Duurder, of ..?

De laatste paar maanden vliegt het geld mijn beurs uit. Nou ja, van mijn bankrekening af. Een logisch gevolg van verbouwen en herinrichten, zie ik jullie denken. Dat klopt. Maar mijn geld is niet alleen naar aannemer en IKEA gegaan. Mijn boodschappen zijn ineens ook een stuk duurder.

In februari vond ik dat heel normaal. De keuken was klaar, ik had ineens een grote koelkast met echte vriezer en er stond een enorme voorraadkast in het halletje. Het beginnen met een voorraad aanleggen is duurder dan het bijhouden. Bovendien begon ik halverwege de maand aan een nieuwe baan, en koos daardoor wat vaker voor gemaks-oplossingen. In maart zou het beter gaan.

In maart hoogde ik mijn boodschappenbudget flink op maar niet genoeg. In april zat ik al wat dichter bij mijn streefgetal, maar ik ging er nog steeds overheen. Ik las berichten op het net waarin mensen schreven dat de supermarkten hun prijzen flink verhoogd hebben en ik dacht, pfffff, het ligt niet aan mij.

Vanmorgen ging ik boodschappen doen en toen alles wat ik gekocht had in de koel- en voorraadkast stond, realiseerde ik mij iets. Het klopt dat de prijzen omhoog zijn gegaan, maar ik vermoed zomaar dat een groot deel van de budgetoverschrijding veroorzaakt wordt door een ander aanschafbeleid.

Ooit dronk ik koffie, thee en water, en hij ranja. Nu staan er altijd blikjes cola in de kast, is er chocolademelk en jus d’orange voorhanden. Ooit at ik in de ochtend vooral havermout. Nu wat vaker cruesli. Ik haal steeds vaker, vooral vanwege het gemak. glutenvrij brood of crackers in huis, daar waar ik voorheen zelf lijnzaadcrackers maakte. Eet ik niet alleen kaas op brood, maar 100.000 andere dingen. Koop ik steeds vaker biologisch. Ga wel eens voor de vleesvervangers. Eten we ineens fruit. Iets wat we voorheen zelden deden.

Eén bak aardbeien per week is budgettair wel op te vangen. Vijf bakken aardbeien is een ander verhaal. Kocht ik voorheen bepaalde lekkere dingetjes alleen wanneer ze in de aanbieding waren, nu wanneer ik er zin in heb. Veel is de laatste tijd duurder geworden (€0,05 voor een liter halfvolle lactose vrije melk bijvoorbeeld) maar die enorme overschrijding van mijn budget… heb ik grotendeels zelf in de hand.

Dan ga ik nu de aardbeien schoonmaken. Het is pas de eerste bak deze maand 😉

10 Comments

 1. Ik geef ook meer uit, merk ik. Ik dacht eigenlijk dat het aan mijn hamstergedrag lag. Nou ja, ik hamster niet echt. Af en toe neem ik van een product 2 verpakkingen mee ipv 1 omdat ze nog steeds vaak uitverkocht zijn (tissues, schoonmaakdoekjes). Maar dat scheelt niet zoveel dus zal het aan de prijsverhoging liggen. Gelukkig! Het ligt dus niet aan mij!

  Geliked door 1 persoon

 2. Elk pondje gaat niet alleen door het mondje, je moet er ook dubbel en dwars voor betalen.
  Maar groente is ook duur! Alleen de komkommers niet. Die kostten gisteren 59 cent per stuk. Maar om nou elke dag drie komkommers te eten…Dan is cruesli toch een stuk smakelijker.

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik had het ook in de gaten en ben beter op gaan letten. Ik koop geen verse aardbeien meer, is vind het teveel geld en vind het zonde dat je ze zo snel op moet eten. Het is dan meer een lekkernij ipv gezond. Heb ze nu in de diepvries liggen voor door een smoothie. Eigenlijk is het onzin, de supermarkten profiteren er dubbel van want de restaurants nemen niks af en dus is er voorraad te over.

  Like

  1. Een deel van de prijzen hangt van de groothandel af.Die hebben nu wel genoeg maar of zij iets aan de prijzen doen weet ik niet.

   Wat de aardbeien betreft: Ik heb ze dit keer in de koelkast gezet en we eten er nu twee dagen van. Voor de gezondheid en het lekkere..

   Like

 4. Er zijn altijd prijsverhogingen ergens rond maart. Dwz iedereen let er op in januari en dus doen ze het een paar maanden later. Enkele dingen bij de Jumbo zijn wat duurder geworden. Bij Vomar heb ik die indruk nog niet. En nij de AH kom ik zelden tot nooit. Omdat de winkels veel omzetten, gooien ze minder in de reclame. Maar de dingen die ik koop zijn niet vaak in de reclame. Hoeft ook niet voor 1.5 liter lightsinas a 0,57 euro.

  Geliked door 1 persoon

 5. Haha! Hier zijn we niet meer uit gaan geven aan boodschappen, dus het ligt aan jou 😉 Hoewel er ook heel goede keuzes in je lijstje met veranderingen stonden! Vleesvervangers kopen we hier groot in bij kortingsacties.

  Like

  1. Ik ben nog zoekende naar wat we lekker vinden (en welke ik mag hebben), dus voorlopig nog geen bulkactie.

   Like

Reacties zijn gesloten.