Ga niet onnodig naar buiten

Back in the eighties, toen ik op mijzelf ging wonen, zette ik mijn huis vol met planten. Binnen no time waren ze allemaal dood. Ook de tweede serie overleefde mijn manier van verzorgen niet en na de derde serie gaf ik het op. Planten en ik gaan niet samen. Net zo min als vissen. Die gingen ook sneller dood dan ik ze kon kopen.

Iets meer dan twee jaar geleden kwam mijn moeder, samen met haar groene vingers, te overlijden. Hoewel SchoonZus en ik bij het leegruimen van haar appartement heel rigoreus te werk gingen, konden wij het niet opbrengen Mam’s orchideeën in de container te laten verdwijnen. Er verhuisde er twee mee naar mijn huis. Ik nam ook het gietertje van Mam mee. Ook orchideeën schijnen water nodig te hebben.

De orchideeën staan nu al meer dan twee jaar te bloeien. Telkens wanneer ik denk dat er een afscheid aankomt, verschijnt er een nieuwe knop of zelfs een nieuwe tak. Alleen dat gietertje. Onooglijk (doorschijnend plastic) met een neiging tot ‘lekken’. Er lag altijd meer water naast dan in de pot. Tijdens de renovatie besloot ik dat het tijd werd dat het gietertje ook vervangen werd. IKEA heeft een leuk exemplaar. Vooruitlopend op mijn IKEA bezoek schonk ik het gietertje van Mam alvast aan een goed doel, en vergat tijdens mijn IKEA bezoek het gietertje te kopen.

In afwachting van een volgend IKEA bezoek wordt de fluitketel eenmaal per week tot gieter gedegradeerd. Ik werd ziek, en toen ik weer beter was zei de Minister President, Ga niet onnodig naar buiten. Dilemma! Ik vind een gieter onnodig maar mijn planten denken daar heel anders over. Bovendien knoei ik al water gevend met het fluitketeltje nog erger dan met Mam’s gietertje. Als ik niet beter wist, zou ik zeggen dat het geknoei niet aan de gieter lag maar aan mij. 😉

Zaterdagochtend ging het water geven weer he-le-maal mis. Waterballet pur sang. De hoogste tijd om een gietertje aan te schaffen. Ik weet dat ik bij IKEA kan bestellen, en dat PostNL nog steeds pakjes bezorgd, maar toch. Die optie wil ik open houden voor echt noodzakelijke dingen.

Een uurtje later ging ik boodschappen doen. Dat valt niet onder de categorie onnodig naar buiten. Als ik maar 1,5 m afstand houd. Bij de AH XL aangekomen kreeg ik een brainwave. In het overdekte winkelcentrum zijn ook een aantal andere winkels te vinden. De Casa was gesloten, maar Blokker was wel open. Een afwasborstel, bord, kom en gietertje later stond ik weer buiten en kon ik de echte boodschappen gaan doen.

Nee, het ding is niet zo mooi als de IKEA gieter, en helaas van (gerecycled) plastic. Maar het groen met grijs accent past mooi bij de inrichting van mijn huis en… hij knoeit niet tijdens het water geven. Lag het dus niet aan mij maar echt aan het materiaal wat ik tot nu toe gebruikt heb.

9 Comments

 1. Je kreeg een brainwave (-: Je hebt een goede daad verricht door boodschappen bij de lokale winkels te kopen. En die twee orchideeën zijn gewoon buitengewoon bijzonder.
  Leuke foto’s!

  Geliked door 1 persoon

  1. Thanks. Ik probeer inderdaad zoveel mogelijk lokaal te kopen. Een aantal winkels in het centrum hebben zich georganiseerd middels een website en fietskoeriers. Kopen en dezelfde dag in huis… Zonder onnodig contact.

   Die orchideeën zijn inderdaad erg bijzonder al heb ik het idee dat ze zo onderhand op hun laatste benen lopen. Maar dat heb ik al eens eerder gedacht/gehoopt.

   Like

 2. Toen ik net op mezelf ging wonen, had ik heel veel planten. En die deden het verschrikkelijk goed. En ik had geen Ikea-gieter. Nu heb ik wel een Ikea-gieter maar al mijn planten gaan dood. Zou dat door de gieter komen? Mwah. ‘t Ligt misschien ook aan het feit dat ik dertig jaar geleden ieder (!) weekend ál mijn planten naar het balkon sleepte en afsproeide met een plantenspuit. Ik overweeg nu kunstplanten aan te schaffen.

  Like

  1. Daar denk ik ook wel eens over. Gewoon maandelijks met een natte doek afnemen en juh. In de keuken staat al een nepperd..

   Like

 3. Ik heb dezelfde gieter, wit. Gaat al jaren mee. Leuk he, dat het nu met planten wel goed gaat.
  Ik heb dat met rozen. Nooit een fan van. Maar nu bloeien ze twee weken op een vaas.
  Spaarmoeder

  Like

  1. Twee weken. Wow… Ik heb een nieuw doel.
   Ik moet heel eerlijk zijn dat een aantal planten een flinke tik hebben gekregen tijdens de verbouwing. Ik vermoed dat eentje het echt niet gaat overleven.
   Gelukkig staat de Monstera al een tijdje bij vrienden die er erg goed voor zorgt en er zelfs tegen praat. Want ja, terugbrengen kan niet want zij vallen in een risico groep en ik ben van nature een snotteraar.

   Like

Reacties zijn gesloten.