Koffie: verantwoord of iets verantwoorderder?

Nou ja, eigenlijk is koffie nooit verantwoord. Als de mensheid bij het ontdekken van de koffie had geweten hoe verslavend en activerend het spul is, was het subiet op de lijst van verboden middelen geplaatst. Gezien het feit dat ik een braaf kind ben, had ik dan een heel andere verslaving gehad. Want ja, ik ben verslaafd.

Ik vermoed dat het verslavende deel maakt dat ik vooral naar smaak in combinatie met prijs kijk, en in deze wat minder bezig ben met biologisch, duurzaam en arbeidersrechten. Bovendien gebruik ik cups, dus daar is weinig duurzaam aan.

En toen brak de pleuris uit in met name Amerika. Mensenrechten, en daarmee arbeidersrechten stonden ineens weer bovenaan mijn belangstellingslijstje. Alle levens doen ertoe, maar nu brandt het in de POC community matteren de black lives een beetje meer. Via Instagram volg ik een aantal dames en heren met een voorliefde voor retro kleding (vintage fashion not vintage values) en via hun verhalen kwam het onrecht extra binnen. Werd ik mij (weer) extra bewust van de keuzes die ik al dan niet maak, en de effecten op mensen ver buiten mijn belevingswereld.

Momenteel schipper ik qua koffie tussen Nespresso en Starbucks. Beide even lekker (wat mij betreft); Starbucks geniet momenteel de voorkeur maar dat komt doordat ik hun koffie in de supermarkt kan kopen. Toen las ik berichten dat Starbucks de medewerkers had verboden om ook maar iets te dragen wat de klant kon laten denken dat zij achter de #BLM beweging staat. Twee dagen later werd het besluit herroepen. Ik las dit nieuwe besluit ongeveer een uur voordat ik kennis nam van het feit dat een aantal mensenrechten organisaties Starbucks voor de tweede keer in korte tijd op de vingers tikte vanwege schendingen van arbeidersrechten op de plantages en het onderbetalen van de koffieboeren.

Ineens smaakte de koffie een stuk minder. Omdat ons zunnig bent maak ik de laatste cupjes wel gewoon op, maar de nieuwe voorraad komt gewoon weer bij Nespresso vandaan. Mocht ik vernemen dat ook dat bedrijf uit de bocht vliegt, dan heb ik al een groene, fair trade, leverancier op mijn lijstje staan. En nee, ik ga geen eikeltjeskoffie drinken. Er zijn grenzen.

7 Comments

 1. Ik haal gewoon DE-cupjes bij de supermarkt. Geen idee hoe verantwoord dat is. Ik denk daar nooit over na. Sorry maar weer. 😦

  Like

 2. Al wel zo’n dertig jaar drink ik geen koffie meer. Dit om gezondheidsredenen. Water is prima.

  Like

  1. Ik loop op koffie… En drink daarnaast vooral water… Afkicken zou kunnen… Maar voorlopig wil ik dat nog niet..

   Like

  1. Goed artikel. Op een aantal punten slaat de mensheid nu door. Een nieuwe beeldenstorm is aan het ontstaan. De geschiedenis wordt herschreven. Terwijl ik denk (maar dat kan ook komen omdat ik ooit nogal van de lezerige was) dat ons slavenhandel verleden zeker in mijn tijd nog in de geschiedenislessen behandeld werd. De vraag die ik van de week voorbij zag komen ‘Hoe kan Columbus Amerika ontdekt hebben, als er al mensen woonden’ werd toen ook gesteld. Vanuit Europese blik werd Amerika ontdekt. Vanuit Amerikaans oogpunt bezien stond er ineens een Europese veroveraar op de stoep.

   Het feit dat Starbucks het niet akkoord vond dat personeel BLM uitingen liet zien, kan ik mij iets bij voorstellen. Neutraliteit is een groot goed. Dat daarna onder maatschappelijke druk het gedraaikont begon, daar kan ik ook nog iets bij bedenken. Geen enkel bedrijf wil failliet gaan, en met de meer dan grimmige sfeer in de avonduren tijdens de eerste week was in de vlammen opgaan ook niet geheel ondenkbaar.

   Maar roepen dat je goed bezig bent, maar ondertussen een paar landen zuidelijker je leveranciers uitknijpen.. Mwah… Dat vind ik minder. Alleen heeft dat de Nederlandse pers niet gehaald, en had ik het dus zonder het gedraaikont niet geweten. Vandaar dat ik dat stukje aangehaald heb.

   Ik sta voor een groot deel achter BLM maar als ik sommige haatzaaiers ‘van de andere kant’ geweld hoor prediken denk ik ‘sorry, maar dit gaat mij te ver.’

   We zullen zien waar het toe gaat leiden. In 1991, na de mishandeling van Rodney King heeft de wereld ook een tijdje in brand gestaan. Riep de hele wereld ook ‘we gaan het beter doen’ en dertig jaar later is er weinig tot niets veranderd.

   Like

 3. Wat ben ik dan ordinair met m’n oplosbare cafeïnevrije koffie…
  Ik eet ik alleen nog chocola van Tony Chocolonely. Het smaakt gewoon lekkerder.
  Lief dat je zo betrokken bent.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.