Lichaamstemperatuur normaal?

Volgens Wikipedia is de normale lichaamstemperatuur van een mens 37 graden. Afhankelijk van het moment van de dag licht de lichaamstemperatuur lager of hoger. Tussen 3 en 5 ś-nachts kan de temperatuur terugzakken naar 35,5 tot 36 graden, aan het einde van de dag oplopen naar 37,5 graden. Alles tussen de 37 en 38 graden wordt verhoging genoemd (waardoor iedereen aan het eind van de dag verhoging heeft) en alles boven de 38 graden is koorts.

Buiten dat de lichaamstemperatuur van moment tot moment verschilt, verschilt deze ook per persoon, speelt leeftijd een grote rol om over de gebruikte thermometer/meet methode nog maar te zwijgen. De normale lichaamstemperatuur is niet meer dan de grote gemene deler. Om vast te stellen of je koorts hebt, is het daarom van belang dat je weet wat je normale waardes zijn. Iets wat heel veel mensen niet weten, want ja, waarom je temperatuur opnemen als daar geen reden toe is.

Dankzij een vervelende aandoening een jaartje of 32 geleden, weet ik het wel. Ik behoor tot het koudbloedige deel van de bevolking. Zelfs aan het einde van de dag haal ik de 37 graden zelden. Met andere woorden: haal ik in de ochtend de 37 graden, dan heb ik verhoging. Een feit waar ik de ene keer wel rekening mee houdt, maar een andere keer graag onder het tapijt schoffelen, omdat er leuke dingen op het programma staan waar ik graag bij wil zijn of omdat ik gevoelsmatig lang genoeg thuis heb gezeten.

Waarom ik dit vertel: Ik ben vast niet de enigste persoon in Nederland met een normale lage lichaamstemperatuur. En zo zullen er ook mensen zijn met een normale hoge lichaamstemperatuur. Zeker op momenten zoals nu, wanneer aangeraden wordt zelfs met verhoging thuis te blijven, is het handig om te weten wat je normale lichaamstemperatuur is. Hang je altijd een graadje onder de 37, dan is 37 verhoging. Zit je altijd rond de 38, dan is 38 in dit geval geen verhoging.

Waarom ik bovenstaande schrijft. Ik was net blij dat ik nog maar iets boven de 37 graden zat. Totdat ik mij realiseerde dat ik normaal rond of net onder de 36 hang. Die 24 uur koortsvrij zijn om weer te gaan werken, zit er voor vandaag al niet meer in. Djuh!

Gelukkig is thuiswerken momenteel geen vies woord! 😉

Weet jij wat jouw normale lichaamstemperatuur is?

13 Comments

 1. Mijn bloeddruk is altijd veel te laag. 55/95 Maar voor mij weer heel gewoon.
  Ga maar op je gevoel af!
  Liefs en beterschap ♥

  Like

  1. Zo laag is mijn bloeddruk niet (tenminste, toen ik jonger was dan nu) maar niet veel hoger. Dus toen mijn bloeddruk tijdens de zwangerschap normaal was, was-ie eigenlijk te hoog. Wat niet weet, wat niet deert, en het is allemaal goed gekomen. Ook met Zoon.

   Like

 2. Ja, ik had ook altijd – of in ieder geval de laatste jaren waarin ik die temperatuur nog wel eens opnam – een extreem lage temperatuur. Trage schildklier. Nu (overgang?) vóel ik snel heel warm, voor mijn doen, maar eigenlijk geen idee wat mijn normale temperatuur is. Maar als je koorts heb weet je het meestal ook wel zonder thermometer.

  Like

  1. Klopt… Maar soms check ik het en dan zegt de thermometer: niets aan de hand.. 😉 Dus wel, denkik dan…

   Like

 3. Ik ben het tegenovergestelde van jou en ja ik weet wat normaal is, maakte er vroeger al gebruik van in een warm lokaal tegen de radiator en daarna ziek naar huis.

  Like

 4. Nee, ik heb geen idee. Niet heel warm denk ik, haha!
  In principe wordt er in de zorg eigenlijk wel altijd van uitgegaan dat je koorts heb bij een temperatuur van 38 graden (rectaal gemeten).

  Like

  1. Vraag me af hoeveel meer mensen er zijn zoals ik (ze bestaan, dat weet ik) … Krijg je soms toch een verkeerde diagnose. Net zoals de verloskundige er pas na de bevalling achter kwam dat mijn bloeddruk wel degelijk opgelopen was tijdens de zwangerschap. De bloeddruk was keurig voor Jan en Alleman, maar in vergelijk met mijn normale bloeddruk, fors hoger.

   Like

Reacties zijn gesloten.