Beetje nutteloos

Ondanks het feit dat ik werkzoekend ben, heb ik mijzelf toch een roostervrije dag toebedeelden wel de maandag. Op die dag kuis ik mijn huis. Twee van de drie weken poets ik met de Franse slag, de derde week (wanneer Zoon vroege dienst heeft en er dus niemand in huis is) ga ik als een bezetene te keer. Ik ruim de badkamer leeg, boen het bad, ontkalk de kranen, sop de muren, dweil de vloer. Daarna neem ik de keuken goed onderhanden. Als laatste haal ik kasten en vensterbanken leeg, verwijder stof van plaatsen waarvan je niet eens wist dat er stof kan liggen en aansluitend haal ik de stofzuiger door het huis. Mocht je nu denken, en de wc dan? Dat hokje valt buiten het schema en wordt tweemaal per week goed gekuist.

De laatste maanden heeft Zoon twee van de drie maandagen vrij. Mijn poetsmaandag zit daar ook bij met als gevolg dat de Franse slag hoogtij viert. Tot afgelopen maandag. Ondanks dat hij eigenlijk vrij had is Zoon in alle vroegte vertrokken om te werken waardoor ik mij weer eens kon uitleven.

Vrolijk haalde ik de badkamer leeg en maakte een emmer sop. Binnen no-time stond de wasmachine te glimmen en begon ik aan de wasbak. Terwijl ik vol energie een watervlek te lijf ga bedenk ik mij dat over een maand de verbouwing begint. Dan hoef ik die wasbak met de vervelende watervlekken nooit meer te boenen. Ik zucht van blijdschap.

En dan dringt de nutteloosheid van deze grondige poetsbeurt tot mij door. Over een maand wordt de badkamer volledig gesloopt. Net als de keuken. Ik schakel meteen een versnelling lager. Maak de badkamer en de keuken met een Franse slag schoon. Over twee maanden mag ik weer stevig aan de bak.

Maar nu even niet!

26 Comments

 1. Oh, ik ben zo niet van het huishouden. Heb er echt een hekel aan.

  En waarom poetsen jullie eigenlijk niet samen, als hij toch vrij is. Is toch een onderdeel van de opvoeding. Of niet? 😉

  Like

  1. Nu ik 100% thuis ben, heeft hij het even wat rustiger. Zodra ik weer aan het werk ben, mag hij ook weer meer doen dan alleen de vaatwasser in- en uitruimen, zijn was inzetten, zo af en toe koken, en het oud papier (om een paar van zijn ‘taken’ te noemen) buiten zetten.

   Like

 2. Dat is een fijn vooruitzicht. Dan hoef je nu idd niet echt je best meer te doen. Maar straks als er gesloopt wordt moet je bikkelen.

  Like

  1. Tja, nooit vakantie opnemen, dan komt er vanzelf een moment dat het moet.
   Hij is de hele maand januari vrij om mee te helpen met de verbouwing. En dan is hij nog niet door zijn uren heen… 😉

   Geliked door 2 people

    1. Vind ik ook. Was zijn eigen aanbod. ‘Dan hoef jij je geen zorgen te maken wanneer je een baan vindt,’ zei hij een maand of wat geleden, toen hij zijn vakantie ging regelen.

     Geliked door 1 persoon

     1. Wauw! Zo’n zoon wil ik ook! 😉 (Nee, serieus: wat fijn dat hij dat zo aangeboden heeft. Je hebt goed ‘werk’ afgeleverd 😉 )

      Like

 3. Een medeblogger noemt deze activiteiten huishaten.

  Het geeft ook aan hoe ik over het schoonmaken denk.
  Een noodzakelijk kwaad waar ik niet aan voorbij mag gaan.

  Stille groet,

  Geliked door 1 persoon

 4. Dat werkt inderdaad niet motiverend zeg. Ik kan me voorstellen dat je meteen geen zin meer had bij die gedachte.

  Geliked door 1 persoon

  1. Daar ben ik ook ‘bang’ voor. En zeker de eerste weken zal het behelpen zijn, zonder functionerende badkamer en keuken.

   Like

  1. Nu ben ik benieuwd waar jouw eerste gedachte naar uitging bij het lezen van de titel.

   Edit: ik geloof dat ik het snap. Nee, ik voel mijzelf niet nutteloos.

   Like

Reacties zijn gesloten.