Leuker kunnen we het niet maken

Maandagavond 2 maart vulde ik mijn belastingaangifte 2019 in. Waar ik al bang voor was bleek te kloppen. Ik heb in 2019 ietsjes teveel belastinggeld ontvangen en mag € 230 euro terugbetalen aan de schatkist.

Omdat ik toch bezig was, vroeg ik diezelfde avond met terugwerkende kracht zorgtoeslag over 2019 aan. De uitkomst van die aanvraag overtreft het aan de belastingdienst terug te betalen bedrag ruimschoots. Ik vroeg heel bewust geen zorgtoeslag 2020 aan. Ik ben weer aan het werk en mijn inkomen is dusdanig dat ik geen recht heb op zorgtoeslag.

Vorige week ontving ik een mailtje met de melding dat er een berichtje voor mij klaarstond op Mijn Overheid. Dat klopte. Met een schuin oog las ik beschikking en logde snel in op Mijn Toeslagen. Daar stond inderdaad een beschikking; die voor 2020. Waar ik niet om had gevraagd. Ik wijzigde acuut mijn jaarinkomen 2020 en wist, nu komt de beschikking uit op €0. Probleem opgelost!

Dacht ik.

Gisteren werkte ik mijn budget bij. Ik logde in bij mijn bank en dacht, dat totaalbedrag kan niet kloppen. Het klopte wel. Met een gevoelsmatig ongekende slagvaardigheid heeft de belastingdienst, afdeling toeslagen, een voorschot op de zorgtoeslag over het eerste kwartaal overgemaakt. €416! Een blik op Mijn Toeslagen leert dat de wijziging nu wel is verwerkt, en dat er een nieuwe beschikking klaarstaat ter hoogte van het bedrag €0. Het wachten is op de brief met de benodigde gegevens om het geld terug te storten. Tot die tijd staat het geld geparkeerd binnen het budgetpotje ‘foutief overgemaakte zorgtoeslag’.

Ondertussen is de beschikking voor 2019 ook gereed en is het wachten tot dat bedrag wordt overgemaakt. Daarmee is mijn ‘belastingschuld’ meteen vereffend. Sterker nog, er blijft dan nog genoeg over om het potje ‘Medisch Onvergoed’ vol te laten lopen, en alvast (een deel van) het eigen risico 2021 te reserveren.

Eind goed, al goed. Al voelt dat geschuif van geld van de broekzak naar de vestzak en weer terug wel als enorme tijd- maar vooral geldverspilling. Leuker kunnen we het niet maken. Makkelijker schijnbaar ook niet.

8 Comments

 1. Ooit ook eens zoiets gehad met een bedrag van rond de € 1000,-. Ik hield het apart natuurlijk want ik wist dat het terug moest. Toch een paar dagen gedroomd ‘Stel dat ze het niet gemerkt hebben…’. Maar dat hadden ze wel.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ja… en dan denk ik aan de mensen die hun financien wat minder op orde hebben, en aan het eind van 2021 ineens de zorgtoeslag 2020 (4 x het genoemde bedrag) terug moeten betalen en dat geld niet meer hebben…

   Like

 2. Je bent sneller dan het licht… en dat kan de Belastingdienst niet hebben joh… (petje af hoor. Ik snap van al je geschuif niks. Als je het zelf nog maar snapt… 😉 )

  Like

  1. Gelukkig wel. Nu de belastingdienst nog. Zo stom dat je van de ene wat krijgt, bij de ander wat terug moet betalen, en dat dat allemaal via verschillende stromen gaat. Misschien omdat zij het anders zelf niet snappen.

   Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.