Een beetje vreemd..

Toen ik eenmaal wist dat ik werk had pakte ik de CAO van mijn nieuwe sector er eens bij. Een van de dingen die ik checkte was het aantal vakantie uren. Dat bleken er een heleboel te zijn. Genoeg voor 6 weken vakantie. Omdat ik pas halverwege februari ben begonnen, iets minder dan dat, maar nog steeds meer dan genoeg.

Ik heb al jaren een bijzondere verhouding met verlof. Ben niet zo van het plannen. Wacht totdat alle collega’s hun plannen hebben ingediend en fiets daar omheen. Meestal ga ik pas kijken wanneer ik verlof kan krijgen als het gevoel ik ben nu toe aan vakantie mij overvalt. Dat scheelt een heleboel ‘naartoe leven’ kan ik je zeggen.

Dit jaar heb ik het anders aangepakt. Begin maart ben ik er in het weekend eens voor gaan zitten en heb mijn iets meer dan vijf weken verdeeld over het jaar. Weekje mei vakantie, weekje herfstvakantie en drie weken in de zomer. Daarnaast bleven er nog een paar dagen over, zodat ik bijvoorbeeld vijf mei niet hoef te compenseren, net zo min als 2e Pinksterdag en 1e Kerstdag.

Ik blijf het alleen een beetje vreemd vinden dat ik nu al weet dat ik in augustus drie weken vakantie heb. Wat als ik er dan nog niet aan toe ben vraag ik mij soms vertwijfeld af. Ik vermoed zomaar dat die twijfel tegen die tijd wel weg is geëbd. Waarom ik dat vermoed? Nou, ik had die twijfel ook over de meivakantie, en ik maakte vandaag bijna een vreugdesprongetje toen ik ontdekte dat ik niet de week tussen Hemelvaart en Pinksteren vrij ben, maar de week van Hemelvaart.

Nog anderhalve week werken, dan is het zover. Ik geloof dat ik last heb van voorpret. Een geheel nieuwe ervaring. Eentje waar ik aan kan wennen.

19 Comments

 1. Wij hebben geen CAO. Wel een huisregelement en 25 vrije dagen op basis van full-time. Omdat we thuis kunnen werken, heb ik eigenlijk nooit vrije dagen nodig om op pakketjes of monteurs te wachten. De tijd die ik kwijt ben aan doktersbezoeken met Vriendje-lief, haal ik op andere momenten in. Da’s lekker want dan zijn al mijn vrije dagen ook echt vrij. Ik neem altijd twee en halve week op in de zomer en de rest tussendoor. Ik ben overigens nooit ‘toe’ aan vakantie. Ik moet altijd even inkomen en krijg altijd eerst een paniekaanval als ik vakantie heb. 😉

  Like

  1. Dat erin komen heb ik ook altijd. Misschien nu ik er naartoe kan leven…?
   Dat thuiswerken daar moet ik nog aan wennen dat dat kan. Aan het thuiswerken zelf ben ik nu wel gewend. Naar het werk gaan (donderdag ga ik weer een keertje voor een aantal uur) is nu bijzonderder …

   Die twee en een halve week… is misschien wel een oplossing voor de zomer om zo toch wat ruimte met kerst te hebben…

   Like

 2. Heel herkenbaar. Wij plannen vaak ook zo de vakanties. Op de wintersport na, keek ik gewoon wie wanneer weg ging en fietste er net als jij omheen. Wij plannen graag wanneer we er aan toe zijn, niet omdat het moet. Ben ook erg blij dat ze zo flexibel zijn bij ons op de zaak.

  Like

  1. Ik denk dat ik nog wel kan schuiven (rekening houdend met werk en collega) maar het gekke is dat nu ik weet dat er iets aan zit te komen, ik er gevoelsmatig aan toe ben. Heb daar anders wat minder ‘last’ van..

   Geliked door 1 persoon

 3. Grappig dat je last hebt van voorpret : ) Dat hoor je niet vaak op die manier geformuleerd!

  Like

  1. Hier is het ook rekening houden met elkaar wat ik niet meer dan normaal vind.

   Realiseer mij nu wel dat er een groot gat zit tussen oktober en mei… 😉 Maar in januari krijg ik nieuwe uren, dus zal allemaal wel goed komen.

   Like

 4. Feestdagen zijn toch gewoon gratis vrij?

  Ik heb door ATV nog meer verlof dan jij. Ik plan een deel, maar bewaar ook de vrijheid voor losse dagen hier en daar.

  Like

  1. Binnen de zorg krijg je daar extra uren voor. 35 uur op fulltime basis, naar rato contract. Aangezien ik 36 uur (4×9) red ik het sowieso niet om er meer dan 4 dagen vrij van te nemen. Alle potjes bij elkaar is iets meer dan zes weken vakantie. Daar is verder wel mee te leven…

   Like

   1. Ah, dat is natuurlijk omdat veel mensen ook werken op zo’n dag.

    Ik zou – naast feestdagen – 51 dagen hebben, maar betaal met een deel het grootste deel van mijn pensioenpremie. Hou ik alsnog 36 dagen, dus een dikke 7 weken over…

    Geliked door 1 persoon

    1. Dat is een heel gunstige regeling. Daar zou ik ook aan kunnen wennen.

     Bijna niet voor te stellen dat men het in Amerika, als men geluk heeft, met 2 weken betaald verlof moet doen, waar dan ook nog ziektedagen vanaf mocht je de pech hebben ziek te worden.

     Like

 5. Als je er echt aan toe bent, ben je ook echt een beetje zat van alles. Als je vakantie hebt omdat je het gepland hebt en je er niet echt aan toe bent, ga je op een andere manier je vakantie in. Minder uitgeteld. En kan het je meer brengen. Je zult zien dat het je toch gaat bevallen. Soms ben je ergens nog niet aan toe, maar is het wel fijn om het te hebben.
  Spaarmoeder

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.