UWV en afscheid nemen

Eenmaal weer thuis na mijn arbeidsvoorwaardengesprek ging ik aan de slag om de wijziging in mijn werksituatie door te geven aan het UWV. Ik vulde het Wijzigingsformulier Werk gevonden in en gaf daarop aan dat het een contract van 36 uur betreft en dat ik verwacht 3 maanden of langer bij mijn nieuwe werkgever in dienst te zijn. En ik liet de loonheffing met ingang van 17 februari stilzetten.

Eigenlijk ging ik ervan uit dat per diezelfde datum mijn ww-uitkering ook stopgezet ging worden maar toen kreeg ik een bericht met als titel Beslissing: 3 maanden geen sollicitatieplicht.

Inderdaad. Omdat ik ga werken hoef ik de komende drie maanden niet te solliciteren van het UWV. Wel moet ik, net als in de voorafgaande periode van werkloos zijn, deze drie maanden mijn inkomsten doorgeven aan het UWV. Blijkt uit die opgave dat ik minder dan 87,5% van mijn ww-uitkering verdien, krijg ik een aanvulling op mijn inkomen. Verdien ik meer dan 87,5% van mijn uitkering, stopt mijn uitkering. Verdien ik na die drie maanden nog steeds minder dan 87,5% van mijn uitkering, ben ik weer verplicht te solliciteren.

Eigenlijk had ik een melding verwacht dat mijn uitkering met ingang van 17 februari wordt stopgezet. Mijn inkomen is dadelijk echt wel hoger dan 87,5% van mijn uitkering. Ik moet dus (maximaal) drie maanden mijn inkomsten door blijven geven, om van mijn uitkering af te komen. Dit bericht voelt als bureaucratisch geneuzel.

Na even nagedacht te hebben over het bericht drong tot mij door dat ik niet de enige werkzoekende met een ww-uitkering in Nederland ben (bijna was). In augustus 2019 ontvingen 321.000 duizend mensen een ww-uitkering. Met dit soort aantallen heb je het niet meer over persoonlijke regelingen maar over een standaard procedure. Eentje die gevoelsmatig geen overbodige luxe is, want ik ben het afgelopen jaar aardig wat mensen tegen gekomen wiens nieuwe inkomen net op of rond (dus ook lager) 87,5% van hun uitkering ligt. Voor hen is het fijn dat dit vangnet er is.

Ik heb dus een aantekening in mijn agenda gemaakt om, tot ik bericht van het UWV heb ontvangen dat mijn uitkering stop wordt gezet, maandelijks mijn inkomsten door te geven. Als het net zo soepel gaat als de eerste maanden dat ik in de ww zat, heeft de belastingdienst al die gegevens al aangeleverd en hoef ik ze nog slechts te fiatteren. Bijkomstig voordeel. Mocht het onverhoopt niet werken tussen mijn nieuwe werkgever et moi, sta ik nog steeds bij het UWV op de loonlijst. Elk bureaucratisch geneuzel heb zijn voordeel. 😉

9 Comments

    1. Ja, heel fijn. Een collega heeft het blog gelezen en moest er om lachen. Ik zei, had ik het wel, dan had ik vanaf nu elke werkdag een netwerkgesprek met een andere collega.. 😉

      Like

    1. Op zich stelt het doorgeven van je inkomsten aan het UWV niets voor.Je moet er alleen wel aan denken. Gelukkig helpt het UWV mij er aan herinneren …

      Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.