Jij hebt geen verstand van computers

Halverwege de prehistorie, zo rond 1983, haalde ik mijn diploma Assistent-Bibliothecaris. Ondanks inschrijven voor vier verschillende vervolgopleidingen bij drie verschillende Bibliotheek Academies, pieste ik overal buiten het potje. In Groningen zat de opleiding Jeugdbibliothecaris vol, in Sittard werd ik uitgeloot voor de opleiding Schoolbibliothecaris en in Tilburg stond ik zowel voor Jeugdbibliothecaris als voor Documentaire Informatie op de wachtlijst. Volgens mijn afstudeerbegeleider was dat laatste geen ramp. Jij hebt te weinig verstand van computers voor die opleiding. Ga maar gewoon in de Openbare Bibliotheek werken.

In 1984 heb ik hem fijntjes mijn (avond) MTS-diploma Informatica onder de neus geduwd. Gehaald naast mijn werk als invalkracht binnen de Openbare Bibliotheek. Inderdaad, mijn afstudeerbegeleider had er weinig kijk op. Voordat ik begin dit jaar als Adviseur Informatisering ging werken, ben ik tien jaar Applicatiebeheerder geweest. Een beetje kennis van computers is dan wel handig.

Tot begin van dit jaar lag het Applicatiebeheer van het call registratie systeem bij onze voorganger(s). Aangezien de functie met ingang van mijn komst minder technisch moest worden, werd het applicatiebeheer overgedragen naar BuurCollega van een andere afdeling. Ik kreeg wel wat meer rechten dan een gewone gebruiker, maar voor de meeste zaken moest ik naar BuurCollega toe. Qua kennis van het pakket lopen Collega en ik ongeveer gelijk op en al snel zei hij, Doe jij dat maar, je weet hoe het moet! En zo niet, dan weet je het te vinden. Dat wist ik inderdaad, maar het ontbrak mij aan de rechten. Een paar uur voor zijn vakantie regelde hij die extra rechten voor mij en voerde ik de beoogde wijzigingen door.

Vandaag hadden Collega en ik een overleg met twee medewerkers van de organisatie die verantwoordelijk zijn voor ons systeembeheer. Het was ons eerste overleg met deze heren. Eén van jullie kent de organisatie van haver tot gort, zei de organisator van de bijeenkomst, en de ander heeft technische kennis.

Het is bijzonder hoe het geheugen werkt. De organisatie leek, maar klonk vooral als mijn voormalig afstudeerbegeleider. Tijdens het voorstelrondje zei ik, Van oorsprong bibliothecaris met de wens richting Documentaire Informatie te gaan, maar ja, ik had geen verstand van computers… Dus ben ik Applicatiebeheerder geworden.

Achteraf weet ik, het lag niet aan mij. Mijn afstudeerbegeleider was gewoon niet toegerust voor die taak. 😉

7 Comments

 1. Hahaha! Moet heerlijk geweest zijn om je diploma informatica onder zijn neus te duwen. En in gedachte die ene vinger omhoog!

  Like

 2. Dat soort mannen bestaan nog hoor, op mn vorige baan liet ik een collega de dingen voorstellen tijdens vergaderingen en hem ook met de credits lopen als ik wat dingen geregeld had. Dan zei hij na instemmend gemompel ‘was Liesbeths idee’ en werd het stil. Gelukkig sterft dat soort volk ook.

  Like

  1. Deze man is waarschijnlijk al uitgestorven… Hij was begon jaren 80 bezien door mijn ogen al stokoud…

   Like

  1. Het grappige is eigenlijk nog dat hij in ieder geval toen niet doorhad dat de computer overal haar intreden zou doen. Niet alleen binnen de wetenschappelijke tak van de wereld, maar echt overal.

   Like

Reacties zijn gesloten.