Soms ben ik net een vent …

Alles wat je bij IKEA koopt is voorzien van een handleiding in twintig talen, verdeeld over tien boekjes. Negen daarvan belanden automatisch bij het oud papier en nummer tien wordt alleen gelezen door vrouwen. Mannen doen niets met een handleiding. Heb ik mij laten vertellen.

Dinsdag bij thuiskomst liet Zoon zien waar de knoppen van de koel/vriescombinatie zitten, en hoe de inductiekookplaat werkt. ‘s-avonds ging hij op zoek naar de beste pizza bak stand van de oven. Dat bleek de pizza stand te zijn. 😉

Die avond nam ik het boekje van de vaatwasser door. Nou ja, ik keek welke programma’s er op dat ding zitten en las iets over een vloerlicht. Een klein lampje wat vanuit de vaatwasser op de vloer schijnt, zodat je kunt zien dat de vaatwasser aan staat. Alsof ik dat niet hoor, dacht ik, en legde het boekje aan de kant.

Woensdagavond mocht de vaatwasser voor het eerst draaien met vuile vaat erin. Het geluid viel mij honderd procent mee. Ik was druk bezig met ik het uitzoeken van een recept voor donderdag, toen ik een vreemd geluid vanuit de keuken hoorde. Alsof er iets omviel. Ik keek even, maar alles stond nog waar ik het eerder die avond neer had gezet. Ik liet het los.

Qua recept was de keus ondertussen op een curry gevallen. Ik liep naar de gang om het Thaise curry kookboek te pakken, toen mijn oog op de vaatwasser viel. Die stond open. Ineens wist ik wat het vreemde geluid uit de keuken was geweest. De vaatwasser die open sprong. Midden onder een programma. Ik wandelde naar Zoon en vroeg hem, of de monteur iets had gezegd over vaatwassers die spontaan open springen.

Samen bekeken we de vaatwasser. ‘Het programma loopt nog,’ zei Zoon. ‘Kijk, hier zie je de tijd terug lopen. En het vloerlicht brandt ook nog.’ Inderdaad, de tijd liep terug, en het vloerlicht brandde nog. Zoon duwde de deur dicht, en er gebeurde niets. Ik nam het boekje erbij en iets voorbij de melding over het vloerlicht las ik, om energie te besparen springt tijdens het droogproces de deur open.

Echt, wat handleidingen lezen betreft bent ik soms net een vent. 😉

26 Comments

 1. Grappig. Ik had niet de gewoonte om handleidingen te lezen tot ik een paar keer een technische man te hulp riep. Wat deden die lieden? Eerst eens uitgebreid de handleiding lezen! Toen dacht ik, dat kan ik ook. En ja hoor. Het gebroken vleugeltje bleek meestal overbodig.
  Maar de handigste man die ik ken, leest helemaal geen handleidingen.

  Geliked door 1 persoon

 2. Grinnik. RTFM inderdaad. Maar daar staat ons probleem niet in. Wij hebben nl. thuis al 10 jaar een eindeloze discussie over de deur van de vaatwasser. Hij zegt steeds: “je moet de vaatwasser dichtdoen anders drogen de rubbers uit” Ik zeg: “Je moet niet steeds voor ieder kopje de vaatwasser sluiten anders slijt de sluiting te snel”. Aangezien bij jou de vaatwasser vanzelf open springt, concludeer ik voor het gemak dat ik gelijk heb. Dus bedankt! 🙂

  Like

 3. Ik heb ook zo’n hekel aan handleidingen. Ik negeer ze het liefst. Ze zijn zo enorm saai, en vaak onbegrijpelijk. Ik vind dat apparaten zichzelf moeten wijzen!

  Like

  1. Maar soms doen apparaten dat niet en kom je aan het einde van de levensduur er achter dat het ding veel meer kon dan waarvoor je het gebruikte.
   Maar saai zijn ze inderdaad, die handleidingen.

   Like

  1. Het duurde gelukkig even voor ik door had waar het geluid vandaan kwam. Wat maar goed is ook, want binnen 2 minuten na openspringen weer sluiten van de vaatwasser is no good. Nu is er voldoende tijd overheen gegaan. Al doende etc.

   Like

 4. Hier beginnen we ook gewoon vaak te friemelen. En dat terwijl het zoveel gedoe scheelt om even goed te lezen.

  Geliked door 1 persoon

  1. Erg he. Dat we eigenlijk weten dat we dat ding even moeten lezen (al was het maar vanwege de ‘nieuwigheden’ ) maar dan toch gewoon beginnen. Zal wel iets menselijks zijn..

   Like

   1. Vrouwelijke denk ik.
    Ik lees meestal wel handleidingen, ook omdat ik toch wel vaak. RTFM heb geroepen in mijn werk, als er weer iemand volstrekt overbodig om hulp had geroepen…😉

    Like

    1. Het valt mij op dat vooral mensen (mannen en vrouwen) werkzaam in service beroepen iets met handleidingen hebben…

     Like

 5. Mijn man leest alles van A tot Z door. Zelfs de gebruiksaanwijzing van het nieuwe strijkijzer. Ik geloofde het wel, vulde dat ding met water, klikte op aan, er ging een lampje branden, klikte nieuwsgierig op een ander knopje en dat bleek de eco-stand. Meer heeft een mens niet nodig.
  Ja, koffie (-:

  Like

  1. Grinnik. Het lijkt erop dat ‘men’ ongelijk heeft. Dat het met name de dames zijn die geen handleidingen lezen.
   Zou die ene generalisatie dan alleen om de bouwinstructies van IKEA meubels gaan?
   Hum… Tijd om te googlen….

   Like

 6. Mijn wasmachine maakte zo’n angstaanjagend geluid dat ik er niet meer zelf durfde aan te komen. De monteur vond een muntje in de rubberen ring. Hij verblikte of verbloosde niet. Heel beleefd van hem. En nog garantie. Sindsdien kijk ik wel verder dan mijn neus lang is. En as we speak wacht ik op een monteur omdat de trommel een angstaanjagend geluid maakt… (dit gaat dan over de opvolger die alweer 15 jaar oud is; er is geen betere 😉)

  Like

  1. Overigens, mijn man was uren zoet met het lezen van gebruiksaanwijzingen. We kunnen dat niet zomaar generaliseren.

   Like

  2. Aha… Die ontplofte bij mij net nadat de garantie verlopen was… Daarom heb ik nu een samsung twee in één.

   Like

   1. De monteur vertelde mij net dat hij dat maar niks vindt.
    Mijn Miele is ter ziele!
    Ik ga nu en route om een nieuwe uit te zoeken. Ik kreeg nog een waardebon voor het bedrag van de diagnose.

    Like

    1. Da’s minder. Succes met kiezen. Ik vind dat elk jaar lastiger worden (vanwege de enorme keuze mogelijkheden).

     Like

 7. Mijn man werkte bij een witgoedzaak en lees alle gebruiksaanwijzingen zorgvuldig door. Juist omdat hij zo vaak ergens bij geroepen werd, waar dan bleek, dat het “ probleem” iets was, wat de klant had kunnen weten (handleiding!). Als er hier in huis iets gebeurd, wat je had kunnen weten, wordt er geroepen: je lijkt wel een klant! Je lachen er smakelijk om, zó herkenbaar!

  Like

  1. Ik ga meestal lezen wanneer er iets gebeurt… Juist om te voorkomen dat er iemand komt en ik het zelf op had kunnen lossen… (of had kunnen voorkomen).
   Er is nu gewoon teveel nieuw… 😉 (zwak excuus,I know).

   Like

Reacties zijn gesloten.