Renovatie (11): De keukenwet van Murphy, deel 2

In Renovatie (10) hebben jullie kunnen lezen dat dankzij oplettendheid van mijn kant, de bereidwilligheid van een IKEA klantenservicemedewerker, om nog maar te zwijgen het ren- en vliegwerk van de IKEA magazijnmedewerkers (vestiging Eindhoven), het toch gelukt is om de keuken op de afgesproken dag (vrijdag 24 januari) in huis te krijgen. Het voelde toch wel een beetje als Murphy verslaan. Dat gevoel duurde totdat ik het slimme idee had de pakbon met de officiële bestelling te vergelijken. Ik had wat spullen teveel ontvangen, maar ook twee verkeerde lades. Ik klom weer in de telefoon. Op zaterdag 25 januari werden de fouten lades omgewisseld voor correcte exemplaren.

Maandag 27 januari stonden iets na achten twee keukenmonteurs voor de deur. De tekening van mijn keuken werd tevoorschijn getoverd en in rap tempo werden de kastjes één voor één geplaatst. Toen hoorde ik de woorden, Dit past niet. Dit bleek de vaatwasser te zijn. Het ieniemienie ding van 45 centimeter bleek te groot te zijn. De schrik sloeg mij om het hart. Had ik zoveel moeite gedaan om de zooi hier te krijgen, had ik dadelijk nog geen keuken. Hevig mopperend op de keuken inmeter en de stukadoor gingen de heren in overleg. Er werden duimstokken tevoorschijn gehaald en nogmaals gemeten.

‘Het past niet,’ kwam monteur Eén melden. ‘En nu?,’ vroeg ik benepen. ‘Maken we het passend,’ zei de monteur. ‘In tegenstelling tot sommige prutsers hebben wij wel kennis van zaken en als we nu…’ Lang verhaal kort. Normaal worden de kastjes één tot anderhalve centimeter van de muur geplaatst. Door de kastjes van de korte kant tegen de muur te plaatsen werd er anderhalve centimeter vrijgespeeld. Door geen afdekkingspaneel tussen de vaatwasser en koelkast, en de koelkast en de muur te plaatsen, werd er nog eens twee centimeter vrij gemaakt. En toen paste de vaatwasser er tussen. Juich!

Maandag aan het eind van de dag zag mijn keuken er weer uit als een keuken. ‘Morgen kom ik alleen,’ zei monteur Eén. ‘Dan heb ik nog een uurtje of wat werk.’ Ik was die ochtend niet thuis. Bij thuiskomst zag ik de omgeruilde lades staan. ‘Dat zijn niet de goede,’ zei Zoon. ‘En er ontbreken nog een paar kleine spullen. Monteur Eén heeft alles al met de klantenservice geregeld. De goede spullen komen deze kant op, en dan komt hij de lades plaatsen, en het werkblad kitten. Voor die tijd moeten wij het in de olie hebben gezet.’

Zaterdag 8 februari ontving ik de lades en nog wat klein spul, wat ik al eerder had ontvangen. Dinsdag 11 februari stond een monteur op de stoep. De lades waren zo geplaatst, en het werd tijd om te gaan kitten. ‘Vreemd, deze kit doet het niet. En het is net een nieuwe bus. Ik ga even een andere bus halen.’ De andere bus deed ook niet, dus werd er een ander spuitmondje gehaald. Er gebeurde nog niets. Ik hoorde krak. ‘Ik ga even een ander kitpistool uit de auto halen, deze ik gebroken.’ Het tweede kitpistool bleek ook niet te werken. Of het lag aan de kit. Of aan het spuitmondje. Wie zal het zeggen. ‘Zit hier een doe-het-zelf-zaak in buurt,’ vroeg de monteur. ‘Dit kitpistool deugt niet. Ik ga een ander halen.’ Een kwartiertje later was hij er weer met een nieuw kitpistool. Nog steeds gebeurde er niets. Er werd wederom een nieuwe bus kit, en een nieuw spuitmondje gehaald en eindelijk kon er gekit worden.

Echt… IKEA mag de keuken geleverd hebben, het is gewoon de keuken van Murphy.

De keuken van Murphy. Bijna klaar. Maar het idee is denk ik wel duidelijk

25 Comments

 1. Een Grumpy auto. Een Murphy keuken. Het kan niet op bij jou.
  Ik vind ‘m wel heel erg mooi, trouwens!

  Like

 2. Leuke keuken! Wij hebben de keuken zelf gebouwd van steigerhout (nou ja: mijn schoonvader heeft de kastjes gebouwd, wij hebben het ontwerp aangeleverd, de spullen gekocht en het hout in de was gezet). Maar met als basis de laatjes en scharnieren van Ikea. Zo handig en zo mooi. Ik hoop dat je heel veel plezier hebt van je ideale keuken 🙂

  Like

 3. Zo, dat ziet er echt prachtig uit, daar kan Murphy nog een puntje aan zuigen!
  PS, het schijnt dat als Murphy het op moet geven, dat alles dan ineens echt heel erg voorspoedig loopt. Dus dat wordt lekker eten na prettig werken!

  Geliked door 1 persoon

 4. Met keukens gaat er altijd wel wat fout. Ik hoor af en toe verhalen, daar sta je versteld van. Bij mij zij een monteur ook: die muur is niet recht. Waarop ik zoiets had van: ja. dus. Al liep er een kronkel in, jullie meten op dus ik ga ervan uit dat alles past. Het viel allemaal wel mee gelukkig, maar het is vaak een hoop gestress. Onze keuken in WO is in één keer goed geplaatst. Maar zelfs het stuk wat we later hebben laten plaatsen klopt niet: de afzuigkap hangt niet recht boven het fornuis. Maar een kniesoor die daar op let….
  Jouw keuken ziet er mooi uit. Geniet ervan.

  Geliked door 1 persoon

 5. En ik, ik dacht dat Murphy een fabel was 😂 Als ik ooit nog een nieuwe keuken wil, bouw ik die zelf wel. “If you want something done right do it yourself.”
  Jouw keuken ziet er prachtig uit en nu moet verder alles goed gaan. Dat moet gewoon.

  Geliked door 1 persoon

 6. Een oud-werknemer heeft bij mij een Ikea-keuken geplaatst.
  Dit gebeurde in mijn afwezigheid.

  Ook hij heeft tegenslagen en verrassingen doorstaan.

  Maar ik geniet al jaren van mijn keuken.

  Dat wens ik jou ook toe.

  Vrolijke groet,

  Like

  1. Thanks.

   Het koken lukt prima in de keuken, dus ik ga ervan uit dat Murphy zich alleen met transport en plaatsen heeft bemoeid…. 😉

   Like

Reacties zijn gesloten.