Achteraf zal blijken ..

Het begon met het volgen van het RIVM via Facebook. Ik verwonderde mij al snel over de commentaren onder elk bericht. De ene complottheorie na de andere kwam voorbij, de ene nog wilder dan de andere. Ik zag 5G als oorzaak van Covid voorbij komen. Het was man made en ontsnapt uit een Chinees laboratorium. Soms was het niet ontsnapt maar was het een doelbewuste actie van een klein groepje rijken der aarden die de wereldmacht over willen nemen. Het is slechts een griepje maar omdat Bill Gates geld wil verdienen aan vaccines. Oh nee, hij wil er niet aan verdienen, maar iedereen een nanochip inspuiten zodat iedereen in een soort zombie staat terecht komt en het groepje rijken der aarden de wereldbevolking wat makkelijker onder controle kan houden.

Tegenwoordig is het vooral, alle paniek en maatregelen waren voor niets want er zijn nauwelijks mensen ziek geworden. Oh, en de afgelopen maanden is er niemand meer overleden aan griep, kanker of als gevolg van een verkeersongeval.

Sinds een paar weken volg ik de ook NOS wat nauwgezetter. Iets met toch iets beter weten wat er in de wereld gebeurt. Ook onder de berichten van de NOS lees ik reacties waarvan ik denk, Euh…. ??! Ik lees de ene na de andere complot theorie, doorspekt met een diepgeworteld racisme wat zo vilein is dat ik er bang van word.

Waarom lees je de commentaren dan? zie ik jullie denken. Ten eerste ben ik een alleslezer, en ten tweede mag ik mij (bij vlagen) graag wat breder oriënteren. Dus niet alleen de mainstream media volgen, maar verder kijken dan mijn neus lang is en mijn eigen conclusies trekken. Het waren de commentaren onder een bericht over de spoedwet die mij aan het denken zetten, en die maakte dat ik na wat onderzoek dacht, nope, geen goed idee deze corona-wet. Mijn overig onderzoek heeft tot andere conclusies geleid.

Zo denk ik nog steeds dat de maatregelen die onze regering heeft getroffen in de strijd tegen het corona-virus nodig waren en deels nog zijn. Natuurlijk heeft de regering steken laten vallen. Waren er te weinig persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) beschikbaar voor al het zorgpersoneel waardoor met name het niet-ziekenhuis (IC) personeel veel te lang onbeschermd hun werk heeft moeten doen. Verdient het mondkapjes verhaal geen schoonheidsprijs. Zijn een aantal financiële regelingen niet ver genoeg uitgewerkt waardoor een deel van de kleine zelfstandige buiten het potje heeft gepist (maar wel de omzet met 90% zag kelderen) terwijl grote jongens als KLM wel gebruik kunnen maken van de regeling. Over het gesloten deur beleid bij zorginstellingen ga ik het niet eens hebben, zeker niet in combinatie met het gebrek aan PBM. Toch denk ik dat dankzij alle getroffen maatregelen het aantal besmettingen ingeperkt is, en dat we curve aardig geflattend hebben en ga ik er, ondanks die gekke wet, nog steeds van uit dat Rutte en consorten het beste met Nederland voor hebben.

Verder ben ik niet bij voorbaat een tegenstander van een vaccin. Ja, vaccins kunnen bijwerkingen hebben, maar voorkomen over het algemeen een heleboel ellende. Wel moet er eerst meer duidelijkheid zijn over hoeveel soorten covid-19 er zijn (in Peking is nu de Europese variant opgedoken), en hoe lang je immuun blijft. Daarnaast moet het vaccin goed getest worden en mag er wat mij betreft door meerdere partijen naar gekeken worden voordat het op de markt wordt gebracht. Want ja, vaccins is big pharma en big pharma is money. Ik denk niet dat de mensheid nogmaals een vaccin met een bijwerking als nacrolepsie ingespoten wil krijgen zoals bij de Mexicaanse griep. Dus een beetje sceptisch ben ik wel.

Toch ben ik in de ogen van een heleboel complottheorie-isten een mak schaap wat zich gewillig naar de slachtbank laat leiden. Sta ik toe dat onze democratie de nek wordt omgedraaid, en ben ik klaar voor het zombiesschap als straks de nieuwe wereldorde de macht over heeft genomen. Achteraf zal blijken wie gelijk heeft. Ik met mijn optimistische kijk op de wereld zoals deze nu is, of zij die 180 graden tegenover mij staan.

Ik ga voorlopig wel stoppen met het lezen van de commentaren. Ik heb voor nu wel weer genoeg onderzoek gedaan.

14 Comments

 1. Ik ben het weer eens volledig met je eens. Behalve dan dat ik nog steeds de reacties op nieuwssites lees. Omdat er heel, heel soms iets voorbij komt waarvan ik denk ‘hm, interessant’. Maar het merendeel is te triest voor woorden.

  Geliked door 1 persoon

 2. Goed dat je verder kijkt dan je neus lang is, en niet alles maar voetstoots aanneemt voor het enige ware wat je via de mainstream kanalen allemaal wordt voorgeschoteld… Een heel goede vriendin van me is een hardcore complotdenker. Ik kan lang niet altijd ‘mee’ in haar theorieën, maar weet ook dat ze niet gek is (en onze wereld wel)… en ja, daar horen kwetsende, haatdragende, racistische enzovoort reacties bij. Blijf gewoon lekker je kritische zelf!

  Geliked door 1 persoon

 3. Oh, ik had dit logje kunnen schrijven. Echt, die reageerders: waar halen we het vandaan. Verder ben ik het voor de volle 100% met je eens. En weet je, mensen zoals jij en ik zijn echt nog veruit in de meerderheid. Dat moet toch wel? Toch?

  Like

 4. Op zich lees ik niet heel veel van dit soort dingen, maar als ik het wel doe beschouw ik de reacties maar als leedvermaak. Die over al die complottheorieën dan hè, sommige reacties zijn natuurlijk om te huilen zo kwetsen en haatdragend.
  ps. Ik wil niet heel vervelend zijn, maar vaccin schrijf je zonder e.

  Like

 5. Ik kom al jaren niet meer op facebook en vaak lees ik de commentaren onder nieuwssites evenmin. Het is vaak te vrijblijvend prijsschieten. Sommigen doen het als grapje ter opjenning en anderen tuinen daar weer met boter en suiker in. Voor betrouwbaar commentaar bezoek ik wel De Speld. 😉

  Dat NL met een berg andere landen te laat ingegrepen heet valt vooral te zien aan Taiwan. Op dat buureiland van China wonen 23 miljoen Chinezen en een handjevol oorspronkelijke bewoners. Ze vertrouwden de berichten uit China niet en gooiden alles al in Januari dicht. Gevolg; in totaal 7 doden. En geen lockdown nodig. Als de wereld 1 week eerder gstopt was met het vliegen, dan had dat erg veel mensenlevens bespaart.

  Verder vermoed ik nog altijd dat het WIV (een soort veel grotere RIVM nota bene in Wuhan) betrokken was bij de uitbraak. Zij hebben die vleermuizen naar Wuhan gehaald om te onderzoeken. Ze komen er niet van oorsprong voor en staan er ook niet op het menu. Maar ja als dat WIV meewerkt aan het uitzoeken van de oorsprong, dan is het niet vreemd dat we daar nog steeds niets officieels van horen.

  Geliked door 1 persoon

  1. Klopt. Vinden is trouwens een, zeggen twee, het op een fatsoenlijke manier, zonder haat en nijd je verhaal over de buhne brengen drie. Vooral dat laatste lijkt lastig.

   Like

 6. Ik lees ook soms reacties op bijv nu.nl, daar word je niet altijd blij van. Die (tijdelijke?) wet, ik weet niet of dat zo goed is, maar ik woon in Duitsland en zou me meer moeten verdiepen in wat hier op stapel staat. Zo is er de Corona App al, is ook al redelijk wat gedownload, maar nog niet door mij.

  Like

  1. Hier is er nog geen app, al hebben zowel Google als Apple in hun laatste updates standaard een API opgenomen die aan de slag kan gaan zodra je een corona app download.

   Like

Reacties zijn gesloten.