Even iets minder groen en de geur van herinneringen

Sinds een klein jaar was ik met zogenaamde wasnoten en op lage(re) temperatuur. Een milieuvriendelijke manier van wassen. Voor zover wassen milieuvriendelijk is. Toen kwam covid-19 om de hoek van de deur kijken. Gebruik papieren zakdoekjes, adviseert het RIVM, en hoest in je elleboog. Uit principe, en omdat ik 100 zakdoeken uit de erfenis van Pap en Mam heb meegenomen, gebruik ik geen papieren zakdoekjes. Ik hoest wel in mijn elleboog, dus helemaal rebels ben ik niet.

Dankzij die grote hoeveelheid zakdoeken kan ik na elke snotterbui een schone zakdoek pakken en doe dat ook braaf. Met pijn in mijn groene hart was ik die zakdoeken, samen met al die handdoeken die er dankzij al het handen wassen doorheen vliegen, op 60 graden. Ik wil wel dat die kleine etterbakkies het leven laten. Alleen, mijn kleding vind het niet leuk om op 60 graden gewassen te worden. Om toch zeker te zijn van mijn zaak heb ik ook, hoe schandelijk, een vervuilend wasmiddel in de vorm van Ariel pods in huis gehaald.

Gisteren heb ik voor het eerst met zo’n ding gewassen. Mijn fris ruikende huis werd gedrenkt in het goedkope, en zware parfum van het wasmiddel. Je zou er ziek van worden. Wat je ook wordt wanneer je zo’n pod opeet, maar dit terzijde.

De was hing net op het rek te geuren toen Zoon ging douchen. Hij snoof eens diep en zei melancholisch, Het is net of ik weer bij de wok werk. Daar kleden wij ons om in het washok waar het net zo rook als de kamer nu. Na het douchen was hij een beetje chagrijnig. Nu heb ik zin om te wokken, en daar kunnen we de eerste tijd niet naar toe! BALEN!!

Het leven is soms hard.

17 Comments

 1. Ik kan zeer slecht tegen luchtjes en hoe duurder het merk hoe erger het wordt. Lekker kind heb je, die maakt zich ook niet druk he.

  Like

  1. Een beetje. Maar dat is alleen maar gezond denk ik. Hij valt niet in de categorie ik doe lekker waar ik zin in heb en na mij de zondvloed.

   Like

 2. Ik vind het juist lekker ruiken. Doet me denken aan mijn kindertijd. De kookwas pruttelend op het fornuis. Zalig!

  Like

  1. Ik vermoed dat het met name het deeltje wasverzachter is waarvan ik denk, laat maar gaan.
   Vandaag rook het gevoelsmatig al minder ster dan van de week… Dus het went snel.

   Like

  2. PS. Mijn moeder had al een wasmachine toen ik klein was. Wel met zo’n wringer ding en een losse centrifuge,, dus geen herinneringen aan kookwas op het fornuis.

   Like

 3. Zowat iedere dag was ik nu weer een was op 60graden, ook ik gun die ‘beestjes’ geen leven, vandaar. Geen pods, geen wasverzachter, en het liefst buiten laten drogen.

  Like

  1. De was hangt nu buiten. Nog 18 pods te gaan. De volgende was een podloze. Die hangt vanavond waarschijnlijk binnen.

   Like

 4. Oh heerlijk! De dag met een schaterlach beginnen… Dat soort associaties heb ik ook last van 😀 Maar even serieus: kun je niet gewoon een (oude) pan met water op je nieuwe kookplaat zetten met al die zakdoekjes erin en alleen dat koken? En je andere was gewoon met de wasnoten doen? Want die geur van wasmiddel… ik ga daar ook van over mijn nek inmiddels…

  Like

  1. De tweede was hang die met pods is gewassen hang ik dadelijk buiten op. Nog 18 te gaan, en dan zijn die dingen op en is het weer wasnoten tijd. Alleen de temperatuur is vast ook voldoende om die beestjes te killen…

   Geliked door 1 persoon

 5. Oh ik vind de geur van pasgewassen was dat hangt te drogen juist heerlijk. Wel wanneer het gewassen is met wasverzachter. Die nieuwe van Lenor, zalig!!

  Like

  1. Ik gruwel van wasverzachter… en dat spul zit nu ook in de pods… Een combinatie van weet ik veel wat voor zooi allemaal. Er staat weer een was te draaien met dat spul. Gelukkig is het droog, dus ik denk dat ik die straks buiten ophang. Het is mijn kuchje toch te fris om buiten te zitten.

   Geliked door 1 persoon

 6. Ik vind zowel de katoenen zakdoeken als de papieren versie veel te dun voor de meeste mensen om in te snuiten als je ziet of denkt te kunnen horen wat ze produceren. Hun handen worden nog nat van de snot die door de zakdoek heen druipt. Zij zouden in handdoeken moeten snuiten.

  Like

Reacties zijn gesloten.