Sommige boeken doen iets met je

Halverwege de jaren negentig van de vorige eeuw kon je geen damesblad openslaan of je kwam het boek Een huis in Toscane tegen. Hoewel ik een alleslezer ben, trok het onderwerp mij totaal niet en gunde het boek geen blik waardig. Een paar jaar na de millennium bug zag ik het boek voor een paar gulden in de uitverkoop bak liggen, bladerde er verveeld doorheen, zag een recept wat mij wel aansprak en kocht het boek.

Omdat ik ben zoals ik ben, begon ik op pagina één te lezen. Op pagina drie werd ik gegrepen en las het boek in één adem uit om de volgende dag weer op pagina één te beginnen. Daarna pakte ik het boek elk jaar uit de kast. Op het moment waarop ik met het boek buiten in de zon ging zitten, begon gevoelsmatig de zomer.

De kiem van elke verandering in huis ligt in dit boek. De kleurstelling van mijn balkon, is ingegeven door dit boek. Gevoelsmatig is het pas zomer op het moment dat ik met dat boek buiten in de zon ga zitten.

Toen ik begin vorig jaar eindelijk over ging tot het opruimen van mijn boeken nam ik afscheid van een compleet kapot gelezen Een huis in Toscane. Al bladerend door het boek voelde ik dat ik er klaar mee was. Zelfs de recepten konden mij niet meer bekoren. Wij namen afscheid van elkaar. Afgelopen zomer heb ik het boek niet gemist. Een beter bewijs dat de magie over is, is er volgens mij niet.

Gisteren was ik zo ongedurig als het maar zijn kan. Wilde wel buiten gaan zitten lezen, maar mijn boek was blah, en mijn stemming was bleh en alles was pllfff. Ik speelde wat met mijn e-reader en nam een besluit.

Drie minuten later zat ik buiten in de zon, Een huis in Toscane te lezen en begon gevoelsmatig de zomer. Zoals gezegd, sommige boeken doen iets met je. Als jullie mij missen, dan zit ik buiten te lezen. Te genieten van de geluiden en de geuren.

Heb jij ook boeken die je helemaal stukgelezen hebt? En zo ja, welke??

9 Comments

 1. Ik heb de bijbel achter elkaar gelezen omdat ik dat boek overal mee naartoe nam is die aardig kapot gelezen. Heb inmiddels een 2e die ik gebruik om dingen in op te zoeken en af en toe een bladzijde te lezen. Voor de rest lees ik boeken zelden vaker, hooguit weet ik Het Achterhuis nog te noemen.

  Geliked door 1 persoon

 2. Ja, ik lees graag keer op keer de boeken van Cissy van Marxveldt.

  Like

 3. Er zijn wel boeken die ik vaker heb gelezen, maar meestal maar 2 keer. Films kijk ik wel graag vaker. Ook Mama Mia zoals jij, geweldige films! Ook de Tweeling, Bride Flight en The Bridhges of Madison County keek ik al vaker.
  Ik ken Een huis in Tooscane nog niet. Ga het reserveren!

  Geliked door 1 persoon

 4. Pride and Prejudice kan ik blijven herlezen. The Notebook is ook zo één. De films van het boek dat jij noemt en Letters to Juliet zijn horen ook bij het zomergevoel. 🙂 Zeker nu we niet met vakantie gaan.

  Geliked door 1 persoon

  1. Pride en Prejudice behoorde ooit ook tot mijn favorieten. Binnenkort ook maar weer eens herlezen.
   De film Een huis in Toscane vind ik minder. Het einde heeft wel wat, maar de rest past niet bij het boek.
   Letters to Juliet ja… heerlijke film.
   Ik zelf heb Mama Mia deel een grijs gedraaid …

   Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.