 3. Eens per maand rijden Frans en ik naar Belgie daar is het verschil nog groter. Halen we ook meteen brood en nog wat andere dingen die ze in Nederland niet hebben. Ze hebben net een paar vliegtuigen besteld daar zitten al die kwartjes in geloof ik.

  Geliked door 1 persoon

 4. Het kwartje vanb Kok heeft in principe dus twee goede kanten: het verbetert de financiële draagkracht van de staat en het vermindert mogelijks het rijden wegens financiële impact.
  En dat wordt dan helemaal teniet gedaan door het Europa effect.
  Ik snap je, maar heb er mijn bedenkingen bij 😉

  Like

  1. Gelukkig komen de Duitsers in grote aantallen naar Nederland onder andere koffie te kopen en hier op de zogenaamde Duitse zondag (en elke andere zondag) hun geld over de balk te smijten, waarmee het negatieve effect van mijn maandelijks tankbeurt in Duitsland op de Staatskas, ten goede wordt gekeerd.

   Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.