Twee liter water maakt een wereld van verschil

Het leven zonder douche went. Geheel volgens aloude kampeertraditie (van voor de uitvinding van het toiletgebouw met warm en koud stromend water. Ja ja, ik ben een oude muts) was ik mijzelf ‘s-morgens van kop tot teen gebruik makend van ongeveer twee liter lauwwarm water. Dat lauwwarm is belangrijk. Van koud water word ik beter wakker, maar aansluitend voel ik mij niet schoon. Nu wel.

Wat maar goed is ook, want sinds vrijdagavond*) word ik gegijzeld door een virus. Een ver neefje van de griep vermoed ik. Om een beeld te schetsen: longen die pijn doen tijdens het hoesten en niezen, een keel als schuurpapier en 100 zakdoekjes snot. Zonder bank is bankhangen. Ik zit gewoon weggekropen in een fijne stoel in een hoekje van de kamer.

Ondertussen ben ik gelukkig weer aan de beterende hand. Dat heeft één nadeel. Ik heb weer energie om mij druk te maken over zaken als haren. Die vettig aanvoelde. Wat goed mogelijk is, want nadat ik mijn haren woensdag heb gewassen ben ik zowel donderdag als vrijdag natgeregend. En zaterdag geloof ik ook, al kan ik mij daar weinig van herinneren.

Dinsdagochtend, tijdens het kattenwasje, schoot mij te binnen hoe mijn moeder mijn (en haar eigen) haar op de camping waste. Wederom voor de uitvinding van etc etc etc. Benodigdheden: een schone emmer met lauwwarm water, een mok met een oor, en een afwasteil. Een schone emmer is hier in huis niet meer te vinden, maar de pannen zijn schoon.

Dinsdagavond was het zover. Ik vulde alle drie de pannen met water, zette de shampoo en de afwasteil op tafel en verwarmde de inhoud van het kleinste pannetje. Twee liter. Voldoende om mijn haar goed nat mee te krijgen. Dacht ik en ging aan de slag. Ondertussen stond de pan met vier liter water op de kookplaat.

Terwijl ik de eerste twee mokken water over mijn hoofd goot bedacht ik mij dat het water wat via mijn hoofd in de afwasteil terecht kwam, eigenlijk schoon was en nogmaals gebruikt kon worden. Daar bleek ik gelijk in te hebben. Na ongeveer drie mokken was mijn haar zeiknat en kon ik de shampoo erin. Ik zette meteen het kookplaatje uit. Lauwwarm is warm genoeg. Ik had acht mokken nodig om mijn haar schoon te spoelen. Voor het lekkere heb ik het laatste beetje water uit het kleinste pannetje ook nog over mijn hoofd gegoten.

Twee liter water dus. Het maakt een wereld van verschil. Mijn haar is weer schoon en ik voel mij weer iets beter. Nog even en ik ben mijzelf weer. Inclusief het besef dat een standaard douchebeurt eigenlijk een ongekende luxe is. Wat niet wegneemt dat ik blij zal zijn wanneer er op die twee knoppen links weer een kraan zit, en er een stang met douchekop tegen die mooi betegelde muur links zit.

*) Eigenlijk al sinds vrijdagochtend. Ik had er beter aan gedaan mijn sollicitatiegesprek van die middag te verzetten. Nu is het duimen dat zij door mijn hyperig gestuntel heen prikken.

13 Comments

 1. Zo deden wij het op de camping ook altijd. Mijn ouders hadden een stacaravan waar we ieder weekend naartoe gingen. We hadden alleen een koudwaterkraan, dan word je vanzelf zuinig met warm water, want dat moest gekookt worden. Sommige dingen waren vroeger dus toch beter…voor het milieu (-:

  Like

  1. Achteraf bezien best wel. De Hollandse prak in de jaren 50, 60 en 70 met minimaal vlees want dat was te duur, maximaal 1 auto per gezin, vakantie in eigen land, bla bla bla…

   Like

 2. Wat balen zeg. Grieperig en ook nog niet kunnen douchen. Maar fijn dat het met de haren gelukt is. Als je jezelf niet schoon voelt, daar word je ook niet beter van!

  Like

 3. Het schijnt dat je haar na een tijdje vanzelf schoon wordt als je het niet wast. Maar dat duurt even. Hoe lang weet ik niet. Dochterlief is ooit aan dit experiment begonnen maar heeft het na drie weken opgegeven. Dus ehhh… het duurt langer dan drie weken. Ach, dan is je badkamer allang klaar. Wat wordt het mooi, zeg! Dat is dat kamperen wel waard. Prima investering ook!

  Like

  1. Ooit moest ik het om de dag wassen … Een paar jaar geleden heb ik het op weten te rekken tot een week maar daar is de klad weer in gekomen. Nu zit ik weer rond die periode.
   Wassen met water schijnt ook een optie te zijn. Maar dat laat ik mooi aan andere over.

   Like

  1. Ik zag net een reclame ‘badkamer in één dag’ en dacht… Dat had fijn geweest…
   Maar dan was het vast niet zo mooi geworden als dat het nu wordy …

   Like

   1. Maar je wou ook meteen de keuken. Dan wordt het alweer 2 dagen 😉
    Iemand in mijn omgeving heeft trouwens de keuken ‘in 1 dag’ laten doen. In feite waren ze langer bezig, maar hij was maar 1 dag buiten gebruik.

    Like

    1. Drie dagen. De mensen van IKEA hebben 2 dagen nodig om 94 pakketjes uit te pakken en in een keuken om te toveren. 😉

     Like

    2. Met alle leidingen die verlegd moeten worden, en het bijbehorende stucwerk (wat ook weer goed moet drogen), was dat hier toch niet gelukt.
     had ik de oude indeling gehandhaafd dan had het gekund.
     Ach, het is even afzien, maar dan heb ik ook wat.

     Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.