Kijk eens wat vaker naar de kip en het ei

Persoonlijk heb ik weinig moeite met het feit dat ook de kappers hun zaak hebben moeten sluiten. Ik ga ongeveer driemaal per jaar naar de kapper. Dat ik mij zorgen maak over de financiële situatie van kappers in het algemeen en mijn favoriete kapster in het bijzonder is een ander verhaal. Ik duim dat mijn kapster de corona crisis persoonlijk en financieel overleeft, en heb mij al voorgenomen aansluitend aan de crisis eens wat vaker in die verrekte spiegel te kijken.

Ik weet ook dat het voor anderen een stuk lastiger is om even geen toegang tot de kapper te hebben. Korte kapsels verliezen hun spunk, gekleurde kapsels gaan grijze scheidingen opleveren en voor sommige mensen is het watergolf momentje hun enige uitje voor die week.

Goed. De kappers zijn gesloten. Ook hier in de regio. Toen las ik een krantenberichtje (op Facebook). Een kapper in T had zich niet aan de regels gehouden. De voordeur zat dicht, maar de achterdeur stond open. Voordat het ‘ontdekt’ werd, had de kapper een twaalftal klanten ‘geholpen’. Heel Facebook sprak er schande van. Vergunning intrekken, las ik. Nooit meer mogen werken. Spelen met het leven van anderen. Aanklagen voor poging tot doodslag.

Best wel heftig. En ik dacht…

Waarom heeft niemand het over die klanten die ondanks het verbod toch het aanbod om geknipt, gekleurd, gewatergolfd te worden hebben aangenomen. Dat schreef ik dus ook. Via de like-knop kreeg ik bijval. Het was wachten op de eerste reactie. Die kwam. Ik zag het verkeerd. Als de kapper niet open was geweest, waren deze mensen niet in de verleiding gekomen om naar de kapper gegaan. Mijn reactie was simpel. Als de klanten niet vragen of ze langs mogen komen, komt de kapper niet in de verleiding open te blijven.

Inderdaad. Een kip en het ei discussie. Vraag en aanbod. Eén ding is mij duidelijk. Zowel kapper als klanten hebben zich niet aan de regels gehouden en dienen even zwaar gestraft te worden. Iets met iedereen over een kam scheren.

Hoe vaak ga jij naar de kapper en komt door corona je kapsel in gevaar?

26 Comments

 1. Hier heeft Dochter 1 gisteren ook de tondeuse gebruikt (om een duur kapsel van 2 maand geleden rigoureus te kortwieken ;-}) Het resultaat heb ik nog niet mogen zien (zolder, 17, volledige puberarij) maar ik heb me voorgenomen om op mijn tong te bijten. Wat je zegt, wat Villasappho zegt, er zijn nu belangrijkere dingen. En ze heeft in elk geval geen noodlijdende kapper in de verleiding gebracht om een uitzondering te maken 🙂

  Like

 2. Ik denk dat de kapper aan zichzelf moet denken en niet bezwijken onder de druk van klanten die dat niet doen. Zodra het mooi weer wordt groeit mijn haar enorm, het ziet er nu al niet meer uit. Maar ik vind mijn haar bij lange na niet zo belangrijk tegenover wat er gaande is. Lijkwagens in mijn straat voor deuren waar jonge gezinnen wonen. Ik mag hopen dat iedereen over een paar maanden met een lelijk kapsel opgelucht adem kan halen.

  Like

 3. Ik ben het met je eens. Mijn zussen wilden ook gewoon een afspraak plannen met hun thuiskapster (en dan mijn moeder ook meteen mee nemen. Grrr). Gelukkig was de kapster wijzer. Ik wilde overigens nét naar de kapper gaan. En toen gingen ze dicht. Nou ja, ik doe wel een staart in.

  Like

 4. Ik gebruik nu al weer iets langer een tondeuse.

  Maar voor de mensen die nu gedwongen hun inkomsten kwijt zijn blijft het een moeilijke tijd.

  Hoe zij en wij deze Corona crisis moeten gaan overleven blijft een zorgelijke zaak.

  Bezorgde groet,

  Like

 5. Mensen oordelen veel en veel te snel. Je kunt er voor kiezen om gewoon je mening voor je te houden. Wat zou dat veel schelen zeg (al doe ik dat nu natuurlijk ook, ik bedoel uiteraard harde en kwetsende meningen).
  En verder heb ik toch wel een probleem: ik heb een kort kapsel en dat zou vandaag geknipt worden (en het is nu al zo lang!!!). Over een maand ziet het er helemaal niet meer uit.

  Like

  1. Ik weet het… Voor mensen met een kort kapsel is deze maatregel een ramp. Nou ja, niet leuk. Voordeel is wel dat je over vier weken eventueel voor een andere coupe kunt gaan omdat er net iets meer lengte is dan anders. Maar goed, is natuurlijk een voordeel van lik me vestje, maar je snapt wat ik bedoel.
   Ik bekijk de wereld ondertussen van onder een scheve pony. Dus de kapster heeft echt wat doen als we weer mogen gaan.

   Like

 6. Goed dat je even een ander perspectief schetste op die FB pagina. Het is bij uitstek een plek waar mensen elkaar napraten en stoppen met zelf nadenken.

  Wat betreft mijn eigen kapsel… ik denk dat ik in mijn hele leven ongeveer 10 keer een kapper bezocht heb. In 2019 ging ik er twee keer naartoe en haalde ik mijn gemiddelde dus flink omhoog. Maar goed dat ik dat gedaan heb, denk ik nu… 😉

  Like

 7. Omdat ik een kort kapsel heb, ga ik om de vijf weken. Dan laat ik ook gelijk de uitgroei verven. Voorlopig kan dat dus niet meer, maar het is nou eenmaal niet anders. Ik zal niet de enige zijn die er straks met langer haar bijloopt.

  Like

    1. Ach… Ooit, in de jaren 80, gingen alle dames in de wijk waar ik woonde naar dezelfde kapster. Die kon twee modellen knippen… Coupe Fout en Coupe Generalenbuurt .. Beide leken nergens op.Maar zij was goedkoop.

     Like

 8. Het is toch ook om te janken hoe mensen (op sociale media) soms reageren, lekker vanuit de luie stoel eigen rechtertje spelen. Of, erger nog, nsb’ertje: anderen ‘aangeven’. Ik kan hier zo boos om worden he… Over het algemeen zijn dat mensen die zelf nooit in de spiegel kijken, maar altijd klaarstaan met hun oordeel over een ander. Bah. Maar jij hebt goed gereageerd. Denk ik. Want het is inderdaad kip en ei. Som gaat de vraag aan het aanbod vooraf, maar over het algemeen bestaat onze maatschappij uit (door) het creëren van aanbod, waarna vraag (en daarna soms verslaving) ontstaat.
  En manlief haalt eens in de drie weken de tondeuse over mijn hoofd (en ik bij hem). Coronaproof, en windproof 😉
  De kleine middenstand heeft weinig aan ons niet-consumeerders… dat was al zo, en dat blijft zo 🙂

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik ben ook niet echt geschikt om de middenstand een lift te geven. Als ik iets nodig heb zal ik het echt wel bij een plaatselijk bedrijf bestellen, maar dan moeten ze het wel hebben.
   Maar meer consumeren omdat… echt niet.

   Geliked door 1 persoon

 9. Hoe vaak ga ik naar de kapper? Tja, elke maand knip ik zelf mijn pony. De laatste keer dat ik naar de kapper ben geweest is zeker zo’n 6 jaar geleden. Toen heb ik mijn haar gedoneerd. Sindsdien groeit het weer lekker door. Wanneer ik de tijd rijp acht gaat het weer gedoneerd worden.
  Met kort haar ging ik elke drie maanden.

  Like

  1. Ik heb mijn pony van de week ook zelf even geknipt. Een beetje scheef maar een kniesoor die daar op let.

   Like

 10. Ik ga ongeveer 1 tot 2 keer per jaar, dus mijn haar is vrij coronaproof. In geval van nood kan ik het altijd opsteken.

  Geliked door 1 persoon

 11. Ik ga eigenlijk maximaal 2/3 keer per jaar. Ben net een paar weken geleden geweest, dus ik kan met mijn halflange ongeverfde haar nog heel lang vooruit. Verder ben ik het helemaal eens met jou!

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.