Thuiswerken: rozengeur en maneschijn of..?

De afgelopen jaren heb ik met enige regelmaat lijstjes onder ogen gekregen waarin met name de enorme voordelen van thuiswerken uit de doeken wordt gedaan. Je eigen werktijd indelen, tussendoor de vaatwasser uit of in ruimen of knuffelen met de kat, zo uit je bed achter de laptop rollen en ongekende rust om uren aan een stuk geconcentreerd aan iets te werken. Oh, en betere koffie dan op het werk.

Ondertussen ben ik begonnen aan thuiswerk week nummer drie en neem van mij aan, it ain’t no picknick, dat werken vanuit huis. Vanaf acht uur moeten collega en ik telefonisch bereikbaar zijn. Om een mogelijke eerste beller niet te lang te laten wachten, moeten wij dan al ingelogd zijn op het bedrijfsnetwerk. Zittend aan de keukentafel op een niet ergonomisch verantwoordde stoel beginnen wij de dag met een beeld bel afspraak. Even de dag van gisteren bespreken en het werk verdelen. Ik ben tot veel in staat, maar op het moment van die eerste afspraak ben ik gewassen en aangekleed.

Dus niks zelf bepalen wanneer ik begin en het maakt niet uit of ik nog in pyjama rondwandel.

Zodra wij onze dag door hebben gesproken kunnen we aan de slag met een vollopende mailbox en een overspannen rinkelende telefoon. Die rust valt dus wel mee. Aan de vaatwasser activiteiten en het katten knuffelen kom ik niet toe. Het eerste heb ik aan Zoon uitbesteed (ziek thuis met een hoestje maar niet niet zo ziek dat hij hulpbehoevend is geworden), en het tweede is een schier onmogelijke opgave aangezien er hier geen poezenbeest rondloopt.

En wanneer je net helemaal in een onderwerp bent gedoken zegt mijn outlook agenda ping, en is het tijd voor een beeldbel afspraak met de hele afdeling, een deel van de afdeling, één collega die nu iets moet weten. Of de telefoon rinkelt.

Nou ja, al dat beeld- en gewoon bellen heeft één enorm groot voordeel. Ik las zondag op LinkedIn dat er bedrijven zijn waar de medewerkers elk uur een selfie naar de baas moeten appen als bewijs dat zij aan het werk zijn. Gezien alle beeldbel afspraken en de enorme output die wij momenteel produceren, zit dat wel snor.

Het moge duidelijk zijn. Ik mis het werken op locatie. Alleen de koffie mis ik niet. 😉

22 Comments

 1. Ondanks dat het hem 5 uur reistijd scheelt mist mijn man het werken op locatie ook warempel. Dat had ik niet verwacht. Hij mist zijn collega’s en ook wel het fietsen naar het station.

  Like

 2. Stap 1 om het beter te maken is natuurlijk de aanschaf van een kat. 🙂
  Ik werkte al wel eens thuis en vond dat heel fijn. Maar nu dus de helft van de tijd thuis en de andere helft alleen op kantoor. Ik heb een mooie werkkamer (mijn girlcave) en dat is wel fijn. Maar ik mis mijn collega’s wel. Het is bizar rustig op mijn werk. Dus ja, ik ruim de vaatwasser uit en knuffel met de kat. Stilte voor de storm is het want wij moeten vanaf volgende week de kredietaanvragen van zzp’ers verwerken. Dus dan kunnen we aan de bak. Dat beeldbellen vind ik vreselijk overdreven. Tenzij je iets moet laten zien, kun je net zo goed gewoon bellen. Het leidt alleen maar af, al die achter mijn collega’s langs lopende kinderen. En gisteren zat ik eigenlijk alleen maar te bekijken wat collega M in de kast achter haar had staan. Ik zie de noodzaak er niet van. Maar ik zit tegenwoordig wel netjes aangekleed achter mijn computer.

  Like

  1. Collega en ik werden tot gisteren nog ingewerkt, en moeten vanaf nu elkaar helpen en dan is het fijn dat je niet alleen elkaar kunt horen (en soms zien) maar ook heel makkelijk elkaars openstaande documenten kunt bekijken zodat je echt samen met één ding bezig kunt zijn.
   Bovendien is het bellen met beeld handig omdat een van ons altijd telefoondienst heeft en je dan kan zien wanneer de ander uitgebeld is.
   Bij grote vergaderingen komt eigenlijk alleen de manager live in beeld. De rest beperkt zich tot de foto met initialen waarbij je dan even de camera en microfoon aanzet wanneer je wat wilt zeggen.
   Ik vind die achtergrond en die kinderen eigenlijk wel grappig. En houd mijn huis nu een beetje opgeruimd… Want ja.. Stel dat…

   Like

  2. Ps. Ik ben allergisch voor katten. Zwaar allergisch. Met zo’n beest in huis kom ik nooit meer van mijn hoestje af.

   Like

 3. Het heeft voor-en nadelen vind ik…. Maar ik kan enorm genieten van de voordelen 🤣🤣, een goeie mix is ideaal. 2 dagen thuis, 3 op kantoor…

  Like

 4. Zo leer je elkaar iid wat beter kennen door de privé omstandigheden maar verder zou het mij ook niets lijken. Ieder uur een selfie, wat kunnen sommige mensen toch wantrouwend zijn zeg.

  Like

 5. In mijn vak is thuiswerken er sowieso niet bij, wel werk van thuis daar doen maar dat hoeft de baas dan weer niet te weten.

  Like

  1. Ik probeer die twee levens gescheiden te houden. Op het werk lukt mij dat aardig, thuis wat minder. Sprintje trekken naar het toilet en zo. Vandaag heb ik Zoon even de telefoon in zijn handen gedrukt. Neem maar op met ‘de secretaresse van.. ‘ zei ik en ging even rustig zitten.

   Like

 6. Die selfie per uur vind ik echt bizar! Ik ben wel blij dat ik in de studeer- annez logeerkamer kan werken ipv dat het in de woonkamer moet.

  Like

  1. Ik zit in de woonkamer. Aan de eettafel. En dacht voordat ik een baan had gevonden na over een klein bureau met goede stoel in de huiskamer. Als werkplek. Zodra de huiskamer klaar is (half april verwacht ik dat) ga ik passen en meten. Ik heb het (gevoelsmatig) verdiend.
   Wat mij er aan doet denken om maar eens te beginnen met het aanschaffen van een laptop standaard zodat het scherm wat omhoog komt…

   Zwaait nog even en surft naar meneer bol…

   Like

 7. Mijn man werkt iedere woensdag thuis en dat beviel ‘m uitstekend. Heel de week thuiswerken is weer een ander verhaal. Van mij mag ook best weer een dag naar de zaak, haha.

  Like

  1. Een dag in de week lijkt mij wel wat. Lekker in pyjama achter de laptop, was draaien als het mij uitkomt…
   Maar dit… brrrrr …
   Niet dat ik mij niet amuseer, maar toch.

   Like

 8. Elk uur een selfie naar de baas sturen? Dat méén je niet! Ik zou een andere baas hebben gezocht, als de mijne ooit zoiets had verlangd… Maar verder lijkt het me best wel gestress zo, thuis, ja. Thuiswerken is leuk als jij zo’n beetje de enige bent, maar als iedereen het doet (moet) wordt het een ander verhaal…

  Like

  1. Klopt. Al zitten er ook voldoende leuke kanten aan. Ik weet ondertussen hoe de honden van collega er uitzien, en wij hebben beide ‘kennis’ kunnen maken met elkaars kinderen, als die weer eens voorbij (en in beeld) lopen. Dat komt er in een normale werksituatie wat minder van.

   Geliked door 2 people

Reacties zijn gesloten.