Woensel Supertoll!

Zo zie je in maanden geen museum van binnen, zo wandel je binnen één week twee musea binnen. Ondanks jaren wonen (en werken) in Eindhoven, ken ik het Van Abbemuseum alleen maar van buiten. Of beter gezegd, kon. Want dinsdagmiddag heb ik het van binnen gezien.

Normaal ga ik compleet blanco een museum in, maar dit keer had ik even gekeken of er misschien iets was wat ik beslist wilde zien. Dat bleek zo te zijn. Hoewel ik er niet geboren ben, ben ik wel getogen in de wijk Woensel, dus toen ik over het project van Tijs Rooijakkers samen met ‘mijn’ wijk las, wist ik dat ik het eindresultaat wilde zien.

Het 25 meter hoge installatie hangt in de toren van het oude gedeelte van het museum. De perfecte plek voor zoiets. Ik heb er heel lang bij gestaan, en gepoogd de teksten op de planken te lezen, maar dat viel niet meer. Iets met niet het beste licht en hoogtevrees.

Bovengenoemde installatie had voor mij iets nostalgisch. Net als de tentoonstelling Eindhoven Bezet: 75 tastbare herinneringen. Vooral de documentaire die getoond werd, intrigeerde mij. De tentoonstelling Geo-Design: Junk greep mij. Liet, in prachtige beelden, zien hoe wij de aarde aan het kapotmaken zijn. Erg confronterend.

Geo-design junk (met dank aan https://mickeysplace.nl/)

Extra attractie: vanuit een aantal ramen in het nieuwe gedeelte was te zien hoe de lichtinstallatie ten behoeve van Glow in het water rondom het museum opgebouwd werd.

Zelfs zonder die extra attractie is een bezoek aan het Van Abbemuseum in Eindhoven meer dan de moeite waard.

15 Comments

 1. Weet je dat er in Woensel ook zo’n tol staat? Ik en het van Abbe werkt niet meer zo, grote woorden over toen onze tentoonstelling maar ondertussen wel het museum duurder maken. De foto van jou is geweldig!

  Like

  1. Ik heb gelezen dat er nog een tol in Woensel staat. Misschien als ik weer eens in de buurt van Woensel ben, dat ik op zoek ga. Maar ik denk het niet. Ik ken mijzelf.

   Like

 2. Nog meer leuke foto’s van je! Ik ben geen museumbezoeker. Niet meegekregen in de genen (die overigens via mijn moeder wel Woensels zijn 😉)

  Like

  1. Grappig… Ik ben alleen maar getogen in Woensel, geboren in Gestel en de wiegjes van mijn ouders stonden in Friesland & Zuid-Holland. En dan toch ineens een beetje binding met Woensel.

   Ik heb museumbezoek ook niet meegekregen. Daarom kan ik nu zo verbaasd zijn over het genietend rondlopen door een museum. Het is dus te leren.

   Geliked door 1 persoon

 3. Ik ben bang dat dit soort musea niet echt mijn ding zijn. Ik ben meer van de oude meesters. Maar als er een project hangt van ‘jouw’ oude wijk… Tja, dan is het natuurlijk ander verhaal.

  Geliked door 1 persoon

 4. Wanneer ik in Eindhoven ben, probeer ik meestal even het Van Abbe binnen te gaan. Iets met museumkaart en zo. Maar in goed gezelschap is dat altijd beter!
  Goe—Design: Junk zet je inderdaad weer even stil bij waar wij met z’n allen mee bezig zijn. Wanneer je de tentoonstelling Eindhoven bezet op je in laat werken, wordt wel heel erg duidelijk waarom er zoveel oude, authentieke gebouwen ontbreken. En de de tol? Geweldig!

  Geliked door 1 persoon

 5. Dank voor de tip, of eigenlijk de reminder. Lijkt me echt een goed idee om eens heen te gaan, al is het ook niet naast de deur.

  Like

  1. Inderdaad niet naast de deur…maar zeker de moeite waard… En bij je meissie vandaan nog ‘slechts’ een dik uur rijden.

   Like

  1. Ik in Venlo… en mijn favoriete museum is het Gronings museum.
   Maar daar rijd ik inderdaad niet even voor op en neer. Maar als ik in de buurt ben, mag ik graag binnenwippen. Zeker nu ik een museumkaart heb.

   Like

 6. Ik ging naar de academie pal naast het van Abbe 🙂 Woonde toen op kamers in Gestel en later in het centrum (de Hoogstraat). Ik heb fijne herinneringen aan Eindhoven. Een beetje jammer dat het nu zo erg groot is..

  Like

  1. Voor mijn gevoel is Eindhoven niet echt gegroeid. Ja., de Achtse Barrier is erbij gekomen, en het industrieterrein Ekkersrijt, maar verder zijn er weinig uitbreidingsmogelijkheden.
   Wel worden sommige wijken opnieuw opgebouwd, zoals de Kruidenbuurt (Tivoli).

   Waar ik last van heb zijn al die bekende wegen die nu ineens busbaan zijn geworden, waardoor ik niets meer kan vinden.

   Like

Reacties zijn gesloten.