Multifocaal donker gat …

Ik heb al heel lang slechte ogen. Zonder hulpmiddelen leef ik in een wazige wereld. Sinds 1973 draag ik een bril. Ook sinds 1973 heb ik de stomme gewoonte ontwikkeld om, wanneer ik thuis ben, en een boek lees, mijn bril af te doen en het boek dichtbij mijn neus te houden. Waarschijnlijk omdat het even geduurd heeft voordat mensen doorhadden dat er iets mis was met mijn ogen en het daarna nog dik vijf maanden heeft geduurd voordat één van de haast overwerkte oogartsen in Eindhoven een gaatje in zijn agenda had. In die periode ben ik mijn boek aan mijn neus gaan plakken.

Draag ik mijn lenzen, dan houd ik mijn boek op een normale afstand. Het is nu eenmaal lastig om die dingen constant uit en in te doen. Nu ik wat ouder word vinden mijn ogen dat zij recht hebben op ondersteuning in de vorm van een leesbril. Omdat mijn opticien niet te spreken is over contactlenzen met leesgedeelte heeft hij een andere oplossing bedacht. Voor mijn (beste (-4,75)) rechtse oog zit een lens die qua sterkte mijn oog perfect aanvult. Voor mijn (slechte (-6,75)) oog zit een lens die ietsjes minder corrigert dan eigenlijk nodig is. Alleen het lezen tijdens de schemeruren levert nog wat problemen op, maar daarvoor heb ik wat goedkope leesbrillen in huis die het euvel keurig verhelpen.

Drie jaar geleden kocht ik een nieuwe bril voor erbij. Gezien mijn neiging om zonder bril te lezen, kreeg ik een multifocaal exemplaar. Ik werd van alle kanten gewaarschuwd dat dat even wennen zou zijn, maar ik had nergens last van. Waarschijnlijk omdat ik, naast de gewoonte om thuis zonder bril te lezen, in het openbaar mijn bril dusdanig ver naar het puntje van mijn neus liet zakken, dat ik over de bril heen kon lezen. Ik maakte dus helemaal geen gebruik van het leesgedeelte.

Tegenwoordig zet ik mijn bril wel goed op. Behalve wanneer ik tijdens de schemeruren naar het toilet moet. De vloer van het toilet is vrij donker, tegen zwart aan. Telkens wanneer ik de toiletdeur openmaak, en door het leesgedeelte van mijn bril de ruimte in kijk, lijkt de toilet te zweven. De vloer is verdwenen, en mijn ogen zien één groot gapend gat. En hoewel ik beter weet, ben ik een fractie van een seconde bang dat ik in dat gapende gat wordt gezogen.

Tegenwoordig lees ik dus niet alleen zonder bril, ik ga ook zonder bril naar het toilet. Veel beter voor mijn gemoedsrust. Bovendien energiezuiniger dan in de gang een lamp aanmaken. 😉

13 Comments

 1. Hahaha, zonder bril naar het toilet. Ik lach je niet uit, hoor, Wiebel! Ik lach je alleen maar toe.
  Ik heb een nieuwe bril nodig. Ellendig vind ik dat want je hebt eigenlijk een bril nodig om te zien hoe je nieuwe montuur staat.
  Lieve groet.

  Like

  1. Dat is het voordeel van lenzen hebben. Met de bril naar de opticien om je ogen te laten meten, je lenzen indoen, en dan een bril uitzoeken…

   Hoewel ik nooit zo goed ben in bepalen wat een leuke bril is voor mij. De leukste die ik ooit heb gehad, is uitgezocht door de dochter van een vriendin. ‘Dit is een mooie bril voor jou,’ zei zij en ik vond en de bril mooi en geloofde haar op haar woord.

   Like

 2. Ik schiet even in de lach, ik kan me dat gevoel helemaal voorstellen! Je weet dat het niet kan, maar tóch… 😀

  Like

  1. Ja…

   Net zoiets als Nessie zien zwemmen in de Maas. Je weet dat het er niet is…

   Even zonder gekheid. Mijn vader heeft de laatste jaren van zijn leven heel veel last gehad van hallucinaties, zowel veroorzaakt door medicijnen, een delier en/of een psychose. De eerste paar keren was ik even bang dat ik mijn vader achterna ging…

   Like

 3. Ze moeten Frans niet omwisselen als ik naar de wc ga ’s nachts want ik kruip zo naast een andere vent. Heb die bril nodig en alleen in bed lees ik zonder. Heb van die kindernachtlampjes in huis die prik ik braaf in om enigzins veilig de wc te bereiken.

  Geliked door 1 persoon

 4. Een collega vertelde ooit het verhaal dat hij in een oog een veraf lens plaatste en in het andere oog een leeslens. Zijn verhaal was dat je hersenen nu zowel een veraf als dichtbij weten samen te stellen.

  Zelf kreeg ik jaren terug een werkbril aangemeten. Maar uiteindelijk ben ik multifocaal gaan brillen.’s Morgens vroeg gaat al sinds mijn vijfde levensjaar de bril op de neus. En als allerlaatste op een dag gaat de bril pas weer af.

  Multifocale donkere gaten zijn er gelukkig niet in mijn huis. Mocht dat zo zijn dan start ik meteen een verbouwing ..

  PS: in de loop van de dag maak ik mijn bril wel een keer schoon. En dat helpt tegen wazige beelden.

  Vrolijke groet,

  Geliked door 1 persoon

 5. Net als jij heb ik een bril en lenzen. Thuis draag ik meestal de bril, omdat ik de lenzen toch een beetje een gedoe vind.

  Like

Reacties zijn gesloten.