Bullet Journal

Het bullet journal (bujo) bestond nog niet zo lang toen ik met deze planningsmethodiek in aanraking kwam. Als eeuwige lijstjesmaker was ik meteen verkocht. Eindelijk een simpele manier om agenda, taken & notities op één plek op te slaan. Nooit meer zoeken naar die ene aantekening of lijstje en dankzij de integratie met mijn afspraken werd mijn dagplanning een stuk realistischer en soms zelfs haalbaar.

Aan het eind van 2018 liep de ene werkzoekende dag naadloos over in de andere studerende dag. Mijn bujo, ooit een productiviteitstool, begon meer en meer een project an sich te worden. Bij gebrek aan dingen die moesten gebeuren ging ik van alles verzinnen. Begon weekoverzichten te tekenen. Was heel druk bezig met de planner, maar niet met dingen doen. Ik liet mijn bujo los en kocht een kant en klare agenda. Eentje met een maand en een dag overzicht.

Nu hoefde ik niet meer te tekenen maar ik bleef dingen verzinnen om te doen. Was ooit de taak poetsen voldoende, ineens werd poetsen een hoofdtaak met daaronder de verschillende acties en onderdelen van mijn huis. Ik hoefde niet bang te zijn het overzicht kwijt te raken, want er was niets om kwijt te raken en de pagina’s bleven grotendeels leeg. Dus kocht ik voor 2020 een agenda die voorzien was van een maand en een weekoverzicht. Tijdens de verbouwing gebruikte ik dat ding nauwelijks, behalve om sollicitatieactiviteiten te noteren. Toen ik eenmaal werk had, bleek de agenda voor mij niet te functioneren. Afspraken in de agenda en digitaal, taken digitaal, aantekeningen in een apart schrift. Binnen drie weken was ik het overzicht kwijt.

Hoewel ik het zonde vind van mijn agenda, heb ik het bujo weer van stal gehaald. Alles in één schrift, zowel mijn privé als mijn werkleven handig bij elkaar. Want schrijven is beklijven voor mij. Typen kan ik blind, maar schijnbaar slaan mijn hersenen de informatie dan niet op.

NB. Voor de kenners: ik hanteer grotendeels het systeem zoals Ryder Carroll (link in de eerste alinea) het systeem heeft bedacht. Het decoreren van een planner/bujo is aan mij niet besteed. Het bijhouden van diverse habits eigenlijk ook niet. Het bijhouden van mijn bujo is daardoor een fluitje van een cent en neemt gemiddeld 5 minuten per dag in beslag.

7 Comments

 1. Ik las ergens op een weblog (bij Ilona, denk ik) van iemand die een Pimpelmees-agenda heeft. Aan één kant een week indeling en aan de andere kant ruimte voor notities. Nou heb ik mijn afvinkbare to do-list in mijn agenda staan. Dus, ik heb ook een soort bullet journal, toch? Ik zet er allerlei aantekeningen bij, wanneer ik gesport heb en zo. Ik hoef de boel niet eens niet zelf te versieren want er staan al leuke plaatjes in..

  Like

  1. Ja, dat klinkt naar een bullet journal. Dat is namelijk een rekbaar begrip. Ik gebruikte de methodiek ook in mijn agenda maar maakte de aantekeningen in een apart boek (want de kolommen waren te klein of de hoeveelheid informatie te groot) waardoor ik het overzicht kwijt raakte.
   NB. Het decoratieonderdeel is door anderen aan het systeem toegevoegd, en heel veel gepubliceerd, waardoor mensen vaak denken dat een bullet journal niets voor hen is omdat zij niet artistiek zijn, terwijl kalligraferen en decoreren geen onderdeel van het systeem zijn.

   Like

 2. Op mijn werk heb ik een digitale agenda, voor privé een papieren. Als er werkdingen zijn die ook voor privé relevant zijn, schrijf ik die op. Werkt perfect voor mij!

  Geliked door 1 persoon

  1. Met enige regelmaat. En de digitale agenda gaat ook niet de deur uit. Maar digitaal taken bijhouden… werkt gewoon niet voor mij. En ik heb al 100.000 verschillende apps/lijstjes geprobeerd. Ik ga altijd weer terug naar papier (en vind dat dan stom omdat ik binnen de ICT werk… maar het is niet anders. Ik ben een papier junkie..)

   Like

Reacties zijn gesloten.