Vitamine D gebrek, covid-19 of een combinatie?

Sinds half maart ben ik ontzettend moe. In eerste instantie vond ik dat wel logisch. Tenslotte was ik nog maar net begonnen met werken, had een flinke griep die maar geen afscheid wilde nemen, dankzij de Corona-maatregelen mocht ik thuiswerken en die dagen waren een stuk intensiever dan ik mij de werkdagen op kantoor kon herinneren en tot overmaat van ramp stond het hooikoortsseizoen voor de deur te trappelen.

Ondertussen heb ik nog steeds last van hooikoorts, zijn de werkdagen nog steeds lang maar een stuk minder intens, heeft de griep definitief het loodje gelegd en krijg ik bijna elke nacht minimaal zeven uur slaap. Toch ben ik nog steeds doodmoe.

Vanuit meerdere hoeken werd geopperd dat mijn griep misschien wel covid-19 was. Dat zou een deel van mijn klachten van half maart maar ook die van nu verklaren. Een deeltje van mij zegt dat die hypothese heel wel mogelijk is. Ik ben nu eenmaal een wandelend petrischaaltje met een voedingsbodem waar menig bacterie en virus dol op is. Aan de andere kant voel ik mij op het moment dat ik zeg dat het misschien wel covid-19 was 100% de kleindochter van mijn hypochondrische opa.

Zaterdagochtend kroop ik uitgeslapen maar doodmoe uit bed. Het lijkt verdorie wel of ik Pfeiffer heb, dacht ik. Maar Pfeiffer is een eenmalig iets heb ik mij laten vertellen. Ik dacht terug aan die keer dat ik dacht dat ik voor de tweede keer Pfeiffer had. Uiteindelijk bleek dat een vitamine D deficient te zijn in combinatie met een lactose allergie en een gluten intolerantie. Maar dat kon het nu niet zijn want ik ben altijd spaarzaam met de lactose en mijd gluten als de pest en in september was mijn vitamine D gehalte goed. Zo goed, dat ik geen vitamine D meer hoefde te slikken.

Slik… Dat was voor de winter. In de winter is het altijd wat lastig om je vitamine D gehalte op peil te houden. Bovendien kom ik sinds een paar maanden nauwelijks buiten op het moment dat de zon op haar hoogst staat, en de omstandigheden optimaal zijn om vitamine D aan te maken.

Tijdens het boodschappen doen heb ik een potje vitamine D gekocht. Better safe than sorry. Mocht ik over een maand nog steeds moe zijn, weet ik waar mijn huisarts werkt. Maar dan is het vast iets anders dan wat er in de titel staat. Mijn vitamine D gehalte moet dan zeker op peil zijn, en ik geloof nooit dat covid zo lang blijft logeren.

19 Comments

 1. Ik slik al jaren standaard vitamine C. De gemiddelde Nederlander heeft daar een ernstig tekort aan.
  Je hoeft geen hypochonder te zijn om te denken dat je covid 19 hebt gehad. Zelfs van een gewone griep kan je je nog een tijd lamlendig voelen. En aangezien je een “gaar inmmuunstysteem” hebt…
  Het kan ook zijn dat je een te kort aan B12 hebt!
  Lieve groet ♥

  Like

  1. B12 heeft eigenlijk altijd aan de goede kant van de streep gezetten, en de laatste jaren tegen de bovenlijn…. Dus dat is niet iets waar ik zo één twee drie aan denk.
   De vitamine D en ik hebben nog even te gaan. Wordt het niks… dan bel ik de HA….

   Like

 2. Even wat hersenspinsels van mijn kant. Het zou heel goed kunnen dat je inderdaad corona hebt gehad, of een gewone griep. We kunnen het nog niet testen helaas, maar in beide gevallen kan je wel een lange nasleep hebben. Daarnaast heeft bijna elke Nederlander na de winter een vitamine D tekort omdat de zon hier nu eenmaal te weinig schijnt, dus ook dat zou goed kunnen spelen bij je.
  Pfeiffer krijg je in principe geen tweede keer nee, maar je hebt wel een virus, CMV, waarvan de meeste mensen helemaal geen klachten hebben, maar sommigen precies dezelfde klachten als bij Pfeiffer. Ook nog een optie dus. Daarnaast heb ik wel het idee dat iedereen op dit moment sneller moe is en vage klachten heeft, dus misschien hangt het ook een beetje in de lucht ofzo. En dan nog die vervelende hooikoorts!
  Lang verhaal kort, ik kan je niet vertellen wat het is, maar als het over een maand nog zo is is het zeker de moeite waard de huisarts even een bezoekje te brengen. Hopelijk voel je je snel beter!

  Like

  1. Dank je… en als ik over een maand nog steeds moe ben, en last heb van de resterende niet eens zo heel vage klachten, meld ik mij bij de huisarts. Dat beloof ik jou, en dat heb ik mijn doktersassistente ook al beloofd. Dan maar een paar maanden eerder mijn jaarlijkse bloedonderzoek (en wellicht meer) laten doen.

   Ik vermoed dat we momenteel wat sneller moe en zo zijn door de hele gedoe rondom de beperkende maatregelen. Ons leven is, voor de een wat meer, voor de andere wat minder, ontregeld. Of we nu moeite hebben met de regels of niet.
   Voorbeeld: Ik heb geen moeite met de maatregelen, maar zonder de maatregelen had ik over twee weken een uitstapje Groningen gepland. In die zin dus wel beperkend.

   Like

 3. Zou fijn zijn als het helpt! Van een flinke griep kun je trouwens lang last hebben, hoor.

  Like

  1. I know…. Dat last hebben…. En de laatste twee keer heb ik weinig kans gehad om uit te zieken. De eerste keer midden in de verhuizing, en de tweede keer aan het begin van de c-crisis …

   Like

 4. Goh, ik zie dat ik aan de vitamine d moet ik ben tenslotte net 50. Nooit geweten. Misschien maar ‘ns even in verdiepen.

  Like

  1. Of even bloed laten prikken en laten bepalen of je een tekort hebt … 😉
   Maar er wordt inderdaad gezegd dat vrouwen boven de 50 beter vitamine d kunnen slikken omdat het lijf het niet helemaal meer zelf kan. Maar of de grens zo strikt is, weet ik niet.

   Like

 5. Ik weet niet hoe oud je bent, maar als vrouw van 50 is er sowieso een advies om vitamine d bij te slikken, voor mannen vanaf 70 jaar. Toitoi

  Geliked door 1 persoon

 6. Mijn huisarts vertelde dat we eigenlijk het hele jaar met ontbloot lijf zouden moeten lopen, wil de invloed van de zon op ons vitamine D-gehalte voldoende invloed hebben. Volgens mij doe jij dat niet. 🙂
  Altijd goed om sowieso in de winter vitamine D te slikken. Gebrek heeft invloed op veel zaken in je lijf.

  Like

  1. Daarom. Begin meer vage klachten terug te krijgen waar ik de afgelopen acht jaar langzaam maar zeker afscheid van heb genomen dus… A pill a day keeps the doctor away..

   Like

 7. Covid 19 in combinatie met de zonnige aprilmaand en de tuin op het zuiden heeft in ons huishouden bruine snoetjes en armen opgeleverd. Jij toch veel binnen gebleven?

  Like

  1. Ik werk 4 dagen per week, negen uur per dag, weliswaar thuis, maar de gewone werkuren dus op het zonnigst van de dag zit ik meestal binnen.
   Op de niet werkdagen ben ik wel wat meer buiten te vinden. Maar dat wil voor mijn vitamine D gehalte niet altijd iets zeggen. Afgelopen september was het voor het eerst (sinds de eerste check in 2012) in 7 jaar dat ik zonder ondersteuning in de vitamine D middenmoot viel.
   In september dacht ik nog, ik slik dat spul gewoon door, maar toen het potje leeg was ben ik er toch mee gestopt. Wellicht niet zo handig en moet ik gewoon accepteren dat sommige dingen, zoals een vitamine capsule per dag, bij het leven hoort.

   Like

 8. Corvid-19 lijkt me onwaarschijnlijk. Covid-19 zou wel kunnen… 😉

  Hopelijk is het “maar” Vitamine D en voel je je snel weer energieker. En misschien ook je ijzer laten checken als het aan zou houden?

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik wist dat ik iets fout deed… Ik pas het meteen aan.
   Als ik geen verbetering merk laat ik het jaarlijkse bloedonderzoek wat eerder doen… Dat is inclusief ijzer en zo… Dus komt goed.

   Like

Reacties zijn gesloten.