De Bewuste Kledingkast

Om maar met de deur in huis te vallen: de titel klopt natuurlijk niet. De gemiddelde kledingkast is zich nergens bewust van. Het gaat niet eens zozeer om de inhoud van het meubelstuk. Het Slow Fashion Season thema voor 2020 is kleding kopen met intentie.

Ik denk dat het de meeste van ons wel eens is overkomen. Je wandelt door de stad, heb eigenlijk niets nodig, ziet ineens een leuk bloesje (of een ander kledingstuk) hangen, het is ook nog afgeprijsd, en je koopt het. Om het daarna nooit of slechts zelden te dragen. Uit schuldgevoel laat je het jaren in je kast hangen, om het uiteindelijk bij de Kringloop af te geven of in de kledingcontainer te deponeren.

Jou is het misschien nooit overkomen, maar mij wel. Vaker dan mij lief is. Dat is één van de redenen waarom ik vorig jaar Chiara (@Indiaaninjekast en vooral haar stories zijn fantastisch en super leerzaam) ben gaan volgen op Instagram. Dankzij haar ben ik op een andere manier naar de inhoud van mijn kledingkast gaan kijken. Heb nieuwe combinatie gemaakt. Oude kledingstukken (zoals de rode jas die ondertussen 17 jaar oud is) een tweede kans gegeven. Denk bij de aanschaf van nieuwe kledingstukken wat beter na over de vragen wanneer ga ik dit dragen? en waarmee kan ik dit combineren?

Dankzij Chaira ben ik vorig jaar op de Slow Fashion Season-wagon gesprongen en mocht ik drie maanden geen nieuwe kleding kopen. Tweedehands was het devies. Dat tweedehands kopen vond en vind ik nog steeds heel lastig. Want ja, stel dat ik echt echt echt iets nodig heb, en het hangt niet bij de Kringloop of andere Tweedehands Winkels, wat dan?

Uiteindelijk heb ik die drie maanden geen kleding kopen met het grootste gemak volbracht. Slechts eenmaal was ik van mening dat ik iets nodig had. Dat een spijkerjasje in mijn collectie ontbrak. Dat doet het trouwens nog steeds. Tijdens mijn zoektocht naar een spijkerjasje vond ik een grijs ribjasje waar ik nog steeds heel erg blij mee ben.

Ondanks alle bewustwording vorig jaar, merk ik de laatste tijd dat ik weer impulsaankopen doe. Tot nu toe heb ik nog geen spijt van deze aanschaffen, maar dat kan nog wel komen. Eén van de nieuwe bloesjes is de kast nog niet uit gekomen. Slow Fashion Season 2020 komt daarom gevoelsmatig precies op tijd om de puntjes weer even op de I te zetten. Ik heb mij dus aangemeld.

Het doel voor dit jaar is om met 25.000 deelnemers bewust met kleding en koopgedrag bezig te zijn. Deelname aan Slow Fashion Season 2020 is gratis. In zekere zin levert het zelfs geld, in combinatie met bewustwording, op. Dit jaar is deelname dankzij de ‘versoepeling’ van de spelregels,nog makkelijker geworden. Heb je echt echt echt iets nodig, dan mag je iets nieuws kopen. Liefst wel een kledingstuk wat ethisch en eco-vriendelijk geproduceerd is.

Zoals gezegd is deelname gratis, maar ook zonder dat je je aanmeldt kan je de actie op Instagram volgen. Aan die strategie kleeft slechts één nadeel. Als de 25.000 deelnemers aan deze crowdaction niet wordt gehaald, gaat het evenement niet door. Voor iets meer informatie en de aanmeldknop, klik hier.

Ik hoop dat we samen de uitdaging aangaan!

14 Comments

 1. Oh? Was het al afgelopen? Ze vertellen mij ook nooit iets! (Sorry. De e-mails heb ik ongelezen weggegooid) Ik heb het hele jaar nog niks gekocht. In maart liep ik nog in mijn oude winterkleding en sindsdien heb ik geen collega’s meer gezien. Ik zal eerst mijn zomergarderobe eens bekijken en dan besluit ik wel of ik iets ga kopen. Als het aan mij ligt niet. Niet uit idealistische motieven maar gewoon omdat ik er een bloedhekel aan heb.

  Like

  1. Ik heb er nog wel een blog aan gewijd ;-). Aan het einde van SFS2019.

   ik heb wel het e.e.a. gekocht. Iets met weer gaan werken. Niet alles was meer geschikt, en met minder tijd om te wassen greep ik nog wel eens mis. Nog één of twee zomerachtige jurken en ik ben klaar.

   Like

 2. Leuke uitdaging! Want lastig is het – alleen maar kopen omdat je iets nodig hebt. En helemaal als je in een winkel werkt met allemaal mooie, (lokaal) handgemaakte, duurzame, natuurlijke spullen… Laatst bijna met een superzachte en heerlijk comfortabele gebreide lange trui/tuniek thuisgekomen. Maar manlief vroeg me heel terecht: Heb je die nodig? Uhm… nee dus. En echt: dat doet dan even pijn hoor… 😉

  Like

 3. Was het maar zo dat mijn maat er was tweedehands. Ik koop alles tweedehands maar ben gestopt met zoeken bij de kringloop. Als er al iets hangt dan ziet het er niet meer uit en zou ik het alleen kopen omdat het niks kost. Dat is zonde.

  Like

 4. Ik kocht online een paar schoenen, verder niks van kleding de afgelopen 3 maanden. En had ik die schoenen nodig? Nee, eigenlijk niet, maar ze zijn wel leuk 🙂

  Like

 5. Ik heb al eens een jaartje niks gekocht. Ik maak veel zelf of recycle het weer. Er komt maar heel weinig bij eigenlijk. Ik heb voor de zomer alleen maar 2 t-shirts geverfd en verder nog niets gekocht.

  Like

Reacties zijn gesloten.