Plaatsvervangende schaamte

Ik breng best wel wat tijd schuimend over het net door en stuit soms op berichten die mij laten grijnzen en (diep van binnen) huilen tegelijkertijd. Ik heb het dan over compilatieberichten waar de ‘domste’ tweets van de week, of over een bepaald onderwerp, bij elkaar worden gezet. Twee van die berichtjes staan in mijn geheugen gegrift.
– I heard that they are going to raise the taxes in California. Luckily I just moved to Los Angeles.
I heard that in China it’s now twelve hours later. Makes me wonder why they didn’t warn us about 9/11.

Inderdaad, twee Amerikaanse voorbeelden, maar ook in Nederland wonen mensen waarvan je denkt, die stond niet vooraan toen het gezond verstand werd uitgedeeld. Ik kom deze mensen vooral tegen in het reactiegedeelte onder nieuwsberichten op social media. Meestal stop ik na één of twee reacties hoofdschuddend met lezen, maar gisteren maakte ik de fout verder te lezen. Wellicht omdat het nieuwsbericht mij zijdelings raakt. Corona is namelijk in Venlo aangekomen.

Op een paar uitzonderingen na betrof het vooral nagel ze aan de schandpaal, overgiet ze daarna met pek en veren en jaag ze de stad uit en ze hebben bloed aan hun handen reacties. Het begon met een statement dat het belachelijk was dat de patiënt bij terugkomst uit Italië zich niet meteen had laten testen, ging vervolgens over in Iedereen die zich weigert te laten testen bij de grens tegenhouden.

Nu werk ik weer in de zorg (ver bij de cliënten vandaan) alwaar ik regelmatig een corona-update via het intranet voorbij zie komen, waardoor ik weet dat er pas getest wordt wanneer iemand symptomen vertoond, omdat eerder testen in een negatieve uitslag resulteert. Ik weet daardoor dat iemand meteen na terugkomst uit een risico gebied testen weinig zin heeft. Daarbij is de grens lang, het beroep douanier uitstervend, de hoeveelheid testen en de capaciteit om de monsters te verwerken niet voldoende om de gehele Nederlandse bevolking zonder reden te testen en betwijfel ik of er wel voldoende prikbroeders- en zuster op te hoesten zijn. Oh nee, hoesten mag niet, en met een naald in je hand in je elleboog hoesten is levensgevaarlijk.

Geïntrigeerd las ik verder. Ze testen pas wanneer je symptomen hebt, las ik in de volgende reactie en ik dacht, hoera, iemand die weet waarover zij het heeft. Bij het lezen van de volgende zin verdween mijn jubelstemming. Ik ben pas op vakantie geweest en daar waren heel veel Chinezen, dus wilde ik mij bij terugkomst laten testen, maar mij werd een test geweigerd door de GGD.

Een golf van plaatsvervangende schaamte rimpelde door mijn lijf en maakte dat ik het warm kreeg. Ik las nog even verder. Had ik al geschreven dat de betreffende patiënt in het ziekenhuis van Venlo werkt? Bij de eerste symptomen is deze medewerkster vrijwillig, conform protocol, in thuisisolatie gegaan. Ondanks het feit dat de kans dat deze patiënt het hele ziekenhuis geïnfecteerd heeft daardoor nihil is, kon ik begrip opbrengen voor de lezeres die zich zorgen maakt omdat zij over vier weken in het ziekenhuis moet bevallen. Om de lezeres die zich nergens zorgen over maakte omdat zij de kans klein acht dat Corona door de muur van antibiotica die zij nu moet slikken heen komt kon ik mij slechts hoofdschuddend verwonderen.

Ondertussen zijn er al twee medewerkers van het ziekenhuis ziek en weet ik waar het warme gevoel tijdens de golf van plaatsvervangende schaamte vandaan kwam. Terwijl ik al handen wassend voorzichtig om de hoek keek om Corona te ontwijken, heeft Good Old Influenza, of een familielid, mij van achteren besprongen. Ik zit nu ook in vrijwillige thuisisolatie en word door Zoon begroet met de woorden Hallo ziektekiem, blijven wij wel even op afstand?

Wat ik eigenlijk wil zeggen: je zorgen maken is prima, maar een beetje fact checken kan geen kwaad. Scheelt enorm in paniek, pek en veren.

20 Comments

 1. Lekker dan. Beterschap! En dat kind van je… Geen zakgeld, computer afpakken en huisarrest. Tenzij hij moet werken natuurlijk.

  Like

 2. O jij doet dat ook, ik vraag me wel eens af of die mensen een makkelijker leven leiden. Ik ging vandaag naar de supermarkt voor een ruime weekvoorraad en het was zo druk met mensen onderweg dat ik denk dat de supermarkten vandaag leeggekocht zijn. Zeven dagen geen sociale contacten, volgens mij hadden ze het nog duidelijker moeten maken voor die simpele zielen hier. Je weet dat je een leuke zoon hebt he, hij heeft zeker weten jouw humor.

  Like

  1. Ik ben vandaag toch even de boodschappen gaan doen. Met een boog om iedereen heen gelopen, maar toch.
   Sommige rekken waren inderdaad behoorlijk leeg. Niet de rekken die een uitgebalanceerde maaltijd opleveren, dat dan weer niet.
   En er stonden mensen ruzie te maken met de puber van de klantenservice omdat hij bij het geven van de bonnetjes per ongeluk hun hand had aangeraakt.

   @Hij is inderdaad leuk..

   Like

 3. Beterschap Rianne. Tijd om weer op OA te komen kijken misschien? 😉

  Like

  1. Voor nog meer plaatsvervangende schaamte? Of is het daar enorm veranderd sinds vorig jaar euh…. wanneer ben ik eigenlijk vertrokken? Best al lang geleden weet ik, maar hoe lang??

   Like

  1. Net mijn leidinggevende aan de lijn gehad. ‘Doe het rustig aan en ziek goed uit, en hopelijk zien we elkaar dinsdag weer (hij gaat een paar dagen weg). Zo niet, dan hebben we contact.
   En ik denk, net begonnen en nu al ziek, ik ga wat horen… Maar nee.
   Weer flabbergasted…

   Geliked door 1 persoon

 4. Ik kom eigenlijk zelden nog op twitter maar vandaag twitterde ik dit:
  Kunnen al die beste stuurlui niet iets anders gaan doen? Bij voorkeur iets constructiefs. #paniekzaaien #onwarebeweringenretweeten #professionalslastigvallen #metwelkdoel

  En opmerkingen op facebook zijn vaak zo ongelooflijk dom (en vooral ook egoïstisch).

  Like

  1. Ik heb Twitter al weer een tijdje geleden verlaten maar kan mij helemaal vinden in je tweet.
   Eigenlijk vind ik het niveau van reacties op Facebook niet zo gek veel lager dan op Twitter of elders (ik zie het zelfs op LI gebeuren) op het net. Het internet, re reageren vanachter een schermpje, lijkt het slechtste in sommige mensen naar boven te halen.
   Wat dat betreft ben ik nog steeds blij verrast vanwege de nuancering in blog reacties.

   Like

 5. Beterschap, Rianne! Je moet maar denken: liever even wat lichamelijke ongemakken dan zo’n permanent mentaal gebrek… Veel hardnekkiger is dat 😉

  Like

 6. Hè getver… beterschap! Heb overigens ook even plaatsvervangend zitten tttssss-en over zoveel domheid, racisme, onbenulligheid enzovoort.

  Like

  1. Twee en een halve week [smilie met igen die uit hun kassen springen]…Ik duim dat ik een neefje of nichtje heb opgepikt..

   Beterschap btw.

   Like

   1. Ik was naar de huisarts gegaan omdat ik dacht dat ik longontsteking had. Nee, griep. Duurt drie weken. Nou, aanstaande zaterdag heb ik een bijeenkomst. Eens kijken waar ik dan mee thuis kom 😉 Dankjewel.

    Like

    1. Grinnik. Misschien voldoende om mee te kwartetten. Of te Zwarte Pieten… Maar dat laatste spelletje zal tegenwoordig wel in de ban zitten…

     Like

Reacties zijn gesloten.