Wat maak je me nou IKEA?!

Zaterdagavond rond een uur of tien neem ik mijn telefoon ter hand en zie dat ik drie gemiste oproepen heb. Nummer onbekend. Geen boodschap ingesproken, dus het zal wel. Omdat ik mijn telefoon toch in mijn hand heb, check ik even mijn mail. Niet dat ik in het weekend mail verwacht, maar je weet maar nooit.

Ik zie een mailtje van IKEA Customer Support en lees ALMAREN ~ vertraagd. Dan zie ik een tweede mail van IKEA (zonder Customer Support) Bevestiging van je IKEA order. Ik open het eerste mailtje en lees dat er vijf artikelen niet op voorraad zijn in het distributiecentrum en lees onderaan de mail de tekst Als deze wijziging gevolgen heeft voor een (eventuele) geplande montage, dan raden we je aan om het betrokken montagebedrijf hiervan op de hoogte te stellen. Ik kijk nog eens goed naar de vijf artikelen. Een afvalbak, een paneel, de kookplaat, de kraan en koel/vriescombinatie. De schrik slaat mij om het hart en inwendig gil ik, Laat dit niet waar zijn. Dan sluit ik de mail en doe net of er niets aan de hand is.

Een kwartier houd ik het vol. Dan open ik de mail op mijn computer en lees alles rustig door. Lees de woorden Op onze website kan je controleren of de artikelen wel op voorraad zijn in een IKEA vestiging bij jou in de buurt. Ik open de website en begin te puzzelen. De kraan die ik heb uitgekozen staat niet meer op de site. De andere vier artikelen zijn in Heerlen op voorraad. Ik noteer namen en bestelnummers, en zoek daarna een andere kraan uit. Als laatste zoek ik het telefoonnummer van de klantenservice en de openingstijden op. Dan houd ik het voor gezien en ga naar bed.

Zondagochtend om vijf over tien hang ik bij de IKEA klantenservice aan de lijn. Doe mijn verhaal. Dat het niet acceptabel is dat de keuken op een later tijdstip gemonteerd wordt, dat vier van de vijf ontbrekende artikelen, net als de vervangende kraan in Heerlen aanwezig zijn en of hij (ik heb een hij aan de lijn) kan regelen dat die vijf dingen deze week nog vanuit Heerlen bij mij thuis bezorgd worden of dat ik dat zelf in Heerlen moet gaan regelen. Hij blijkt dat te kunnen. Of ik even wil blijven hangen, dan gaat hij het regelen. Ik jubel nog net niet wanneer ik aangeef wel even te blijven hangen.

Maar dan….

‘Ik zie dat u nog niet betaald heeft. Dan kan ik de spullen ook niet gratis naar u toe sturen. En ik kan vanuit hier ook geen rekening sturen. U moet dit zelf in Heerlen gaan regelen (en betalen). Ik geef u het incidentnummer, en dan werk ik hier het incident bij, zodat ze in Heerlen weten wat er moet gebeuren.’

Iets voor half elf zit ik in de auto. Om kwart over elf trek ik een nummertje bij de klantenservice. Eenmaal aan de beurt bleek het incident toch niet geweldig bijgewerkt te zijn. ‘Dus u wilt deze order betalen,’ zei de jongedame, en liet mij de rest van de bestelling die vrijdag wel geleverd gaat worden zien. ‘Nee,’ zei ik, ‘Die betaal ik zoals afgesproken bij ontvangst. Ik wil nu de vijf artikelen die niet geleverd kunnen worden bestellen en betalen, en regelen dat het deze week allemaal geleverd wordt.’ Het kwartje valt. ‘Sorry,’ zegt zij, ‘Ik ben nog niet helemaal wakker.’

Met behulp van mijn briefje met artikelen en bestelnummers is de bestelling zo aangemaakt. Voor de zekerheid checkt zij nog even of de koel/vriescombinatie echt nog op voorraad is, en dan wordt de bestelling bevestigd. ‘Hum,’ zegt zij dan, ‘U betaald natuurlijk al voor de levering van de andere spullen, dan zou u op deze bestelling die daar bij hoort, niet ook nog eens leveringskosten moeten betalen. Ogenblikje, ik ga dat even regelen.’

Tien minuten later zijn de leveringskosten van de rekening verwijderd en kan ik dit deel van de keuken alvast betalen. Als leverdatum spreken we vrijdag 24 januari af. Gelijk met de rest van de keuken. Keurig geregeld, IKEA.

Het kostte mij een hartverzakking, een telefoontje en een autoritje, maar dan heb je ook wat. Vrijdag 94 pakketten in de woonkamer. Nu alleen nog bedenken waar ik al die pakjes neer ga zetten. 😉

22 Comments

  1. Ga jij nu spontaan Zweeds praten? Van de schrik…?

   Zoals iemand zei, vrijdag weet je het pas zeker dat het gelukt is.

   Like

  1. Ik heb ook nog een ‘snel’ rondje winkel gedaan. Schijnbaar is het in Heerlen op zondag ‘gezellig met z’n allen naar IKEA, inclusief alle kleine kinderen-dag’… En niks nieh in de ballenbak dumpen maar door de winkel laten sjesen. De horror.

   Geliked door 1 persoon

  1. Nu alles afzeggen en dan elders gaan shoppen is qua tijd niet haalbaar.
   Op zich hebben beide klantenservice medewerkers goed meegedacht … Dat heb ik wel eens anders ervaren (binnenkort meer over het gebed zonder einde wat Yarden heet).

   Like

  1. Zoals iemand op Facebook schreef: vrijdag weet je het zeker… 😉
   Gelukkig ben ik niet zo van het doemdenken…. (kuch).

   Like

 1. Gelukkig dat het toch nog goedkomt!

  Wij gingen onze keuken zelf ophalen en monteren, regelden een kar en toen we bij IKEA aankwamen bleek dat niet alles van onze bestelling er was. Toen konden we laten nog eens terug: 75 km heen en 75 km terug… en dat drie keer: de eerste keer om de keuken te bestellen, de tweede keer om de keuken op te halen en de derde keer om de missende onderdelen op te halen.

  Like

  1. Voor mij is het 50/55km … En dit was ook de derde keer. De eerste keer dacht ik ‘em besteld te hebben, maar omdat ik hem laat plaatsen kwam er een inmeter en moest ik daarna voor de definitieve bestelling terug naar IKEA. En dan nu voor de ontbrekende onderdelen.

   Het is me wat.

   Like

   1. Maar ik ben na elf jaar nog altijd erg blij met onze IKEA-keuken. De kwaliteit is goed en een volgende keer zouden we toch ook weer voor een keuken van IKEA gaan.

    Geliked door 1 persoon

    1. Dat heb ik inderdaad heel vaak gehoord en dat is ook een van de redenen dat ik voor een IKEA keuken (ben) (ge)ga(aan).

     Like

  1. Heel spannend. Zag het even niet meer zitten. Maar ja, ben er aan begonnen, dus het moet af. Nog even op mijn tanden bijten.

   Like

Reacties zijn gesloten.