Je weet pas wat je mist, als het er niet is*)

Woensdag 18 december, 10.00 uur ~ Kerstborrel staat in mijn agenda te lezen. Niets bijzonders, zult u denken. Een afspraak als deze staat in de maand december in menig agenda. Wellicht dat het tijdstip, 10 uur ‘s-morgens, vragen oproept al durf ik daar geen uitspraak over te doen. Toch voelt deze afspraak voor mij wel bijzonder, en niet alleen omdat ik geen borrelaar ben. Ik ben namelijk werkzoekend en die status maakt dat ik het activiteiten met collegae gebeuren met andere ogen bekijk.

Mijn hele werkzame leven, zelfs wanneer ik een zogenaamde éénpitter functie had, heb ik deel uitgemaakt van een team binnen een afdeling. Deel uitmaken van een team en/of afdeling betekent (tenminste bij mijn voormalig werkgevers) gezamenlijk verjaardagen, pensioneringen & jubilea vieren, teambuildingsactiviteiten, de afdelingsBBQ en de kerstborrel. Allemaal leuk en gezellig, maar er zijn momenten geweest dat ik dacht, moet dat nou? Ik ben hier om te werken. En dat terwijl ik altijd enorm veel geluk heb gehad wat betreft mijn collegae. Op een aantal zeiksnorren na, allemaal hele leuke mensen.

Hoewel ik mij over het algemeen prima geamuseerd heb tijdens al die extra activiteiten die erbij horen wanneer je werkt, wist ik zeker dat ik dit alles, in tegenstelling tot het gezamenlijk lunchen, niet zou gaan missen in de tijd dat ik even geen werk had.

Helaas duurt even iets langer dan gepland. Het gezamenlijk lunchen mis ik al lang niet meer, als is het wel leuk om zo af en toe op uitnodiging bij de ex-collegae aan te schuiven. Het zijn juist de extraatjes die ik mis. Hoewel, niet eens zozeer de extraatjes zelf, maar het idee erachter. Het feit dat het afdelingsmanagement het afdelingsbreed (40-50 personen) vieren van verjaardagen stimuleert zegt iets over de waardering dat het management voor jou en je collegae heeft. In veertig keer 20 minuten kan een mens best veel werk verzetten. Ook uit de afdelingsBBQ en de kerstborrel spreekt waardering. Gezien en gehoord worden. Er toe doen. Maar ook, onderdeel uitmaken van.

Vandaar dat bovenstaande kerstborrel, die deze maand in plaats van de Ontmoetingsochtend voor Werkzoekenden komt, voor mij bijzonder voelt. Een gebaar van waardering voor een frustrerend jaar lang netwerken, elkaars successen vieren, hoopvol solliciteren, afwijzingen incasseren en de moed erin houden. Daar hef ik dit jaar graag een glaasje jus d’orange op. Wel in de hoop dat iedereen die woensdag bij deze kerstborrel aanwezig is, volgend jaar gezellig met collegae mag borrel. Want dat is, weet ik nu uit ervaring, nog net iets leuker.

Inderdaad. Je weet pas wat je mist, als het er niet (meer) is.

Woon je in (de buurt van) de regio Peel en Maas en ben je nieuwsgierig geworden naar de Ontmoetingsochtenden voor Werkzoekenden. Deze vinden elke vierde donderdag plaats in het huis van de Gemeente Peel en Maas. Meer informatie over het onderwerp van de maand is te vinden op de Facebookpagina van de ontmoetingsochtend of onder Actueel op de website van de bibliotheek Maas en Peel.
Woon je niet in deze regio, maar wil je wel netwerken met andere werkzoekenden? Kijk dan eens op de website van de plaatselijke bibliotheek naar de agenda. Bekende zoekwoorden: Walk & Talk en Werkzoekenden.

*) Met een vette knipoog naar Als zij er niet is van De Dijk.

18 Comments

 1. Ik heb hele leuke collega’s. Maar het heeft járen geduurd voor ik een beetje lol begon te krijgen in kerstborrels op mijn werk. Ik hoop dat je lekker geborreld hebt.

  Like

 2. Ja ik herkende het nummer er meteen in. Leuke verwijzing en begrijpelijk. Ik miste een kerstpakket (al jaren overigens omdat ik vorig jaar een stomme tegoedbon kreeg) maar dat loste zich vandaag op. Helaas ben ik erg van werk en privé gescheiden houden en hou ik niet van dronken mensen en sloeg ze liefst over. Panningen is me ook wat te ver maar leuk dat je er reclame voor maakt. Bibliotheken doen echt moeite om mee te gaan met de deining van de tijd.

  Like

  1. Het kerstpakket is het enige wat ik echt niet mis. Dat vind ik iets uit vervlogen tijden.

   Panningen is voor de meeste van mijn lezers te ver weg. Vandaar dat ik de optie van de plaatselijke bibliotheek ook altijd even vermeld. Bijna elke bibliotheek doet wel iets op dit gebied. Volgens mij is er in Weert zelfs een loopbaanspreekuur.

   Like

 3. Goed om hier eens bij stil te staan Rianne. Zoveel dingen die zo vanzelfsprekend worden gevonden [en bij tijd en wijle zelfs ‘lastig’] maken óók je baan… Ik wens je van harte fijne feestdagen en een prachtig 2020, met daarin weer verplichte verjaardagen, groepsuitjes en Kerstvieringen 🙂

  Geliked door 1 persoon

 4. Ik wens jou een plezierige en succesvolle bijeenkomst toe.
  En dat je volgend jaar als werkende aanschuift bij een kerstborrel.

  Stille groet,

  Like

  1. Helaas, geen glutenvrij hapje. Wel een hele gezellige bijeenkomst vol waardevolle netwerkgesprekken. Ervaringen uitdelen met collega-werkzoekenden.

   Like

Reacties zijn gesloten.