Hoeslaken shoppen

In het kader van ‘verbeter de wereld, en begin bij jezelf’ poog ik kleding en ander textiel door het hanteren van naald en draad een langer leven te geven. Helaas zijn er grenzen aan wat ik kan herstellen. Dat eerste scheurtje in het hoeslaken herstelde ik. Net als het tweede en het derde scheurtje. De daaropvolgende scheur was van dusdanige omvang dat repareren geen optie meer was. Ik gooide het hoeslaken in de kledingcontainer en maakte een boodschappenbriefje: hoeslaken, wit 140x200m. Een paar dagen later stond ik bij de H3MA, zag het boodschappenbriefje en dacht, nah, ik heb nog zeker twee reserve hoeslakens in de linnenkist liggen en verwijderde de notitie.

Van het weekend was het tijd om mijn bed te verschonen. Ik gooide het vuile spul in de was, en pakte schoon linnengoed uit de kist. Tenminste, ik pakte een dekbedovertrek en een trits kussenslopen. Maar geen hoeslaken. Niet dat er geen hoeslakens in de kist zitten maar allemaal meegenomen bij mijn ouders vandaan, dus 90 x 200m, en dat gaat niet passen.

Er zat niets anders op dan heel niet-groen het beddengoed meteen te wassen, en het hoeslaken in de droger te stoppen. En een nieuw boodschappenbriefje te maken. Hoeslaken, 140x200m, wit.

Maandag ging ik met vriendin aan de wandel (het water staat hoog lieve mensen) en liepen ook even bij de H3MA binnen. Voor een hoeslaken. Verkrijgbaar in meerdere maten, en meerdere kwaliteiten. Ik heb weinig tot geen verstand van stof kwaliteit. Vriendin wel. Al weiffelend opende ik de verpakking van het hotelkatoen en het satijnkatoen. Ondertussen had zich nog een klant tussen de hoeslakens begeven. Net zo zoekende als ik. ‘Ik heb twee verpakkingen open,’ zei ik, ‘Dan kunt u het verschil voelen.’ Mevrouw en ik vielen beide voor het satijnkatoen. ‘Ik heb wel een heel groot nodig . 220 bij 220,’ zei mevrouw. ‘Ik heb een lits jimeau. Staat er hier ergens één die zo groot is?’

Bij vriendin viel het kwartje dat mevrouw de afmetingen van haar dekbed noemde, en dat haar bed een stuk kleiner is, eerder dan bij mij, en met dank aan vriendin wandelde mevrouw en ik even later beide met ons satijnkatoenen hoeslaken richting kassa. Vriendin heeft haar karmapunten voor deze week weer verdiend.

13 Comments

 1. Ik vind het al briljant van je om de afmetingen op een briefje te schrijven. En dan heb je ook nog een briljante vriendin bij je. Ik kom niet verder dan peinzend kijken bij het rek met hoeslakens en vervolgens gokken. Maar dat blijkt – bij mij – ook te werken.

  Like

  1. Heel briljant… Maar zonder vriendin ben ik op dat moment nergens (hoewel, dan was ik voor de hotelkatoen gegaan, want satijn klinkt zo decadent… 😉 )

   Like

 2. Ik heb 1 keer van mijn gewone doen afgeweken en daar een onderlaken gehaald. Na een week kapot en teruggebracht. Ik hoop dat de kwaliteit beter is, ik ben verknocht aan IKEA, niet kapot te krijgen.

  Like

  1. Het kapotte exemplaar was van de H3MA en om en de nabij 20 jaar oud dus ik heb er alle vertrouwen in.
   IK3A heeft ook goed spul, maar aangezien ik pas in januari weer die kant op hoef vond ik dat nu geen optie.

   Like

 3. Je raadt natuurlijk al waar ik op slaap: linnen …
  Een hoeslaken maken is niet moeilijk en ook niet veel werk, maar je moet toch wel een beetje met de naaimachine overweg kunnen. Maar dan heb je ook wat 😉

  Geliked door 1 persoon

 4. Fijn zo’n vriendin die goed advies kan geven : ) Satijn katoen is ook mijn favoriete materiaal trouwens.

  Geliked door 1 persoon

  1. Dekbedovertrek mag een kleurtje hebben, maar hoeslakens heb ik het liefst wit. Je kan maar een afwijking hebben.

   Like

Reacties zijn gesloten.