Prehistorisch

Al ver voor het moment waarop ik ging thuiswerken gaf het modem problemen. Met haar acht jaar is ze voor modemse begrippen natuurlijk al antiek, maar zolang ik vooral voor mijn lol over het internet fiedeljepte kon ik mij niet druk maken over zo af en toe een reset uitvoeren. Eigenlijk was het zelfs geen probleem toen ik thuis moest werken. Mijn werk laptop is voorzien van een SIMkaart dus wanneer internet dankzij het modem haperde, schakelde ik snel over naar het Kdinges-netwerk.

De laatste weken vroeg het modem steeds vaker om een reset. Werd ook steeds warmer. Begon een beetje te meuren. Zoon ging chatten met de provider en van de week werd er een super de lux spiksplinternieuw modem bezorgd. Precies op tijd want na het loskoppelen van het oude exemplaar kwam de brandlucht mij tegemoet. Het ding zei nog net geen poef!

Zoon ontfermde zich over de installatie van het nieuwe modem. Al eerste haalde hij het kaartje met modemnaam en wachtwoord, wat aan de zijkant in het modem was gestoken, tevoorschijn. Superhandig vond ik dat. Het wachtwoord van het oude modem was door de monteur op een briefje geschreven; een briefje wat ik met mijn leven bewaakte. Want te onthouden was het wachtwoord niet.

Vandaag had ik weer tijd om de door onze Helpdesk afgehandelde calls door te nemen. Vraag over het wachtwoord van de thuis wifi stond er als titel. Ik was benieuwd naar het antwoord. Gezegd aan de achterkant van het modem te kijken! las ik. Dat antwoord bleek te kloppen.

Schijnbaar worden modems al jaren voorzien van een sticker of kaartje met naam en wachtwoord uitgeleverd. Ons oude modem bleek niet antiek maar prehistorisch te zijn.

12 Comments

 1. Ik was daar zelf nooit opgekomen. Maar dochterlief paste regelmatig in diverse huishoudens op kinderen en/of katten. Een van de eerste dingen die zij altijd deed, was onderop het modem kijken. Ik maak er trouwens een foto van die ik strategisch op sla. Ik zou eigenlijk onze WiFi naam wel willen wijzigen in iets lolligs maar ik heb geen inspiratie.

  Like

  1. Ik zat ook over hele lollige dingen na te denken en ben uiteindelijk voor een afkorting van straatnaam en nummer gegaan. Lekker kort. Daar waar de onder- en bovenburen het adres volledig uitgeschreven hebben. Na het tweede apparaat omgezet te hebben was ik al blij met de keuze twee letters drie cijfers … 😉

   Like

 2. Bij het lezen moest ik meteen denken aan die allereerste modems waar je de hoorn van de telefoon (die toen nog een draaischijf had) in moest duwen en dan hoorde je een gepiep en gereutel… (zag er ook nog een filmpje van Koot en Bie over) en dan was er CONTACT. Ik wist niet dat modems nog bestaan, als zelfstandige elementen…. 😱

  Geliked door 1 persoon

 3. Waarschijnlijk bedoel je de wifinaam met het wifiwachtwoord. Een modem kan je ook bereiken via een IP-nummer en dan moet je inloggen met een andere naam en wachtwoord. Vaak worden ze geleverden met admin een een zooyje nullen. Dat kan je wijzigen, maar dan kan je provider er ook niet meer in komen. Updates draait ie wel gewoon.

  Like

  1. Maar goed dat het vier keer per dag gerest werd, waardoor het een tijdje af kon koelen. En dan nog gaat er op het laatste moment een zekering naar de haaien.

   Like

 4. Nog handiger is het dat je zelf een eigen naam kunt geven aan jouw wifi-netwerk, bijvoorbeeld shechangeslanesthuis. En dat je het password kunt veranderen in iets wat alleen jij weet, jouw eigen te onthouden wachtwoord, bijvoorbeeld; bloggendethuiswerker.

  De gegevens achterop het modem zijn op het internet te achterhalen. En jouw modem is dus door hackers heel eenvoudig over te nemen.

  Vredelievende groet,

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.