Zelfs twee tradities

Zodra het onderwerp kerstmis ter sprake komt zeg ik, ‘Ik ben niet van de kerst en ik doe niet aan tradities.’ Om daar dan aan toe te voegen dat Zoon op eerste kerstdag bij zijn vader is, en dat hij en ik op tweede kerstdag naar mijn moeder gaan. Maar goed, dit is de tweede kerst zonder mijn moeder, dus aan die traditie is een einde gekomen en Zoon gaat de laatste jaren op kerstavond naar zijn vader, dus… Ik doe niet aan tradities klopt eigenlijk wel.

Hoewel….

Sinds een jaar of zes ga ik op eerste kerstdag lunchen met soms één, soms twee vriendinnen die net als ik alleen zijn op eerste kerstdag. Sinds Zoon op eerste kerstdag niet meer naar zijn vader gaat, luncht hij mee.

Alleen….

Dit jaar leek het niet door te gaan. Iets met druk druk druk druk druk en helemaal niet bezig zijn met kerstmis. Tot 16 december. Ik appte met één van de dames over iets heel anders en ineens was de kerstlunch ook geregeld. Vriendin nummer twee zag het ook wel zitten, en Zoon zegt nooit nee wanneer het om sushi gaat.

Het lijkt erop dat ik toch een kersttraditie heb. Op eerste kerstdag lunchen met lieverds. En net als altijd had ik een feestelijk jurkje aan, inclusief petticoat, stippelsokken en heksenschoenen. Heb ik verdorie twee kersttradities. Het moet niet gekker worden.

Hoe zit het met jullie kersttradities?

24 Comments

  1. Dan zal ik op zoek moeten naar andere stippen sokken, want deze beginnen wel erg dun te worden rond de hak.
   Maar het gaat vast goed komen.

   Like

 1. Ik vind het een mooie traditie. Wij hadden altijd de traditie van het verstopte kindje Jezus. Mijn oudste broer was meestal degene die ‘m verstopte. Hij is er niet meer en die traditie dus ook niet. Verder was het – volgens traditie – eerste kerstdag eten bij mijn moeder met mijn andere broer en aanhang. Dat was top. Tweede kerstdag is altijd joggingpakken-dag hier. Heel fijn! Heb van mijn extra vrije dag gebruik gemaakt op de auto te stofzuigen. Misschien maak ik daar ook een traditie van.

  Like

  1. Proest… Auto stofzuigen… Een traditie…
   Da’s er eentje die hier niet van de grond gaat komen, dat weet ik zeker…

   Like

 2. Gezellig om samen met vrienden te gaan lunchen!
  Bij ons is de traditie om eerste kerstdag met de hele familie van mijn moeders kant te eten. Vaak van tevoren nog even een borrel. Maar vooral gezellig samenzijn!

  Like

 3. Die zijn eigenlijk altijd hetzelfde. Kerstavond met vrienden, Eerste Kerstdag met de schoonfamilie en Tweede Kerstdag met mijn familie. Behalve als het onze beurt is op Eerste Kerstdag, dan nodig ik mijn ouders ook uit. Met als gevolg dat we vandaag een heerlijke dag doorbrachten in Scheveningen!

  Geliked door 1 persoon

  1. En gisteren een full house had.
   Je had geluk met het weer. Volgens mij is vandaag de enige droge dag deze week.

   Like

 4. Ha, wat leuk! Tradities die zo spontaan ontstaan. Daar ben ik ook naar op zoek (en die zal ik niet vinden dus). Ik bevind me dit jaar in een vervelend vacuum: de oude tradities passen en smaken niet meer, nieuwe zijn er nog niet, dus ik heb deze dagen vooral zoekend doorgebracht… 😦

  Like

  1. Zodra je stopt met zoeken, kan er zomaar ineens iets ontstaan.
   Dat geldt niet voor alles en iedereen… maar volgens mij wel voor tradities.

   Geliked door 1 persoon

    1. Mijn eerste reactie was, ‘ik waag dat te betwijfelen’ maar on second thought… Als er iets (of iemand) wegvalt, dan lijkt de wens voor een nieuwe traditie (invulling) groter te zijn dan voorheen.
     Zo heb ik niets met tradities om nu blij te kunnen roepen dat ik tradities heb. Omdat de ooit zo verwenste traditie (die achteraf eigenlijk altijd gezellig was) er ineens niet meer is.

     Mensen zijn rare wezens. Correctie. ik ben een raar wezen en wellicht is dat menselijk en veelvoorkomend. (Dat laatste omdat ik al heel lang geleden beseft heb dat ik uniek ben, maar niet zo uniek als gedacht).

     Geliked door 1 persoon

 5. Wij veranderden dit jaar zowaar de traditie. Normaal is kerstavobnd voor ons drietjes. En kerstdag bij oma&opa.
  Maar dit jaar kwamen oma&opa (en de rest van de skone familie) tot bij ons op kerstavond. Kwam beter uit. En op kerstdag kwam de andere kant (mijn familie) tot bij ons.
  Dus een a-typische kerst. En druk druk druk druk druk druk druk druk druk….

  Like

 6. Voordat het 25 december is, heb ik meestal al meerdere kerstvieringen achter de rug. Op de 25ste ben ik er dan eigenlijk wel klaar mee. Ik zou dan het liefst een normale dag willen. Maar dat kan niet: kerst is, vooral op die dag, onontkoombaar. De plaatsen waar ik heen zou willen (winkel, bibliotheek e.d.) zijn gesloten. Mensen die ik anders zou zien, kom ik niet tegen. De televisie aanzetten moet je al helemaal niet doen als je geen kerst wilt vieren.
  Dus ik vind het een vrij vervelende dag. Ik vraag me af hoe dit moet zijn voor mensen die aan kerst echt nare herinneringen hebben. Die op die dagen ooit iets heel naars hebben meegemaakt. Die kunnen nergens heen.

  Like

  1. Op wat vage kerstmuziek bij de Japanner na, heb ik weinig kersterigs gezien gisteren. Kwestie van je blik op andere zaken richten.

   Wat betreft nare herinneringen gekoppeld aan een bepaalde dag/evenement: dat blijft, zelfs als je aan de andere kant van de wereld vertoefd waar de betreffende dag of het betreffende evenement compleet onbekend is. Been there, had that. Iets met herinneringen die zich reet aantrekken van je omgeving door er gewoon, op de minst gelegen momenten, te zijn.

   Like

 7. Sushi met Kerst, dat is nog eens een goed idee! Bij ons thuis is het menu op Eerste Kerstdag elk jaar vrijwel hetzelfde. Af en toe voeren we een aanpassing door, maar ik weet over het algemeen precies wat ik kan verwachten. Heerlijk!

  Like

  1. Dat had ik vroeger op tweede kerstdag… Eerst toen mijn moeder nog kookte, later toen we uit eten gingen, en weer later het gourmetten…

   Like

Reacties zijn gesloten.