Mocht het niet lukken, dan hebben we de bladeren nog …

Een paar maanden geleden meldde ik trots en blij, dat de vijg de winter had overleefd. Sterker nog, er zaten zelfs twee vijgen aan de plant, en die groeide als kool. In gedachten zag ik mijzelf al vijgen oogsten, maar helaas. Eerst viel de kleinste van de twee van grote hoogte naar beneden, een week later gevolgd door nummer twee.

Vorige week leek het net alsof de vijg helemaal vol met vijgjes zat. Mijn droom laaide weer op. Toch zat dat hele vijgen-groei-proces niet lekker. Ik had wel eens een klok over vijgenwespen horen slaan, met een klepel van vijgen vol gefermenteerde wespen en wilde er het mijne van weten.

Mijn klok en klepel bleken waarheid te zijn. De bloemen van de vijg groeien binnen in de schil. en de bevruchting vindt plaats door middel van vijgenwespen, die na het bevruchten van de vijg hun eitjes in de vijg leggen en dan een langzame dood sterven. Tijdens de tocht naar het hart van de vijg raken de dames hun vleugels kwijt. Haar gebroed is klein en fijn en weet zo aan de vijg te ontsnappen.

Ik las ook dat de vijgenwesp in Nederland niet voorkomt. Ik schreef een eventuele vijgenoogst op mijn buik maar las toch verder. Omdat de wesp in Nederland niet voorkomt worden hier enkel zelf bestuivende soorten verkocht. Yes. Wel een vijgenoogst. Alleen schijnt de vijg driemaal per jaar te bloeien. Wanneer de eerste bloei de winter overleeft, hebben de vruchten in ons gematigde klimaat de kans om te rijpen. De tweede bloei komt, vanwege datzelfde klimaat maar zelden tot rijping en de derde bloei heeft geen schijn van kans.

Het is duimen voor een beetje leuke zomer zodat deze tweede bloei kans heeft tot volle wasdom te komen. En zo niet, dan schijnt de thee van vijgenbladeren allerlei geneeskrachtige werkingen te hebben. En bladeren zitten er genoeg aan het plantje.

11 Comments

 1. Een nicht van me die in Breda woont heeft een vijgenboom in de tuin mét oogstbare vijgen, dus het kan wel… maar de bladeren, de plantjes, zijn ook zonder oogst superdecoratief. Maar ja, daar heb je hem natuurlijk niet voor… 😉

  Like

  1. Eigenlijk wel. Decoratie. En de hoop dat ik met een vijg eindelijk een plant in huis had die op de bakoven genaamd Balkon Op het Zuiden tijdens Een Hiitegolf kan overleven.
   Ben alleen bang dat ik een grotere pot moet kopen…

   Geliked door 1 persoon

  1. Die van mij zit nu nog barstensvol maar het is afwachten… Duimen dat we beide vijgen van eigen boom kunnen eten.

   Like

 2. Jammer dat de vijgjes eraf gevallen zijn.
  Ik ben wel blij dat de vijgenwesp hier niet voorkomt. Ik krijg weleens vijgen van iemand en het idee dat daar dan van alles in kan zitten, vind ik dan weer niet zo prettig… Natuurlijk kunnen er altijd wel ergens beestjes in zitten, zeker in eigen teelt, maar ik maak me nogal snel ergens vies van 😉

  Like

Reacties zijn gesloten.