Bladblazer

De architect van het appartementencomplex waar ik woon heeft enorm zijn best gedaan om de woningen zowel van binnen als van buiten anders dan anders te maken. Zo liggen alle open trappenhuizen aan een octagon, oftewel, een achthoek. In het midden van die achthoek staat een boom met een forse kruin. Niet fors genoeg om de hele achthoek te vullen, wel fors genoeg om in de herfst heel veel blaadjes te verliezen.

Sinds een jaar of drie heeft de Vereniging van Eigenaren een schoonmaakbedrijf ingehuurd om de trappenhuizen en de achthoekige binnenplaatsen maandelijks te poetsen. Een aantal jaar geleden werden de gevallen blaadjes met een bezem te lijf gegaan. Tegenwoordig met een bladblazer.

Vroêgah was een bladblazer iets bijzonders. Tegenwoordig heeft iedereen met een lapje grond van een vierkante meter of meer zo’n ding en staat de bladblazer, en met name het meer dan irritante geluid, in de top drie buren ergernissen. Ik kon mij daar altijd weinig bij voorstellen. Tot van de week.

Ik had net besloten dat ik mij nog eenmaal mocht omdraaien toen iemand besloot dat het tijd was om met een bladblazer pal onder mijn openstaande raam aan de slag te gaan. Ik viel bijkans uit bed. Tandenknarsend ben ik maar opgestaan. Alleen een bewusteloos iemand kan door dat geluid heen slapen.

Had ik al verteld dat de schoonmakers zich hier meestal rond de klok van zes uur melden? Nee. Bij deze. Zes uur lieve mensen. Dat is toch geen tijd om op te moeten staan. Gelukkig komen ze maar eenmaal per maand.

19 Comments

 1. 6 uur? Krankzinnig? Welke idioot heeft dat bedacht? Dat is midden in de nacht!
  (Waarbij ik even op wil merken dat ik elke morgen om 6 uur op sta. Zielig, he?)

  Like

  1. Jij bent enorm zielig. Om zes uur opstaan.
   Hoewel, ik droom wel eens van de dag dat ik dat weer mag (lees moet). Mogen mag altijd.

   Like

 2. Rare dingen, bladblazers.
  Ik gebruik een bezem op de stoep; op het gras laat ik het liggen. Er bestaan ook, voor de bedrijven onder ons, wagentjes met bezems die in het rond draaien. Zoiets als die kamerveger die we ooit gebruikten, met stofopvangbak, hoe heette dat ding ook weer?
  Maar dan groter, en op stroom of benzine.
  Hoe dit zij, ik gebruik een brede bezem, 60 cm ipv 40, dan ben ik sneller klaar. En niks geen herrie.

  Like

  1. Op mijn balkon raap ik de blaadjes gewoon op, en zet ze uit. Of gooi ze in een bloempot, zodat de wortels van de planten een dekentje krijgen.

   Geliked door 1 persoon

 3. Hier zag ik laatst de gemeente met een blad-stofzuiger in de weer. Dat vond ik dan wel weer praktisch. Maakte ook een stuk minder herrie!

  Like

  1. I know. Maar ik was een beetje verbouwereerd toen ik zo vroeg wakker werd gemaakt. Duurde ook even voordat ik precies door had wat er aan de hand was.

   Like

 4. Ik had hier vandaag net een post over : ) Wist je dat ze in België en Duitsland aan banden worden gelegd, die bladblazers? Ze schijnen heel kwalijk te zijn!

  Like

  1. Ik geloof het meteen. Volgens mij zijn die dingen zwaar vervuilend. Daarbij is het heel slecht voor de insecten- en kleine dierenpopulatie om alle blaadjes van de ondergrond te verwijderen.

   Like

 5. De blaadjes onder onze bomen hark ik nog echt samen. Daarna buk ik ze om ze op te rapen en naar plaatsen te brengen waar ik ze als winterbescherming kan opengooien. Onze overburen werken hun tuin af met een bladblazer en blazen minstens de helft ervan gewoon de straat op.
  No further comment.

  Like

  1. De mannen nemen de blaadjes mee. Denk ik. Er staan hier geen verzamelbakken voor blaadjes, en de stoep rondom het complex ligt niet extra vol dus …
   Ik liet de blaadjes altijd in de tuin liggen. Goed voor alles wat in de tuin wil overwinteren, dier en plant. Alleen het pad maakte ik een beetje vrij. Maar ja…. Tegenwoordig ben ik aan de genade van andere overgeleverd.

   Like

 6. 6 uur?!?!! Ik vind het maar stomme dingen, die bladblazers. Zondag met Lubach had er een mooi item over.

  Like

  1. In de zomermaanden rammelen ze om zes uur met emmers en water onder mijn raam. Toen dacht ik nog dat het om een tropenrooster ging…. Schijnbaar loopt het herfstrooster gelijk op.
   Zit me nu ineens af te vragen waar ze van de winter mee gaan komen…

   Like

   1. Straks als het winter is gaan ze met benzine-aangedreven ijskrabbers alle autoruiten ijsvrij maken!

    Like

Reacties zijn gesloten.