Nog maar één keer per jaar…

Het ene huis is stoffiger dan het andere huis. In de woonboerderij uit 1897 ontwikkelde Zoon en ik beide een allergische astma, in het nieuwbouw huis waar we daarna gingen wonen bleek stof nauwelijks voor te komen. Het huis waar ik nu woon is begin jaren ’80 gebouwd en valt in de categorie stoffig. Een dag nadat ik de hele keet van boven tot onder (ik woon gelijkvloers dus deze term is wat overdreven) van stof heb ontdaan, zie ik de eerste verzameling stof al weer ontstaan. En niet alleen in de woon- of slaapkamers. Vooral in de badkamer tiert het stof welig. Terwijl zeker het douchegedeelte intensief wordt gebruikt.

Flashback

Na het overlijden van Oma kwamen zijn dochters wekelijks bij Opa poetsen. Opa stond niet bekend om een hygiënisch leven. Iets wat zichtbaar was aan de hoeveelheid stof die er wekelijks in de douchebak lag. Opa kreeg last van viezig eczeem en ging naar de Dermatoloog. Met de opdracht, Drie maal daags dit zalfje smeren en de helft minder douchen, stond Opa na een consult weer buiten en deelde het oordeel van de Dermatoloog met zijn dochters. Ik ben even vergeten wie van de twee het zei, maar de reactie van de dames was, Dus nu hoef je nog maar éénmaal per jaar te douchen!

Einde flashback

Vandaag staat het poetsen van de badkamer op de planning. Wanneer ik het rooster van de goot oplicht, zie ik in alle vier de hoeken stof zitten. Ineens realiseer ik mij het mogelijke onrecht wat Opa jarenlang is aangedaan. Wie weet was het huis van Opa ook wel een stoffig huis. Of misschien een combinatie van opgroeien aan het eind van de negentiende eeuw met andere hygiënische standaards en mogelijkheden, en een stoffig huis.

Hoe dan ook; de badkamer blinkt weer. Het wachten is op de eerste stofvlok.

13 Comments

 1. Ik snap sowiewo niet waar al dat stof in de badkamer steeds vandaag komt.

  Like

  1. Bij jou ook?
   De persoon die stof heeft uitgevonden zouden ze moeten verbannen… Naar een stoffige kelder of zo.

   Like

 2. Ik had er 2 huizen geleden last van. En dan nog een gelukkigex die zo’n bed met boxen wilde waar je niet onder schoon kan maken. In dit huis minder last Vriendjelief poetst en ik heb inmiddels de cremes weg kunnen gooien.

  Geliked door 1 persoon

 3. Wij hebben ook een stoffig huis! Als er een vrachtwagen langs rijdt zie je het stof zo ongeveer vallen. Maar onze honden en katten zorgen ook voor veel stof.

  Like

  1. Oeps. Zo erg is mijn huis niet. Hoewel ik dat niet met zekerheid kan zeggen want zoveel vrachtauto’s rijden er hier niet door de straat.

   Like

 4. Hahaha! Arme Opa! Wat ik altijd gek vond was dat de flat van Vriendjelief, gebouwd in 2000 of zo, stoffiger was dan mijn krotje uit 1952. Kan natuurlijk komen doordat het nogal tochtte in dat krotje.

  Like

  1. Het feit dat het nieuwer is wil inderdaad niet zeggen dat het minder stoffig is.
   Te goed geïsoleerd schijnt killing te zijn.
   Daarom heb ik (bijna) altijd het raam op de slaapkamer open staan. Niet dat ik denk dat dit huis super geïsoleerd is, maar toch.

   Dat de badkamer slecht geventileerd is snap ik. Die is inpandig. Daar laten we na het douchen meestal de deur van open staan zodat het stof uit de rest van het huis zich aan de vochtige tegels kan hechten … 😉

   Like

  1. Ik heb het verschil gezien tussen schoonmaken met konijn en zonder konijn.
   Wat ook is: des te meer mensen er in huis zijn, des te stoffiger het wordt. Wanneer wij beide buitens huis werken, blijft de keet stofvrijer dan nu ik weer 100% van mijn tijd thuis ben. Het dwarrelt meer en lijkt stof van elders uit te nodigen hier te komen wonen.

   Like

  1. Dat is dus de vraag. Die conclusie hebben de dochters getrokken op basis van de hoeveelheid stof in de douchebak.
   Wanneer ik nu naar de hoeveelheid stof in het douchegedeelte kijk (wat tweemaal daags gebruikt wordt) dan vraag ik mij af of Opa niet ook in een stoffig huis woonde en misschien toch iets vaker onder de douche stond dan zijn dochters hem credits geven.

   Like

  2. Mijn opa zei (ik ben zestiger) dat zijn opa in zijn hele volwassen leven zich maar 3 keer gewassen heeft. Waarvan 1 keer omdat hij in de sloot gevallen was. Dat zei mijn opa dan tegen mijn moeder, die vond dat ze tekortschoot als ze haar 6 kinderen niet elke week! kon baden als het vroor in het achterhuis.

   Geliked door 1 persoon

   1. De tijden zijn flink veranderd. Drie keer zal weinig zijn, maar in de vorige en daar aan voorafgaande eeuw zou men gek worden van minstens 6 maal per dag minimaal 20 seconden de handen wassen. Om over het dagelijks douche nog maar te zwijgen.

    Like

Reacties zijn gesloten.