Social Media en Personal Branding

Ik was nog niet zo gek lang werkloos toen ik besloot mijn aanwezigheid op de diverse social media drastisch te verminderen. Ik zette de rem op mijn Facebook, Instagram & YouTube gebruik, en beëindigde mijn Twitter account. Ineens hield ik een zee van tijd over. Tijd die ik kon besteden aan het vinden van werk. Het voelt daarom wel dubbel, dat ik steeds vaker het advies lees om bij het zoeken van werk gebruik te maken van social media en om mijzelf als merk weg te zetten. Geïntrigeerd meldde ik mij aan voor de workshop van Adecco.

Afgelopen donderdag was het zover. Mirjam Stoffels, Online Consultant bij Adecco, nam een grote groep geïnteresseerde aan de hand mee door de wondere wereld van social media en personal branding. Het lijstje don’ts bleek groter dan het lijstje do’s. Zet niet op social media dat je een avondje weg gaat, of op vakantie gaat lijkt een open deur, maar dat soort berichten is met name op Facebook schering en inslag, waarbij de privacyinstelling met enige regelmaat op openbaar staat, zodat de hele wereld mee kan lezen.

Een andere don’t is het plaatsen van foto’s van je kinderen en/of kleinkinderen. Niet eens zozeer vanwege het feit dat afhankelijk van je instellingen de hele wereld mee kan genieten, maar vooral vanuit privacy overwegingen van je (klein)kind(eren). Want hoe leuk is het om als achttienjarige je babyfoto’s op Facebook tegen te komen. Mijn zoon is daar bijvoorbeeld niet van gediend, en staat zelfs onherkenbaar op zijn Facebook profiel foto.

Bovenstaande geldt voor het gebruik van social media in het algemeen. Wanneer je het over personal branding hebt, oftewel het neerzetten van jezelf als merk, is het van belang dat je authentiek bent. Dat je jezelf op internet niet wezenlijk anders voordoet dan je hoe je in het dagelijks leven bent. Maar ook, dat de verschillen tussen hoe je bent op bijvoorbeeld Linkedin en Facebook niet te groot zijn. Profileer je op LinkedIn niet als verbinder of peacemaker, om op Facebook he-le-maal los te gaan in de Pieten discussie (om maar een dwarsstraat te noemen).

Het laatste deel van de workshop stond in het teken van LinkedIn. Van alle social media toch het meest gericht op het vinden van werk, en het bijblijven op je vakgebied. Zeker wanneer je werkzoekend bent is gezien worden op LinkedIn een must. Om dit te bewerkstelligen is het van belang dat je een volledig ingevuld profiel hebt, zodat je de status zeer deskundig krijgt. Die status zegt niets over je competenties en vaardigheden, maar zorgt er wel voor dat bijdragen van jouw hand (of dit nu een eigen artikel is, een bericht wat je deelt of een bericht wat je interessant vindt) door meer mensen wordt gezien. Dat je naam door meer mensen wordt gezien.

Daarvoor heb je trouwens wel iets meer nodig dan alleen de status zeer deskundig. Het eerste uur na het plaatsen van een artikel, het delen van een bericht of reageren op een bericht van een ander, is van cruciaal belang. Verricht je één van die acties op een tijdstip dat jouw netwerk niet online is, dan heeft dat negatieve gevolgen voor het aantal mensen wat jouw bijdrage(n) op hun tijdlijn gaan zien.

Verder is het van belang dat je met enige regelmaat op LinkedIn laat zien dat je aanwezig bent. Dit doe je door te berichten (al dan niet origineel) te delen en te reageren bij derden. Het beste is om dit tussen de 5 en 10 maal per week te doen, maar probeer wel het aantal bijdragen per dag te beperken tot 2. Meer leidt tot overkill, overkill kan er toe leiden dat je connecties je gaan ontvolgen, of zelfs de link opheffen.

Ook het aangaan van connecties kan je zichtbaarheid op LinkedIn vergroten. Zaak is wel om, wanneer je een link-verzoek stuurt naar iemand die je niet kent, een berichtje toe te voegen met de uitleg waarom je het link-verzoek gestuurd hebt. Om een berichtje toe te voegen aan een connectie verzoek, verstuur je dat verzoek vanuit het profiel van je mogelijk nieuwe connectie (en niet vanuit de Mijn netwerk // mensen die u wellicht kent pagina).

Ondanks het feit dat de hele workshop slechts twee uur duurde en ik dacht alles wel te weten omtrent social media in het algemeen en LinkedIn in het bijzonder, heb ik toch een aantal dingen geleerd*). Ten eerste dat ik dankzij mijn natuurlijke drang naar authenticiteit goed bezig ben. Ten tweede, dat het in de kader van mijn zichtbaarheid op LinkedIn handig is dat ik een aantal maal per dag ‘zinloos’ door mijn LinkedIn tijdlijn scroll en mijn aanwezigheid kenbaar maak. Met mate! Dat dan weer wel. 😉

*) NB. De technische tips laat ik hier buiten beschouwing. Misschien dat ik ooit eens alle tips op een rijtje zet, maar voor nu laat ik dat aan de experts over.

25 Comments

 1. Ik heb ergens een LinkedIn-profiel dat ik nooit gebruik. Mijn Facebook probeer ik met vlagen wat op te leuken maar die gebruik ik meer als verjaardagskalender. Mijn Instagram heb ik nooit veel tijd aan besteed. Eigenlijk verlang ik terug naar ouderwetse briefwisselingen. Jammer dat postzegels zo duur zijn.

  Like

  1. Als ik elke sollicitatiebrief nog op papier zou versturen, was ik allang failliet geweest, zo duur zijn die krengen.

   Like

 2. Wat social media betreft ben ik zo ambivalent als de pest. Ikzelf heb het niet nodig in verband met werk, dus ik gebruik FB en WP (en verder niks) ook alleen ‘sociaal’. Soms wil ik het allemaal opheffen, maar dat vind ik dan weer asociaal (voor het contact met NL) Voor manlief is LinkedIn wel werkgerelateerd, maar manmanman wat een tijd gaat daar in zitten…

  Like

 3. Ik heb door mijn inmiddels opgedoekte LinkedIn profiel een paar leuke oud-collega’s teruggevonden.

  Like

 4. Ik heb nooit werk gevonden via Linkedin, alleen rare verzoeken gekregen en spam. Vooral van dat werk wat niemand wil doen, langs de deuren gaan en rotzooi aansmeren en zo. Ik begin er nooit meer aan. Overigens heb ik FB ook afgesloten. Alleen musea en dingen binnen mijn interesses volg ik daar.

  Like

  1. De aanbiedingen en verzoeken die ik via LinkedIn binnenkrijg zijn over het algemeen niet vreemd. Soms matcht het niet helemaal, maar dat is niet vreemd.
   Ik heb wel eens overwogen FB er uit te gooien, maar een deel van mijn volgers doet dat middels een FB-pagina, en die is weer gekoppeld aan mijn persoonlijke account. Over het algemeen ben ik persoonlijk redelijk ‘stil’ en gebeurt het meeste op de pagina She’s Changing Lanes. In ieder geval elke dag een linkje naar een nieuw blog (ooit zo gedaan om mijn vrienden die geen zin hebben die zooi elke dag voorbij te zien komen, te ontzien).

   Like

 5. Een aantal malen per dag door je LinkedIn tijdlijn scrollen… Ik vind het heel dapper dat je aan de huidige ‘vereisten’ voor werkzoekenden probeert te voldoen, maar man oh man, wat gruwel ik van die zogenaamde vereisten.

  Geliked door 1 persoon

  1. Me too. Al volg ik een paar mensen die mijn tijdlijn leuk maken. En door het een paar maal per dag te doen, is de lijst niet zo lang.

   Like

 6. Toen ik besloot niet meer te gaan werken na een burn-out heb ik dat op mijn LinkedIn gezet met de boodschap “happy at home. Mijn profiel is nog nooit zo vaak bekeken als nu. 😊

  Geliked door 2 people

Reacties zijn gesloten.